Ψυχολογία Συριανού συζύγου

Διάρκεια: 70'
Συγγραφέας: Εμμανουήλ Ροΐδης
Σκηνοθέτης: Κώστας Βασαρδάνης
Ερμηνεύουν: Κώστας Βασαρδάνης

Περιγραφή

Πρόκειται για ένα ανάλαφρο, αλλά συνάμα εύστοχο και βαθύ ψυχογράφημα της ερωτικής ζωής ενός άντρα. Οι πιθανοί συμβιβασμοί, που πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας, μοιάζει να μας λέει ο Ροΐδης, δε βγαίνουν απαραίτητα σε κακό...

Περισσότερα

Ο Κώστας Βασαρδάνης παίζει και σκηνοθετεί σε μορφή μονολόγου το σημαντικό κείμενο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας "Ψυχολογία Συριανού Συζύγου" του Εμμανουήλ Ροΐδη στο θέατρο Σταθμός από τις 07 Φεβρουαρίου και για τέσσερις μόνο Τετάρτες στις 20:00. Γραμμένο το 1894, πρωτοεκδόθηκε στην εφημερίδα "’Αστυ".

Ο Συριανός σύζυγος ερωτεύεται κεραυνοβόλα για πρώτη φορά στη ζωή του την όμορφη Χριστίνα, την οποία λίγο καιρό μετά το γάμο του αρχίζει να ζηλεύει παράφορα. Υποπτεύεται ότι τον απατά, αλλά σύντομα διαπιστώνει ότι δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο, αφού η Χριστίνα δεν είναι ...ερωτικά άστατη, αλλά άμετρα φιλάρεσκη. Αρχίζει δε να συνειδητοποιεί ότι η αγωνία και τα βασανιστικά συναισθήματα, που του γεννά ο χαρακτήρας της γυναίκας του αντί να κάμψουν την ερωτική του διάθεση προς αυτήν, την αναζωπυρώνουν.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Η εικόνα που είχα για τον Ροΐδη ήταν λίγο "δαντελωτή", "αφρώδης" και "ανάλαφρη"... έναντι του "βαρέος πυροβολικού" των Βιζυηνού και Παπαδιαμάντη. Διαβάζοντας όμως κείμενά του, διέκρινα αμέσως πλάι σ' αυτά τα χαρακτηριστικά το βάθος, τη διεισδυτικότητα, τη συγκίνηση και την ευαισθησία της γραφής του. Καθώς επίσης και την έντονη θεατρικότητά της, που σχετίζεται νομίζω αφενός με την καλώς εννοούμενη υπερβολή της γλώσσας του Ροΐδη, το κύρος, το μέγεθός της και, αφετέρου, με την αμεσότητα και την ακρίβεια της σκέψης του. Η ειρωνεία του και μια υποβόσκουσα θλίψη, που υπάρχουν στο έργο του είναι δύο χαρακτηριστικά του ύφους του, που με γοήτευσαν επίσης.

Έψαχνα να βρω ένα κείμενο, δεν θα έλεγα ακριβώς για να αυτοσκηνοθετηθώ (ίσως ακουστεί βαρύγδουπο) αλλά, εν πάσει περιπτώσει, να ασχοληθώ με πιο δικούς μου όρους με το ανέβασμά του και, διαβάζοντας την Ψυχολογία Συριανού Συζύγου, σκέφτηκα να κάνω το βήμα...

Σκηνική σύνθεση/ερμηνεία: Κώστας Βασαρδάνης
Φωτογραφίες: Αντρέας Μαντάς

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΉ παράσταση, ο κος Βασαρδάνης υπέροχος. Ήταν μια παράσταση που θα θυμόμαστε για καιρό. Η σκηνοθεσία πολύ καλή και το κείμενο του Ροΐδη θεωρώ ότι αποδόθηκε εξαίρετα. Ευχαριστούμε ΘΕΑΤΡΟΜάΝΙΑ για την υπέροχη βραδιά.

 2. Εξαιρετική παράσταση, υπέροχη ερμηνεία και άρθρωση από τον ταλαντούχο κύριο Βασαρδάνη, πολύ καλή σκηνοθεσία. Ένα κείμενο που κρατάει το θεατή προσηλωμένο με ευχάριστη διάθεση! Περάσαμε μια ωραία θεατρική βραδιά! Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση Θεατρομάνια!

 3. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ παράσταση!!!
  Με τη γλώσσα του Ροίδη ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο...
  Πολλά συγχαρητήρια στον Κώστα Βασαρδάνη για την ερμηνεία του.
  Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους αρέσουν οι καλές ποιοτικές παραστάσεις!

 4. Τι ωραία παράσταση!!! Ο λόγος του συγγραφέα ατόφιος,χωρίς καμία εξευτελιστική διασκευή,
  αρθρωμένος εξαιρετικά από έναν πραγματικά σπουδαίο ηθοποιό!!! Το ζώον στην πίσω σειρά,που έτρωγε σοκολάτα κατά τη διάρκεια,προφανώς δεν κατάλαβε τίποτα! Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.