Ο κύκλος των μάταιων πράξεων

Αρχείο Παίχτηκε από 19/07/2018 έως 19/07/2018
στο Θεσσαλικό θέατρο (Λάρισα)
Διάρκεια: 80'
Συγγραφέας: Σπύρος Τζόκας
Διασκευή: Αγγελική Κασόλα
Σκηνοθέτης: Αγγελική Κασόλα
Φωτισμοί: Αγγελική Κασόλα
Μουσική: Αλέξης Βάκης(επιμέλεια)

Περιγραφή

Η θεατρική μουσική παράσταση ιστορικής μνήμης της ομάδας πείρα(γ)μα πάνω στη ζωή και το θάνατο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, σε σκηνοθεσία/διασκευή Αγγελικής Κασόλα, που πρόσφατα μεταδόθηκε από την ΕΡΤ 2 (Πρωτομαγιά 2018) και που βρίσκεται στον τρίτο χρόνο περιοδείας της, θα παρουσιαστεί και στη Λάρισα σε συνδιοργάνωση με το Θεσσαλικό Θέατρο, την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018, στις 21.15 το βράδυ στην Αυλή του Μύλου στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Νύχτες Τέχνης» (πίσω από το Κεντρικό Κτίριο του «Μύλου Παππά»).

Περισσότερα

«Μη στέκεσαι στον τάφο μου και κλαις
Δεν είμαι εκεί... Δεν κοιμάμαι...»
(στίχοι των Απάτσι)

 

Μία παράσταση αξιοπρέπειας και αντίστασης από το χτες για το σήμερα...

Η παράσταση ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη  από την Προύσα που γεννήθηκε το 1909 και τη μετεγκατάσταση της οικογένειας του μετά τη μικρασιατική καταστροφή στο Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου, σκιαγραφεί τη ζωή και την πολιτική δράση του στην Ιεράπετρα και το Ηράκλειο έως και την σύλληψη του το 1936 με το «Ιδιώνυμο», τον ακολουθεί στην εξορία του στον Άη-Στράτη, στη φυλάκισή του στην Ακροναυπλία και στη μεταφορά του στα ναζιστικά στρατόπεδα Λάρισας και Χαϊδαρίου μέχρι και την εκτέλεσή του ως ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους Ναζί στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, διαγράφοντας έτσι όλη την τραγική και συνάμα ηρωική διαδρομή της πατρίδας μας όπως έχει καταγραφεί στο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ “ΜΑΤΑΙΩΝ” ΠΡΑΞΕΩΝ» (εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ).

Τη θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία και τους φωτισμούς της παράστασης υπογράφει η Αγγελική Κασόλα. Τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη ζωντανεύει επί σκηνής ο Γιάννης Καρούνης και την αρραβωνιαστικιά του Χαρά Λιουδάκη – Κυπραίου η Ειρήνη Μελά. Τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Αλέξης Βάκης και τη σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια η χαράκτρια Ευτυχία Ροδοπούλου.

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Αγγελική Κασόλα
Μουσική επιμέλεια: Αλέξης Βάκης
Σκηνογραφική/Ενδυματολογική Επιμέλεια: Ευτυχία Μαρία Ροδοπούλου
Φωτισμοί: Αγγελική Κασόλα
Τεχνική Διεύθυνση: Σταύρος Χασιώτης
Φωτογράφιση: Χριστίνα Σαρλάμη

Στο ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη ο Γιάννης Καρούνης
Στο ρόλο της αρραβωνιαστικιάς του Χαράς Λιουδάκη  η Ειρήνη Μελά

 Σε συνδιοργάνωση με το  ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

 

 

 ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:

 Δεν πενθούμε... Επαναστατούμε...

 Στη σκηνή εμφανίζεται ένας νεκρός που φέρει μαζί του τη βαλίτσα της μνήμης...

Είναι ο μικρασιάτης και ακροναυπλιώτης αγωνιστής Ναπολέοντας Σουκατζίδης... Ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους Γερμανούς (με τις ευλογίες πάντα των Ελλήνων φασιστών), στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944...

