Σταχτομπούτα

Αρχείο Παίχτηκε από 02/02/2018 έως 30/03/2018
στο 104
Κείμενο: ValSia
Σκηνοθέτης: Κοντακιώτης Στέργιος
Σκηνογραφία: Κλημενώφ Δήμος
Κοστούμια: Κλημενώφ Δήμος
Μουσική: ValSia
Ερμηνεύουν: Δημητριάδου Βαλέρια, Κουρκάκη Αθανασία

Περιγραφή

Η Σταχτομπούτα και η πιστή της φίλη, το Βλαχαδερό, καταφθάνουν στο σήμερα και αφηγούνται μια πειραγμένη εκδοχή του παραμυθιού της Σταχτοπούτας. Μια μουσικοθεατρική σάτιρα που διακωμωδεί τη ανάγκη μας για παραμύθια, τις στερεοτυπικές ερωτικές σχέσεις και την ανθρώπινη ματαιοδοξία.

Περισσότερα

Από την τσαρική Ρωσία στον κόμβο Κηφισίας από την κλασική μουσική στη μέταλ, από το μπαρόκ στο μίνιμαλ και από το μίνιμαλ στο κιτς. Και πάλι πίσω.

Το υπερθέαμα “Σταχτομπούτα” πραγματεύεται την υπερπροσπάθεια του ανθρώπου να συμπληρωθεί υπαρξιακά, αναζητώντας τον ιδανικό Υπερσύντροφο. Από την υπερανάγκη της αυτοεπιβεβαίωσης η συνείδησή του τον οδηγεί στην ερωτική ολοκλήρωση μέσα από την προβολή του Υπερθέλω του σ 'έναν Υπερκαθρέφτη. Πραγματικός σκοπός λοιπόν της μανιώδους υπεραναζήτησης του Υπερσυντρόφου είναι ο αντικατοπτρισμός του αλλούτερου εαυτού. Η συνάντηση με το υπερείδωλο του Υπερεγώ. Και αποτέλεσμα της παταγώδους αποτυχίας αυτής της αναζήτησης είναι η πλασματική δημιουργία ενός Υπερήρωα. Ενός αλάνθαστου, ακλόνητου, ατέρμονου Υπερανθρώπου. Υπεράνθρωποι όμως υπάρχουν μόνο στα Υπερσύμπαντα. Γι' αυτό κι εμείς θα πάμε υπερρεαλιστικά, αγκαλιάζοντας θερμά την υποκουλτούρα, να γίνουμε υπερήρωες και να ταξιδέψουμε στο υπερσύμπαν κάποιου παραμυθιού.

Βιογραφικό της μουσικοθεατρικής ομάδας ValSia
Οι ValSia δημιουργήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2015 από τη Δημητριάδου Βαλέρια και την Κουρκάκη Αθανασία ως μουσικό σχήμα. Με το που αποφοίτησαν από τη Δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου, όπου ήταν συμμαθήτριες για τρία χρόνια, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εκφραστούν μέσω μιας άλλης τέχνης που κοινώς αγαπούσαν, τη μουσική (η Αθανασία Κουρκάκη στη φωνή και η Βαλέρια Δημητριάδου στο πιάνο). Εδώ και δύο χρόνια λοιπόν έχουν κάνει live εμφανίσεις σε διάφορα μέρη και μαγαζιά της Αθήνας παίζοντας κομμάτια που έχουν γράψει οι ίδιες και διασκευές από αγγλόφωνα αγαπημένα τους κομμάτια. Έχοντας επιρροές από διάφορα μουσικά είδη έχουν καταλήξει σ' ένα δικό τους προσωπικό ακουστικό ήχο με στοιχεία από cabaret, blues, και baroque pop.
Το Μάιο του 2017 αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ Duet yourself που διοργάνωσε το θέατρο Άλφα-ιδέα φτιάχνοντας ένα δεκαπεντάλεπτο δείγμα της "Σταχτομπούτας". Αφού τελικά ήταν μία από τις νικητήριες ομάδες του φεστιβάλ, ολοκλήρωσαν τη δουλειά τους και την παρουσίασαν τον Οκτώβρη του 2017 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Από 2 Φλεβάρη λοιπόν η Σταχτομπούτα, η παράσταση που αποτέλεσε την αρχή και της θεατρικής συνεργασίας των ValSia, ξανάρχεται με ανανεωμένη διάθεση κι ακόμη πιο έντονο το στοιχείο του παραλόγου, στο θέατρο 104.

Δείγμα δουλειάς:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Φωτογραφίες: Χατζηαγγελάκης Σπύρος

(Για λίγες μόνο παραστάσεις)

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σε ένα μικρό και ζεστό θέατρο, το 104, οι δύο κοπέλες προσπάθησαν να ξετυλίξουν μια σύγχρονη εκδοχή της σταχτοπούτας(;)
    Τελείωσε η παράσταση και δεν κατάλαβα τί ακριβώς είδα. Λίγο τραγούδι, λίγο μουσική, λίγο χορό, λίγο αφήγηση, λίγο ...κέφι, λίγο φολκλορ, αλλά αυτό που μένει τελικά είναι το "λίγο". Λίγο απ' όλα και γενικό λίγο. Παρά το πολύχρωμο σκηνικό σε ένα σκοτεινό θέατρο και την δυναμική τους παρουσία, δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν καμία ατμόσφαιρα.

  2. Πολύ ταλαντούχες οι δύο νεαρές πρωταγωνίστριες με όρεξη, φρεσκάδα, κέφι και καταπληκτικές φωνές. Και κάπου εδώ σταματάνε τα θετικά. Η παράσταση είναι αδιάφορη έως κακή, ένα συνονθύλευμα από μουσική, τραγούδι, χορό και ποίηση. Σάτιρα μεν, αχταρμάς δε. Ενδιαφέρουσα σύλληψη και πρωτότυπη ιδέα, ωστόσο κάπου στην πορεία το χάσανε. Ως εκ τούτου, το όλο εγχείρημα καταλήγει αμήχανο και κουραστικό. Θα προτιμούσα να τις δω σε κάτι διαφορετικό, πιο αξιόλογο και ουσιαστικό, όπου θα μπορούν να αξιοποιήσουν σωστά το ταλέντο τους. Παρόλα αυτά ευχαριστώ τη Θεατρομάνια για τη δυνατότητα να δω την παράσταση και να σχηματίσω άποψη.

  3. Δύο ταλαντούχα κορίτσια μας πρόσφεραν μια όμορφη βραδιά.Είναι βέβαιο ότι τα δυο αυτά κορίτσια θα τα βρούμε μπροστά μας και στο μέλλον.Συγχαρητήρια.Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη βραδιά.Ευχαριστούμε επίσης για τις προσκλήσεις.