Και στ’ άγια αντάρτες

Αρχείο Παίχτηκε από 26/02/2018 έως 27/03/2018
στο Εύπολις Αrt
Σκηνοθέτης: Νίκη Σπανού
Ερμηνεύουν: Ελένη Ζουρελίδου, Νίκος Τσιμάρας
Παίζουν μουσική: Νικόλας Ντούρος, Νεφέλη Οικονόμου

Περιγραφή

Η ομάδα θεάτρου CruX ανεβάζει τη θεατρική παράσταση «Και στ’ άγια αντάρτες», σε σκηνοθεσία Νίκης Σπανού. Αφορμή για το έργο στάθηκαν η «Παραλογή» του Δημοσθένη Παπαμάρκου και το ποίημα «Το παραμύθι του Αδάκρυτου» του Κωστή Παλαμά, καθώς και η συγγένεια αυτών.
Το διήγημα «Παραλογή» βρίσκεται στη συλλογή διηγημάτων «Γκιακ» (2014), εκδόσεις Αντίποδες του Δημοσθένη Παπαμάρκου και «Το παραμύθι του Αδάκρυτου», το οποίο είναι μέρος από το έργο «Δωδεκάλογος του Γύφτου» (1907) του Κωστή Παλαμά.

Περισσότερα

«…κι εκεί στην άκρη του γκρεμνού βγαίνει και κοντοστέκει.…»

Η ακροβασία της ανθρώπινης φαντασίας μπροστά στην ιδέα του θανάτου και η συνεχής συγκάλυψη του φόβου είναι η αφορμή, που μας οδήγησε στο να πάρουμε αυτές τις ιστορίες και να τις φέρουμε σε μια ασφαλή θεατρική σκηνή και με τη βοήθεια της ελευθερίας, που προσφέρει η σύμβαση του θεάτρου, να έρθουμε αντιμέτωποι με τους φόβους μας και των ανθρώπων πριν και μετά από μας. Η μάχη με το Χάρο έχει πάντα ένα αποτέλεσμα, την απώλεια του αντιπάλου του. Με αυτές τις ιστορίες μεγαλώσαμε.

Δεν είναι λίγοι οι ήρωες που δεν δίστασαν να έρθουν αντιμέτωποι με το Χάρο. Συγκεντρώνοντας ένα θάρρος μυθικού ήρωα έτσι κι η Λυγερή, το βασικό πρόσωπο της ιστορίας μας, αντίκρισε τα  μάτια του Χάροντα υπερπηδώντας δυο βασικά εμπόδια. Την ανθρώπινη και τη γυναικεία της υπόσταση για να φέρει πίσω τον αγαπημένο της. Άθελα της συγκεντρώνει πάνω της την ιστορία όλων αυτών, που εναντιώθηκαν στο για αυτούς προδιαγεγραμμένο. Που έκαναν ρίζες τα πόδια και δεν τους κούνησε αέρας, ούτε νερό ούτε φωτιά. Και που προτίμησαν να υποφέρουν μέχρι την τελευταία τους πνοή από το να λυγίσουν, να ραγίσουν και να γονατίσουν μπροστά στο φόβο του θανάτου. «…Και στα άγια, αντάρτες.».

Πρωτότυπη Μουσική: Νικόλας Ντούρος ,Νεφέλη Οικονόμου
Σκηνικά/Κουστούμια: Ομάδα CruX
Φωτογραφία: Φίλη Ολσέφσκι
Δραματουργική Επεξεργασία: Νίκη Σπανού
Trailer: Ανδρέας Βακαλιός