242

Silence Speaks

Αρχείο Παίχτηκε από 09/05/2019 έως 12/05/2019
στο Πόρτα
Διάρκεια: 60' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Dhanedra Kawade
Διασκευή: HIPPO (Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος)
Σκηνοθέτης: HIPPO (Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος)
Σκηνογραφία: Κατερίνα Χατζοπούλου
Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Χορογραφία: Tony Yap
Κίνηση: Tony Yap
Ερμηνεύουν: Tony Yap, Καλλιόπη Σίμου, Ηρακλής Κωτσαρίνης, Μίκα Στεφανάκη, Αναστασία Πλέλλη

Περιγραφή

To SILENCE SPEAKS κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα, για 4 μόνο παραστάσεις στο ΠΟΡΤΑ, από 9 έως 12 Μαΐου, και –στη συνέχεια- ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, για 4 παραστάσεις στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, από τις 16 έως και τις  19 Μαΐου.

Περισσότερα

Εσύ πώς βιώνεις την απώλεια;

Η θεατρική ομάδα HIPPO παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή για τη σεζόν 2018-2019, βασισμένη στο έργο του Ινδού συγγραφέα Dhanedra Kawade, SILENCE SPEAKS, το οποίο μεταφέρεται -σε παγκόσμια πρώτη- επί σκηνής. Μια διεθνής ομάδα καλλιτεχνών – χορευτών, ηθοποιών και μουσικών – από την Ινδία, τη Μαλαισία και την Ελλάδα, συναντιέται επί σκηνής σε μια πρωτότυπη, βιωματική performance σωμάτων χωρίς λόγο. Με επικεφαλής τον σπουδαίο Μαλαισιανό χορευτή και χορογράφο Tony Yap και με μοναδικό αφηγηματικό όργανο το σώμα, η performance θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τα διαφορετικά στάδια της απώλειας, πώς, δηλαδή, το σώμα βιώνει την απώλεια.

Παντρεύοντας την trance, που εστιάζει στη συνειδητότητα και την τελετουργία, με το kinemo, το προσωπικό στυλ θεάτρου της ομάδας ΗΙΡΡΟ, που βασίζεται στην αρχή ότι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα επί σκηνής συνδέεται με μεγάλη ενεργειακή συμπύκνωση, η performance θα προσπαθήσει να αφυπνίσει και να εμπλέξει και τις πέντε αισθήσεις των θεατών μέσα από μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία. Στόχος η εξωτερίκευση της εσωτερικής αλήθειας, τόσο των performers, όσο και του κοινού.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Η ιστορία του Ινδού συγγραφέα Dhanedra Kawade ερευνά με έντονα συμβολικό τρόπο την έννοια της απώλειας σε σχέση με τον προσωπικό πόνο, τον εγωισμό, τη συγχώρεση και την υπέρβαση. Η απώλεια ως πανανθρώπινο βίωμα μας αφορά όλους. Απώλεια μπορεί να σημαίνει θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου, αλλά και πιο γενικά να αφορά κάθε τι που έχει χαθεί από τη ζωή κάποιου: φίλοι, υγεία, νεότητα. Στρέφοντας την προσοχή μας σε επώδυνες προσωπικές εμπειρίες επιχειρούμε μια καταβύθιση σε χώρους ασυνειδήτου με πυξίδα μας την ανάγκη για λύτρωση.

Στο Silence Speaks, προσπαθούμε να δούμε την ψυχολογική διαδικασία του θρήνου και την πορεία του πένθους μέσα από το πρίσμα της ανατολικής φιλοσοφίας (κενό, ζεν, απεμπλοκή από το εγώ). Η οπτική μας θα αποτυπωθεί πάνω στην κίνηση και την εν γένει σωματική παρουσία.

Τις τελευταίες δεκαετίες το δυτικό θέατρο αναζητά συχνά στην ανατολή το διονυσιακό εκείνο στοιχείο που μοιάζει να χάνεται όλο και περισσότερο μέσα από τις ορθολογικές προσεγγίσεις της τέχνης και της τεχνικής. Αυτό το στοιχείο που έχει να κάνει τόσο με την έκσταση όσο και με τη θρησκευτική μεταρσίωση, μας μεταφέρει αναμφιβόλως σε ένα ιερό μέρος της συλλογικής εμπειρίας και μνήμης. Εκεί ο λόγος χάνει την ισχύ του. Και κυρίαρχο ρόλο παίζει η αίσθηση και το βίωμα.

Με το έργο Silence Speaks επιθυμούμε να επανατοποθετήσουμε τη θεατρική δράση μέσα στο προγλωσσικό της καθαγιασμένο πλαίσιο.

Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος

 

Λίγα Λόγια για τον Tony Yap

Γεννημένος στη Μαλαισία, ο Tony Yap είναι καταξιωμένος χορευτής, σκηνοθέτης και χορογράφος. Υπήρξε ένας από τους βασικούς performers του θεάτρου IRAA (1989-1996) που δραστηριοποιήθηκε στην Αυστραλία και την Ευρώπη. Το 1993 ίδρυσε την Mixed Company – τη σημερινή Tony Yap Company – στόχος της οποίας ήταν η δημιουργία μιας ιδιοσυγκρασιακής προσωπικής χορευτικής γλώσσας,

με επιρροές από την ψυχανάλυση, τους σαμανικούς trance χορούς από την Ασία, το Butoh και τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό.

Για την Mixed Company o Tony έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Icarus, Print of a Pulse, Narcissus' s Dream και St Sebastian. Το Icarus και το Narcissus' s Dream ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης πρωτότυπης χορευτικής φόρμας στο φεστιβάλ Green Room Awards στη Μελβούρνη.

Ο Tony έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτεχνικούς φορείς και μεμονωμένους καλλιτέχνες σε Αυστραλία, Ινδονησία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Μαλαισία, Δανία, Κίνα, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, ενώ έχει βραβευθεί σε φεστιβάλ και από διάφορους φορείς ως χορευτής και σκηνοθέτης.

Το 2005, μετά από υποτροφία που έλαβε από τον  ασιατικό οργανισμό AsiaLink, ξεκίνησε μια έρευνα στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, με θέμα τη σαμανιστική trance πρακτική, την οποία και εφάρμοσε στην performance του Evocation of a lost body. Το 2008 συμμετείχε σε ένα διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από ασιατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και, σε συνεργασία με άλλους  καλλιτέχνες, το αποτέλεσμα ήταν η παράσταση RIAU, εμπνευσμένη από τις νομαδικές φυλές που κατοικούν στα νησιά Riau στην Ινδονησία. Έχει λάβει επίσης χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αυστραλίας για την performance The Buddha Body Series, που μετεξελίχθηκε

στην performance Rasa Sayang, η οποία παρουσιάστηκε ολόκληρη τη χειμερινή σεζόν του 2010

στη Μελβούρνη με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Ο Tony Yap είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Melaka Arts and Performance.

 

Λίγα λόγια για την ομάδα ΗΙΡΡΟ

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο.

Έχει κάνει παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βασική μέριμνα της ομάδας υπήρξε πάντα η κινητικότητα και η επικοινωνία με όσο δυνατόν περισσότερους μικρούς και μεγάλους θεατές σε χωριά και πόλεις εντός κι εκτός Ελλάδας. H ομάδα ξεκίνησε από την επαρχιακή πόλη των Σερρών, επεκτάθηκε σταδιακά στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και μετά στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα, Λήμνο, Κιλκίς, Καστοριά, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Άρτα, Κατερίνη, Βόλος, Σποράδες, Θήβα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ναύπλιο, Λεωνίδιο, Αμαλιάδα, Γύθειο, Χίο, Μυτιλήνη, Σάμο, Κω, Ρόδο, Πάτμο, Κρήτη). Χαρακτηριστικό της η παρουσίαση παραστάσεων ακόμα και σε πολύ μικρά χωριά, αλλά και πόλεις ή νησιά της παραμεθορίου (πχ. Οινούσες, Ζωνιανά Κρήτης). Πραγματοποίησε περιοδείες εκτός Ελλάδας, στην Κύπρο, στις Η.Π.Α., στον Καναδά, στην Αγγλία, στην Γερμανία, στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Ολλανδία και την Αυστραλία. Με τον τρόπο αυτό συνέβαλε τα μέγιστα στη σφυρηλάτηση πολιτιστικών σχέσεων του απόδημου ελληνισμού με την μητροπολιτική Ελλάδα, αλλά και στη διάδοση της σύγχρονης θεατρικής κουλτούρας μας στο εξωτερικό.

Ο Αλέξανδρος Ράπτης και ο Φώτης Δούσος οργάνωσαν και εμψύχωσαν θεατρικά προγράμματα και βιωματικά σεμινάρια με αφορμή το προσωπικό στυλ της ομάδας (kinemo) στην Αθήνα, στην Βομβάη, στην Μελβούρνη, στο Σαν Φραντσίσκο και στο New Jersey. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η έκδοση του βιβλίου τους με τίτλο kinemo τον Νοέμβρη του 2018 από τις εκδόσεις Αγγελάκη, το οποίο αποτυπώνει την θεατρική  τους γλώσσα και πρακτική. Πέρσι η ομάδα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και παρουσίασε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη την πειραματική παράσταση Mellonia (2018).

Δραματολόγος: Άννα Τζάκου
Βίντεο: Γιώργος Παναγόπουλος
Μουσική σύνθεση και μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Δούσος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ντία Καραγιάννη
Παραγωγή: HIPPO

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Περισσότερες Πληροφορίες: https://hippohippos.wixsite.com/hippo-theatre-group | www.facebook.com/hippotheatregroup

Φωτογραφίες

Βίντεο