λίμπο ή των Λυγερών και του Χάρου

Αρχείο Παίχτηκε από 17/02/2020 έως 25/02/2020
στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Διάρκεια: 60'
Σύλληψη: Παύλος Σημάτης
Δραματουργία: Παύλος Σημάτης
Μουσική: Γιάννης Μάκκας
Χορογραφία: Μίνα Ανανιάδου, Ματίνα Κοκολάκη
Ερμηνεύουν: Ελένη Ζαφείρη(Αφήγηση)
Τραγουδούν: Ελένη Ζαφείρη
Χορεύουν: Μίνα Ανανιάδου, Ματίνα Κοκολάκη

Περιγραφή

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης παρουσιάζει στις 17, 18, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2020 στις 21.00, την site-specific, αφηγηματική και χορευτική performance «λίμπο (ή των Λυγερών και του Χάρου)».

Περισσότερα

«Πριν από μήνες και καιρούς που 'τανε στα μικράτα
και τον 'στελνε με το στανιό ο πάππος στο σκολείο
ο νιος γνωρίς σκωνότανε, την στράτα για να πάρει
και σε ντουβάρι ανήλιαγο να κάτσει με τις ώρες»

Η παράσταση «λίμπο» δημιουργήθηκε μέσα από επιτόπια έρευνα του Παύλου Σημάτη στο διατηρητέο κτήριο της οδού Τριπόδων 23, στην Πλάκα, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο και φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές εκπαιδευτικού υλικού και άυλων τεκμηρίων στην Ελλάδα.

Έχοντας ως αφετηρία μία πρωτότυπη, έμμετρη, ποιητική σύνθεση («Των Λυγερών και του Χάρου») που προσιδιάζει στο παραδοσιακό, ανώνυμο, αφηγηματικό είδος των παραλογών, η παράσταση «λίμπο» ενθέτει στην κεντρική της ιστορία αναχρονιστικά, συμπεριληπτικά στοιχεία, και με άξονα τον αρχιτεκτονικό χώρο, φιλοδοξεί να συναρμόσει δημώδη λόγο και σύγχρονη κίνηση, δίνοντας σάρκα και οστά στο συμβολικό Σώμα της δημοτικής παράδοσης, το οποίο μέσω των performers, αντιπαρέρχεται, κανοναρχείται ή καταστρατηγεί τους κανόνες του ρυθμού, του μοτίβου, του ήχου και του στίχου.

Η δράση αναπτύσσεται σε όλη την έκταση των χώρων (χτισμένων ή αίθριων) του Μουσείου, λαμβάνοντας περιηγητικά χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο προτείνεται στους θεατές μια σκηνοθετημένη πορεία, η οποία συναρθρώνει πολλαπλές διαδρομές: χωρικές και χρονικές, απτές και ιδεατές, προσωπικές και συλλογικές, υπαινικτικές και συγκεκριμένες. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση συμπληρώνει την κίνηση ακολουθώντας το υπερβατικό ταξίδι των σωμάτων (θεατών και performers) προς τη λίμπο.

Βίντεο | Promo Trailer | Φωτογραφίες: Αλέκος Μπουρελιάς, Χρήστος Μπουρελιάς
Graphic Design | Επικοινωνία: Παύλος Σημάτης
Οργάνωση | Εκτέλεση Παραγωγής: Παύλος Σημάτης

Με την ευγενική υποστήριξη και την αιγίδα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Φωτογραφίες