Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου

Αρχείο Παίχτηκε από 21/01/2016 έως 06/03/2016
στο
Συγγραφέας: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνοθέτης: Θέμης Μουμουλίδης
Ερμηνεύουν: Θάνος Mικρούτσικος, Στέλιος Μάινας, Σταύρος Ζαλμάς, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Μιχάλης Μαρίνος, Ιωάννης Παπαζήσης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Φαλελάκης, και σαράντα ακόμη ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί επί σκηνής.

Περιγραφή

Η θάλασσα, τα λιμάνια, οι γυναίκες, η ζωή των ναυτικών, «το ταξίδι για το ταξίδι», ιστορικές αναφορές, μαρτυρίες, αλλά και φανταστικές συναντήσεις σε υποθετικούς χρόνους και χώρους είναι τα βασικά υλικά, που συνθέτουν το σενάριο του Θέμη Μουμουλίδη, που υπογράφει με τη συμβολή των συνεργατών του - Παναγιώτας Πανταζή, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και Βίκης Παναγιωτοπούλου - αποκαλύπτοντας τις συναρπαστικές πλευρές της προσωπικότητας του έργου και των «ταξιδιών» του Νίκου Καββαδία.

Περισσότερα

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ

 ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ - ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ

" Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου"

Περισσότεροι από 20.000 - θεατές παρακολούθησαν τις πρώτες δύο εβδομάδες της παράστασης "Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου", ενώ η προπώληση ξεπερνά τα 25.000 εισιτήρια.

Η παράσταση, που αποθεώθηκε από το αθηναϊκό κοινό και τους κριτικούς, κι έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα της χειμερινής περιόδου, παίρνει παράταση και ολοκληρώνει τον κύκλο της την Κυριακή 6 Μαρτίου.

Το στοίχημα της παράστασης είναι η αναμέτρησή της με δυο μύθους. Τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και την ποίηση του Νίκου Καββαδία. Πρόκειται για μια θεατρική παραγωγή , με την οποία ο Θέμης Μουμουλίδης ολοκληρώνει τον κύκλο τριών παραστάσεων-πορτρέτων, που ξεκίνησε το 2012 με το Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη, και το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη  Ποιος στη Ζωή μου.

Οι μουσικές και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου περασμένα πλέον στο DNA της μουσικής μας μνήμης εξακολουθούν να αποκαλύπτουν και να φωτίζουν κάθε φορά, τις πολυάριθμες διαστάσεις του ποιητικού έργου του Νίκου Καββαδία, που όπως ο ίδιος ο συνθέτης πιστεύει, πρόκειται για έναν ποιητή “που μίλησε για την ελευθερία, για την αξία της ανατροπής, για τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις”.

 Η κινηματογραφικής σύλληψης αφήγηση της παράστασης ζωντανεύει με τις ερμηνείες των Θάνου Mικρούτσικου, Στέλιου Μάινα, Σταύρου Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη, Μαριάννας Πολυχρονίδη, Μιχάλη Μαρίνου, Ιωάννη Παπαζήση, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου, Κώστα Φαλελάκη, και σαράντα ακόμη ηθοποιών, χορευτών μουσικών επί σκηνής. Ανασύρει με τον πιο συναρπαστικό τρόπο στιγμές από τη ζωή και τη σκέψη του ποιητή. Η πραγματικότητα βυθίζεται στον κόσμο του φανταστικού καθώς επιχειρεί να φωτίσει τις διασυνδέσεις αλλά και τις εκλεκτικές συγγένειες του Καββαδία με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής του.

O σκηνικός χώρος, με την υπογραφή του Γιώργου Πάτσα, δημιουργείται και εναλλάσσεται μέσα από οκτώ παράλληλες προβολές υπηρετώντας την κινηματογραφική δομή της παράστασης.

Ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο επί σκηνής οδηγούν την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη και τον Γιάννη Μαθέ που ως τραγουδιστές αλλά και ως δρώντα πρόσωπα, ερμηνεύουν τα κλασικά, αγαπημένα σε τρεις γενιές τραγούδια, του Θάνου Μικρούτσικου.

Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, πολυσυλλεκτική στα μέσα της, ανήσυχη στην αναζήτησή της, επιχειρεί να μετουσιώσει τη σκηνική δράση σε εμπειρία για τον θεατή κάθε ηλικίας, παρουσιάζοντας μια ποιητική εκδοχή της ζωής αλλά και μια ζωντανή εκδοχή της ποίησης.

Σκηνοθεσία: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Σενάριο: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Με τη συνεργασία των: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ,  ΒΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Σκηνικό - κοστούμια: ΓΙΩΡΓΟΣ  ΠΑΤΣΑΣ
Χορογραφία: ΣΕΣΙΛ  ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ
Μουσική επιμέλεια: ΘΥΜΙΟΣ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σχεδιασμός Ήχου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Video: NIKOΣ  TΣΙΜΟΥΡΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτης: ΜΑΡΟΥΣΚΑ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Βοηθός σκηνοθέτη: ΒΙΚΗ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Οργάνωση παραγωγής: ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΤΖΑΘΑΣ
Διεύθυνση παραγωγής: ΜΑΤΡΩΝΗ ΦΑΓΑ
Artwork: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΒΙΖΑΚΗ
Παραγωγή: 5η Εποχή Τέχνης – Silver Moon

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαιρετική παραγωγή με ένα καταπληκτικό Θάνο Μικρούτσικο με φοβερό πιάνο και τόσο πάθος που σε παρέσυρε στο ταξίδι μαζί του! Υπέροχες ερμηνείες των κομματιών και πρόζα που έδενε αρμονικά τα τραγούδια. Καταπληκτική και εξαιρετικά προσεγμένη παραγωγή!