Μορφές από το έργου του Βιζυηνού

Αρχείο Παίχτηκε από 25/05/2016 έως 28/05/2016
στο Σφενδόνη
Διάρκεια: 120'
Κείμενο: Γεώργιος Βιζυηνός
Σκηνοθέτης: Δήμος Αβδελιώδης με την συνεργασία της Μίρκας Γεμεντζάκη
Ερμηνεύουν: Άννα Κοκκίνου

Περιγραφή

Οι «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» έκαναν πρεμιέρα στην Αθήνα το Μάιο του 1993. Πρόκειται για μια παράσταση, που έχει παρουσιαστεί σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει συμπληρώσει πάνω από 850 παραστάσεις, ενώ θεωρείται σημείο αναφοράς και σταθμός στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να χτίζεται, να διαμορφώνεται, να εξελίσσεται με νέα υλικά, που προκύπτουν από την πορεία της ζωής και της δουλειάς - γιατί η παράσταση αυτή αποτελεί σημείο θεατρικού επαναπροσδιορισμού.

Περισσότερα

Τρεις θεατρικοί μονόλογοι της Άννας Κοκκίνου επιστρέφουν στη Σφενδόνη το Μάιο μαζί με παράλληλες εκδηλώσεις

 ***

Παράλληλη εκδήλωση με ομιλίες & προβολές στις 20:00

Τρίτη 24 Μαΐου

Τρεις εμβληματικές παραστάσεις, τρεις θεατρικοί μονολόγοι με την Άννα Κοκκίνου επιστρέφουν στη Σφενδόνη το Μάιο στο πλαίσιο μιας ρετροσπεκτίβας που γίνεται με αφορμή την έναρξη συνεργασίας του Θεάτρου Σφενδόνη με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και τα 120 χρόνια από το θάνατο του Γεώργιου Βιζυηνού.

Παράλληλα, πραγματοποιείται με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας του Θεάτρου Σφενδόνη με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης καθώς και τη συμπλήρωση των 120 χρόνων από το θάνατο του Γεώργιου Βιζυηνού, μια ειδική εκδήλωση στις 24 Μαϊου στις 20.00, με ομιλίες και προβολές, ενώ το σύντομο αυτό αφιέρωμα κορυφώνεται με μια παρουσίαση της παράστασης «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» στις 3 Ιουνίου στη Βιζύη, γενέτειρα του Γ. Βιζυηνού, στην Ανατολική Θράκη.

Η Αννα Κοκκίνου μεταφέρει και ζωντανεύει κείμενα του Έλληνα λογοτέχνη και μετατρέπει την γλώσσα του κειμένου σε θεατρικό λόγο. Με μοναδικό αντικείμενο ένα τραπέζι γίνεται η αφηγήτρια των έργων του Βιζυηνού «Το μόνο της ζωής του ταξείδιον», «Το αμάρτημα της μητρός μου», «Μοσκώβ Σελίμ», «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπολέως», «Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας», «Πρωτομαγιά». Η Άννα Κοκκίνου με τα πολλά της πρόσωπα, τις πολλές φωνές, τις διαφορετικές ηλικίες και φύλα, μας παρασέρνει σε ένα ταξίδι εικόνων που συναρπάζει.

Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης με την συνεργασία της Μίρκας Γεμεντζάκη.
Φιλολογικός σύμβουλος: Βασίλης Διοσκουρίδης
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Φλάουτο: Στέλλα Γαδέδη
Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής

1 ΣΧΟΛΙΟ