Με τη σοφία, το άγρυπνο μάτι και την απέραντη τρυφερότητα των νεκρών για τους ζωντανούς, επιμένει η ιστορία του και η ιστορία των συντρόφων του να μη σβηστεί, η μνήμη να αποκατασταθεί. Και ξαναζεί για χάρη μας το τελευταίο του βράδυ στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου με όλες τις μνήμες του από τη σύντομη ζωή του... Γνωρίζει καλά ότι τον χρειαζόμαστε πάλι σήμερα ζωντανό μέσα μας όπως και κάθε φορά που οι καιροί απαιτούν να αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας... Και μέσα στη βαρβαρότητα και τον εκφασισμό να επιμένουμε να οραματιζόμαστε έναν άλλο κόσμο ελευθερίας, δικαιοσύνης, ισότητας και δημοκρατίας... Ένας νεκρός που δε ζητάει το θρήνο μας αλλά που έρχεται να μας χαρίσει δύναμη από τη δύναμη που έχουμε μέσα μας, όταν το συλλογικό ασυνείδητο καθίσταται συνειδητό...

«Γιατί έρχονται στιγμές που οι νεκροί χρειάζονται τους ζωντανούς και οι ζωντανοί τους νεκρούς...»

Αγγελική Κασόλα 

 

Η ομάδα πείρα(γ)μα, από τη γέννησή της το 2008 μέχρι και σήμερα με ιδρυτές τους ηθοποιούς Γιάννη Καρούνη, Ειρήνη Μελά και τη σκηνοθέτη Αγγελική Κασόλα, έχει καταφέρει να επιβιώνει ως ανεξάρτητη, αυτοχρηματοδοτούμενη, συλλογική και συνεργατική επαγγελματική θεατρική ομάδα.  Μέχρι τώρα έχει στο ιστορικό της δεκατέσσερις παραστάσεις από το κλασσικό και το σύγχρονο ρεπερτόριο για μικρούς και μεγάλους, ενώ παράγει και τις δικές της συνθέσεις και διασκευές όπως και έχει παρουσιάσει έργα και θεματολογία που δεν είναι γνωστά στο ελληνικό κοινό.  Ενώ έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις της σε σημαντικά θέατρα της πρωτεύουσας και της επαρχίας, βρίσκεται διαρκώς ανά πόδας και δημιουργεί θεατρικές συνθήκες, δρώμενα κι εγκαταστάσεις σε κάθε είδους εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους αναζητώντας ενεργά ένα κοινό που δε συνηθίζει να πηγαίνει στο θέατρο. Επιμένει σε ένα λαϊκό, διαδραστικό, αφηγηματικό  και πολιτικό θέατρο καταργώντας τον 4ο τοίχο της σκηνής που βασίζεται πάνω στην τέχνη του ηθοποιού και της επικοινωνίας του με το κοινό. Θεωρεί ότι η θέση της θεατρικής τέχνης είναι μέσα στην κοινωνία κι αναζητά διαρκώς τρόπους ώστε αυτός ο διάλογος να έχει διάρκεια και να παράγει κοινές δράσεις. Έχει εντάξει σε παραστάσεις της πάνω από 300 ανθρώπους τα τελευταία δέκα χρόνια στους τόπους που επισκέπτεται. Εργάζεται καθημερινά εργαστηριακά στο δικό της χώρο έρευνας στα Άνω Πετράλωνα όπου διοργανώνει θεατρικά εργαστήρια, σεμινάρια και δράσεις. Βραβεύτηκε με τον ‘Επαινο Αρχαίου Δράματος στα βραβεία Κάρολος Κουν 2013, για την παράστασή «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα και μετάφραση Ειρήνης Μελά. «Ο Κύκλος των “Μάταιων” Πράξεων» παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες την άνοιξη του 2017 και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ 2 την Πρωτομαγιά του 2018.