Με χαλούμι και τσικουδιά - Περιοδεία 2016

Αρχείο Παίχτηκε από 08/08/2016 έως 08/08/2016
Σκηνοθέτης: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Βαγγέλης Λιοδάκης
Ερμηνεύουν: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Βαγγέλης Λιοδάκης

Σχετικά

Δευτέρα 8 Αυγούστου στις 9:30 μμ
στο Ανοιχτό Θέατρο Πύλη Βηθλεέμ στο Ηράκλειο

Το Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο φιλοξενείται τη Δευτέρα 8 Αυγούστου στην Πύλη Βηθλεέμ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ‘Ηράκλειο Καλοκαίρι 2016 με τη νέα του θεατρική παραγωγή με τίτλο «Με χαλούμι και τσικουδιά».

Πρόκειται για μια παράσταση – δρώμενο, με την Βαλεντίνα Παπαδημητράκη και τον Βαγγέλη Λιοδάκη να συμπράττουν για να αφηγηθούν λαϊκά παραμύθια από τους τόπους καταγωγής τους. Κύπρος και Κρήτη συναντιούνται μέσα από λαϊκές αφηγήσεις, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Αλέξανδρο Ιερωνυμίδη και τον Μανώλη Αρφαρά.

Η Βαλεντίνα και ο Βαγγέλης ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους στην κυπριακή και την κρητική διάλεκτο αντίστοιχα, ζυμώνοντας και ψήνοντας επί σκηνής κυπριακά καττιμέρια, και κερνούν τσικουδιά, παρέα με σκοπούς και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα.

Η μουσικότητα και η θεατρικότητα των διαλέκτων παντρεύεται με τη ζωντανή μουσική, που άλλοτε συνοδεύει την αφήγηση και άλλοτε αναδεικνύει τα συναισθήματα των ηρώων, υπογραμμίζοντας τη δράση.

Νόστιμες ιστορίες για γλυκομίλητες βασιλοπούλες, άσωτους υιούς, χήνες που έκαναν φτερά, έναν ράφτη που κλωτσάει την τύχη του, μια αλεπού δικαστή και τρεις χαζές θυγατέρες ταξιδεύουν πάνω σ’ ένα μουσικό χαλί από παραδοσιακές μελωδίες.

Μια παράσταση που ξυπνά μνήμες περασμένων εποχών, τότε που τα παραμύθια ήταν η μοναδική ψυχαγωγία όχι μόνο για τα παιδιά μα κυρίως για τους ενήλικες. Μια παράσταση που γαργαλάει τις αισθήσεις, σταλάζει λαϊκή σοφία, συγκινεί και προσφέρει άφθονο γέλιο.

Το δρώμενο κορυφώνεται με κρητικούς σκοπούς και κάλεσμα για χορό, ενώ προσφέρονται τσικουδιά και φρεσκοψημένες πίττες με χαλούμι.

Λόγω της χρήσης των τοπικών διαλέκτων (κυπριακής και κρητικής) η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και σε παιδιά από 10 ετών.

Τα κεράσματα της παράστασης είναι μια ευγενική χορηγία των σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης.

Επιλογή παραμυθιών, σκηνοθεσία, εικαστική σύνθεση: Βαλεντίνα ΠαπαδημητράκηΒαγγέλης Λιοδάκης
Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης
Επιμέλεια κίνησης: Μυρτώ Παπαδοπούλου
Αφήγηση: Βαλεντίνα ΠαπαδημητράκηΒαγγέλης Λιοδάκης
Λύρα, μαντολίνο, τραγούδι: Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης
Λαούτο, τραγούδι: Μανώλης Αρφαράς
Φωτογραφίες: Πάρης Χαμουρίκος

 
Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ μετρά 15 χρόνια παρουσίας στο χώρο του θεάτρου.

Έχει ανεβάσει λαϊκά παραμύθια, αλλά και σύγχρονα θεατρικά κείμενα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και τη λαϊκή παράδοση. Οι παραστάσεις του διακρίνονται για το ιδιαίτερο ύφος και την αισθητική τους, συνδυάζοντας αρμονικά το θέατρο με ζωντανή μουσική και διαδραστικά στοιχεία.

Έχει φιλοξενηθεί στα θέατρα Φούρνος, Θέατρο του Ν. Κόσμου, Επί Κολωνώ, Το τρένο στο Ρουφ, Θέατρο ΠΚ  και Θέατρο Κάτω απ’ τη Γέφυρα στην Αθήνα.

Παράλληλα, περιοδεύει σε Σχολεία, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Δήμους και πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Έχει συνεργαστεί κατ’ επανάληψη με τον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία FM για τη δημιουργία εκπομπών για παιδιά.

Έχει αποσπάσει τιμητική διάκριση στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου στην Αθήνα.

Τα θεατρικά του έργα κυκλοφορούν σε βιβλία-cd από τις εκδόσεις Κέδρος.

Εισιτήρια: 10 ευρώ
παιδικό: 6 ευρώ.