Ο νεκρός

Αρχείο Παίχτηκε από 07/05/2016 έως 29/05/2016
στο Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Διάρκεια: 75' (χωρίς διάλειμμα)
Κείμενο: Βασισμένο στο αφήγημα «Ο νεκρός» του Georges Bataille
Σκηνοθέτης: Βασίλης Νούλας
Ερμηνεύουν: Βίκυ Κυριακουλάκου, Αλέξια Σαραντοπούλου, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης

Περιγραφή

Μία πρωτότυπη περφόρμανς, βασισμένη στο αφήγημα «Ο νεκρός» του Georges Bataille, από τη σύγχρονη ομάδα θεάτρου και περφόρμανς Nova Melancholia στο πλαίσιο του Ύπνος Project*.

Περισσότερα

από την ομάδα Nova Melancholia 

Γαλαξία & Σφιγγός (ισόγειος χώρος)

«Ο Εντουάρ σωριάστηκε νεκρός. Ένα κενό έγινε μέσα της, που την ανύψωσε σαν άγγελο. Τα γυμνά στήθη της ορθώθηκαν: ένα πένθιμο ρίγος την έφερε στην εκκλησία του ονείρου όπου η εξάντληση, η σιωπή και το αίσθημα του τελεσίδικου την αποτελείωσαν.»

Η ομάδα Nova Melancholia συνεργάζεται για πρώτη φορά με τη Στέγη τους Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του Ύπνος project και καταθέτει τη δική της εκδοχή στο σύντομο αφήγημα του Georges Bataille Ο νεκρός από 7 έως 29 Μαΐου σε ένα κτίριο κοντά στη Στέγη. Ο νεκρός γράφεται κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου και απηχεί τη φρίκη του πολέμου.
Ο Εντουάρ, ο αγαπημένος της Μαρίας, είναι νεκρός. Η Μαρία θα περάσει μια παραληρηματική νύχτα –σαν σε όνειρο- και θα πεθάνει την αυγή.  Η παράσταση αρχίζει με την εικόνα μιας γυναίκας που κείτεται γυμνή στο κρύο πάτωμα. Από το σώμα της ξεκινάει μια γραμμή από περιττώματα. Στο βάθος του χώρου, ψηλά, ένας άντρας καπνίζει σιωπηλά στο μισοσκόταδο.  Ακούγεται μουσική από ένα ραδιόφωνο. Παρελαύνουν στρατιώτες, φαντάσματα, ερεθισμένοι νεαροί, ένας παραμορφωμένος νάνος. Η Μαρία χάσκει με ανοιχτές όλες τις οπές του σώματός της. Παραδίνεται στην υπερβολή και στην έκσταση. Γυμνή, κάθιδρη από τη φρίκη, κοιμάται κι ονειρεύεται. Το όνειρό της είναι γελοίο, πρόστυχο. Όλη νύχτα η Μαρία προσπαθεί να φτάσει στον θάνατο.
Κατάλληλο άνω των 18 ετών

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας
Εικαστική επιμέλεια: Κώστας Τζημούλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελισάβετ Ξανθοπούλου

Η μετάφραση του κειμένου του Georges Bataille είναι της Αγγελικής Πέτρα (εκδόσεις ΑΓΡΑ).

Στην παράσταση ακούγεται το ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη «Η Μαρία» μελοποιημένο από τον Β. Νούλα.

*Το Ύπνος Project είναι φεστιβάλ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο περιλαμβάνει έκθεση έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, περφόρμανς και sleepovers, ηχητικά έργα και περιπατητικές δράσεις, συζητήσεις, ένα pyjama party και μια ειδική δίγλωσση περιοδική έκδοση.
Επιμέλεια έκθεσης και περφόρμανς: Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης

http://www.sgt.gr/gre/SPG1527/

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.
ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Συγγρού 107
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
•    ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων
•    IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου
•    ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthurGlen

Με την υποστήριξη

«Η COCO-MAT κατασκευάζει κορυφαίας ποιότητας χειροποίητα κρεβάτια, φυσικά στρώματα και κομψά έπιπλα για κατοικίες και ξενοδοχεία. Με τη σοφία της Φύσης ως πηγή έμπνευσης και οδηγό μας, δημιουργούμε από το 1989 πρωτοποριακά προϊόντα ύπνου, φτιαγμένα από τα καλύτερα φυσικά υλικά. Το συνεχώς διευρυνόμενο δίκτυο καταστημάτων μας αγγίζει τα 100 σημεία πώλησης σε 16 χώρες παγκοσμίως. Όραμά μας είναι να προσφέρουμε ονειρεμένο ύπνο σε όσους κοιμούνται στα στρώματα και τα κρεβάτια μας. Κάθε φορά που κι εσείς ξυπνάτε χαρούμενοι, έχοντας απολαύσει τον ύπνο σας, το όραμα αυτό πραγματώνεται»