Ψύχωση 4:48 - Κοίταξέ με

Αρχείο Παίχτηκε από 08/07/2016 έως 09/07/2016
στο Πειραιώς 260
Συγγραφέας: Σάρα Κέιν
Σκηνοθέτης: Γιάννης Κακλέας
Ερμηνεύουν: Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Πέτρος Γεωργοπάλης, Νατάσα Ζαγκλή, Μαρίκα Θεοδωροπούλου, Στέργιος  Κοντακιώτης, Αθανασία Κουρκάκη, Ηρώ Λέφα, Λήδα Μανουσάκη, Έλενα Μεγγρέλη, Σοφία Μιχαήλ, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Σοφία Πριόβολου, Αναστασία Στυλιανίδη, Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Κωνσταντίνος Φρίγας-Ματσούκας, Βικτώρια Φώτα

Περιγραφή

Οι θεατές εισέρχονται σε έναν κόσμο φτιαγμένο από τα βιώματα της συγγραφέως, τις επιρροές της και φυσικά τα ίδια της τα έργα. Ο λόγος, η εικόνα, ο χορός και η αλληλεπίδραση ερμηνευτών-θεατών δημιουργούν μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία, όπου το ασυνείδητο έχει τον πρώτο λόγο, ενώ η πρώτη λέξη του έργου Ψύχωση 4:48 ακούγεται στις 4:48 ακριβώς.

Περισσότερα

Αφιερωμένη στη Βρετανή θεατρική συγγραφέα Σάρα Κέιν, η νέα παράσταση-περφόρμανς του Γιάννη Κακλέα αρχίζει αμέσως μετά τα μεσάνυχτα.

QV9A4423_M.Stafylidou

Σε πόσα μοιάζουμε και σε πόσα διαφέρουμε από τη Σάρα Κέιν; Πόσα νομίζουμε ότι ξέρουμε γι’ αυτήν; Θεατές, ερασιτέχνες και ηθοποιοί καλούνται να το διαπιστώσουν σε μια «ολονυκτία» προς τιμήν της.

Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Μετάφραση: Ηρώ Λέφα
Εικαστικό περιβάλλον: Σάκης Μπιρμπίλης - Γιάννης Κακλέας
Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Επιμέλεια κείμενων παράστασης: Citizens Kane
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Μιχαλόπουλος
Επιμέλεια κίνησης-χορογραφία: Σοφία Μιχαήλ
Βίντεο-Επεξεργασία εικόνας: Νίκος Δημητριάδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ηστυ

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Από τον Κωνσταντίνο Πλατή.

  Ο Γιάννης Κακλέας με την εξαιρετική αυτή κινηματογραφική σκηνοθεσία του κατάφερε να δείξει στο κοινό πως μπορεί να γεννηθεί το φως μέσα από το σκοτάδι, κυριολεκτικά και μεταφορικά , καθότι η performance ξεκίνησε στις 12 τα μεσάνυχτα και τελείωσε στις 7.30 το πρωί.

  Στην αρχή είδαμε αρκετές σκηνές όπου τα συμπτώματα της πάθησης παρουσιάζονται στο κοινό και στις 4.48 ακριβώς ξεκινάει το κείμενο του έργου.

  Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το ότι κατά την επτάωρη αυτή διάρκεια, βγήκα έξω μόλις 1 φορά για διάστημα 45 λεπτών, μέχρι τις 04.48 όταν ξεκίνησε το κείμενο του έργου.

  Ο συνδυασμός των πολύ καλών μουσικών επιλογών από το Γιώργο Μιχαλόπουλο με τις καλοδουλεμένες εναλλαγές των σκηνών , τα πολύ προσεγμένα σκηνικά από το Γιάννη Κακλέα και το Σάκη Μπιρμπίλη ,τα εξαιρετικά κουστούμια από τη Μαρία Καραπούλιου, οι καίριοι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη, η καλοδουλεμένη κίνηση-χορογραφία από τη Σοφία Μιχαήλ και οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών , προσωπικά, με κρατούσε συνεχώς σε εγρήγορση.

  Ακόμα όμως κι αν υπήρχε κόπωση στο κοινό , οι τρεις πρώτες σειρές ήταν διαμορφωμένες έτσι ώστε μπορούσες να ξαπλώσεις αφού υπήρχαν μαξιλάρια και sleeping bang.

  H αίθουσα ήταν γεμάτη και η πλειοψηφία του κοινού ήταν άτομα νεαρής ηλικίας.

  Πραγματικά πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα σε μια όχι μόνο δραματική παράσταση αλλά και καταθλιπτική, φαινομενικά τουλάχιστον.