Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Αρχείο Παίχτηκε από 13/10/2019 έως 19/01/2020
στο Βασιλικό θέατρο (Θεσσαλονίκη)

2ος Χρόνος παραστάσεων
Στίχοι: Δημήτρης Ζαβρός, Νέβι Κανίνια
Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
Διασκευή: Σάββας Κυριακίδης, Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνοθέτης: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνογραφία: Εδουάρδος Γεωργίου
Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός
Κίνηση: Φρόσω Κορρού
Ερμηνεύουν: Λευτέρης Αγγελάκης (Αχιλλέας), Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Γιαούρτερ-Ψηλέας-Αγαρηνός), Ιωάννης Βαρβαρέσος (Γιάννης), Γιάννης Γκρέζιος (Πέτρος), Δημήτρης Καρτόκης (Θείος Άγγελος-Ιταλός στρατιώτης), Αίγλη Κατσίκη (Δροσούλα-Κουκλοπαίκτης), Δημήτρης Κολοβός (Παππούς), Άννα Κυριακίδου (Μητέρα), Παναγιώτα Μπιμπλή (Ρίτα-Κουκλοπαίκτης), Βασίλης Παπαδόπουλος (Σωτήρης), Κατερίνα Πλεξίδα (Αντιγόνη), Πολυξένη Σπυροπούλου (κυρία Λεβέντη), Εύα Σωφρονίδου (Νιούρα-κυρία του Ερυθρού Σταυρού-Κοπέλα), Στέργιος Τζαφέρης (Πατέρας), Δημήτρης Τσεσμελής (κύριος Λουκάτος-Μάικλ-Ιταλός στρατιώτης-Μούρα-Γκαριμπάλντι), Μανώλης Φουντούλης (Διερμηνέας-Σούρα).

Περιγραφή

Το πολυαγαπημένο βιβλίο των παιδικών μας χρόνων της Άλκης Ζέη ζωντανεύει για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, σε διασκευή των Σάββα Κυριακίδη  και Τάκη Τζαμαργιά, και  μας μεταφέρει στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου. Ένας μεγάλος περίπατος, ένα ταξίδι συναισθημάτων, ένα έργο που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα και την αγωνία της επιβίωσης  με την ελαφρότητα και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι και που θα μας κρατήσει συντροφιά ως της γιορτές.

Περισσότερα

Λίγα λόγια για το έργο
Ο πόλεμος ξεσπάει και όλα αλλάζουν: οι άνθρωποι, οι σχέσεις, η ίδια η ζωή. Η πείνα και η φτώχεια δεν είναι απλές αφηγήσεις ενός μακρινού παρελθόντος αλλά αποτελούν τη νέα συνθήκη ζωής. Ο μικρός Πέτρος καλείται να πάρει θέση, να αποφασίσει, να αναλάβει ευθύνες, να μεγαλώσει. Ο πόλεμος χάνει την ηρωική του αίγλη. Η ομορφιά των εμβατηρίων και των μεταλλίων γίνεται πόνος και απώλεια· πραγμάτων, ανθρώπων αλλά και της ίδιας της παιδικής ανεμελιάς. Παρόλα αυτά, τα παιδιά με την υπέροχη ικανότητα να βλέπουν τα πράγματα αλλιώς και με όπλο τη φαντασία τους και το παιχνίδι, καταφέρνουν να δώσουν μια άλλη διάσταση στην τραγική πραγματικότητα. Και μέσα από τα παιδικά μάτια καλούμαστε και εμείς να ξαναδούμε τον πόλεμο αλλά και να θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία μας.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Ο Πέτρος, παππούς σήμερα, ανακαλεί μνήμες, ζωντανεύει στιγμιότυπα από την παιδική του και εφηβική του ηλικία σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο, όπου η πατρίδα του βρισκόταν υπό κατοχή από ξένο κατακτητή με στερήσεις, πείνα και θανάτους. Με τον μικροσκοπικό του φακό  φωτίζει ανθρώπους, σχέσεις, ιδέες, αλλάζει απόψεις, γκρεμίζει δεδομένα και στερεότυπα  και μέσα από την περιπλάνησή του μας οδηγεί να δούμε με άλλη ματιά τα παιδιά του πολέμου στον πλανήτη μας, τις κακουχίες, την πείνα και τους θανάτους, τα hot spots  με τα παιδιά της γειτονικής μας Συρίας και με κουράγιο και δύναμη μας ενθαρρύνει να μη χάνουμε την πίστη για τον αγώνα που οφείλουμε να κάνουμε «…για μια καινούργια ζωή», να βρούμε την αισιοδοξία και το χαμόγελο που λίγο λίγο χάνουμε. Μας κάνει να θυμηθούμε ότι σε δύσκολες εποχές όπου κυριαρχούν οι ιδέες και οι αξίες  μπορούμε να ενθουσιαζόμαστε για «τα μικρά» του τόπου μας.

Η παράστασή μας ακολουθώντας τα χνάρια του Περιπάτου της Κύπρου και της Αθήνας, οφείλει να φωτίσει μέσα από τη ματιά του Πέτρου, το βηματισμό των παιδιών του Ελληνικού Βορρά και τα παιδιών όλης της οικουμένης, όταν από τη μια στιγμή στην άλλη ανατρέπονται όλα στη ζωή τους και γίνονται μάρτυρες και θύματα ενός κόσμου που ολοένα γίνεται και πιο βίαιος. Πόσο τρομακτικά  η μεγάλη «Ιστορία» καθορίζει τη μικρή «ιστορία» και πως απορρυθμίζει την κοινωνική ζωή και επιδρά στο βίωμα μιας οικογένειας.
Τάκης Τζαμαργιάς

Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Video Art: Χρήστος Δήμας, Άντα Λιάκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Τσεσμελής
Β' Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Ανδρέου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δανάη Πανά
Β' Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρία Όσσα
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Βραδυνές παραστάσεις 25/12-26/12/2019 & 1/1/2020 στις 20.00

Φωτογραφίες

Βίντεο