Passport Project

Αρχείο Παίχτηκε από 15/04/2016 έως 16/04/2016
στο
Κείμενο: Γιάννης Κωσταρής
Σκηνοθέτης: Βαλεντίνη Σιόβα
Ερμηνεύουν: Γιάννης Κωσταρής
Τραγουδούν: Γιάννης Κωσταρής

Περιγραφή

Το Passport project, ένα ιδιαίτερο θέαμα που ισορροπεί ανάμεσα στο θέατρο, την αφήγηση και τη μουσική και πραγματεύεται τη σχέση μας με το ξένο, το «άλλο», το διαφορετικό και συναντά το φωτογραφικό οδοιπορικό του Δημήτρη Μπούρα στην Μέση Ανατολή που ξεκίνησε το 1991 με τη λήξη του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο, συνεχίστηκε το 2003 στο Ιράκ (με τον δεύτερο πόλεμο) και το Αφγανιστάν και στη συνέχεια από το 2010 με την Αραβική Άνοιξη στην Βόρεια Αφρική και την περιοχή του Levant.

Περισσότερα

Το Passport Project συναντά τον Δημήτρη Μπούρα!

«γιατί όλοι ξένοι είμαστε και μέσα κι έξω απ’ τις πατρίδες…»

 Το Passport Project μια μουσικοθεατρική παράσταση για την προσφυγιά και τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας που παρουσιάζεται για τρίτη επιτυχημένη χρονιά συναντά τον γνωστό φωτορεπόρτερ Δημήτρη Μπούρα για μία ιδιαίτερη παράσταση στις 15 Απριλίου στο Zp87!

Στο Passport Project, ένα ηλεκτρικό μπάσο και μια φωνή αφηγούνται ζωές οικουμενικές. Μιλούν για το ταξίδι του ενός - αλλά και όλων μας. Από τον Κούρδο και τον Αφρικανό, μέχρι τον Μικρασιάτη του '22 και τον Έλληνα που ξενιτεύεται πάλι σήμερα. Ο μετανάστης και το αναγκαστικά βίαιο ταξίδι του γίνονται η αφορμή για να παρακολουθήσουμε μέσα από το λόγο, τη σκηνική δράση και τη μουσική, τη διαδρομή και τα πάθη του ήρωα μέσα στον χώρο και τον χρόνο.

Μετά τη λήξη της παράστασης στις 15 Απριλίου, το λόγο θα πάρει ο γνωστός φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μπούρας παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της επιτόπιας φωτογραφικής έρευνάς του με τίτλο Συρία / Ιράκ / 1991, 2003 – 2007, 2010 – 2015: Οι συνέπειες της απελπισίας και η χαρτογράφηση της ελπίδας σε μία προσπάθεια να εξηγήσει το «γιατί» και το «πως» και να δώσει απαντήσεις για το «τι μέλλει γενέσθαι». Χρησιμοποιώντας πραγματικές ιστορίες και γεγονότα θα παρουσιάσει μέσα από τις φωτογραφίες του την κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας, του Ιράκ, τη δομή και την εξέλιξη της Daesh (ISIS / IS), τις μετακινήσεις πληθυσμών, την ζωή μέσα στα στρατόπεδα προσφύγων αλλά και το «πείραμα» που εφαρμόζεται στο βόρειο Ιράκ, Κουρδιστάν (Kurdistan Autonomous Region – KRG) στον τρόπο διαχείρισης των προσφύγων.

Ο Δημήτρης Μπούρας σημειώνει: Ποιες δυνάμεις οδηγούν στην φυγή πληθυσμούς και ποιες οι εναλλακτικές για όσους μένουν πίσω; Πως δημιουργείται το πεδίο που ευνοεί την εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο; Εικόνες που επαναλαμβάνονται - που εμείς επιτρέπουμε να επαναλαμβάνονται. Για την ιστορία που επαναλαμβάνεται, για τον αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Για την πάλη μέσα στα ερείπια και την απόγνωση, που απλόχερα ο πόλεμος προσφέρει. Για το πως και που πρέπει να επέμβουμε για να πολεμήσουμε την εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπου από άνθρωπο...

Μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε!

 

Η ταυτότητα της παράστασης
Τραγούδι - κείμενο- ερμηνεία: Γιάννης Κωσταρής
Ηλεκτρ. μπάσο, αναλογικά εφέ, loops, πιάνο: Απόστολος Καλτσάς
Σκηνοθεσία: Βαλεντίνη Σιόβα
Φιλική συμμετοχή (ηχογράφηση)-ney: Νίκος Παραουλάκης
Video παράστασης: Shoot The Band
Φωτογραφίες παράστασης: Πάνος Καραδήμας
Παραγωγή: Zp87

Facebook: zita pi

Βίντεο