Το παγκάκι

Αρχείο Παίχτηκε από 05/10/2015 έως 05/01/2016
στο Vault Theatre Plus
Διάρκεια: 85' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Αλεξάντερ Γκέλμαν
Μετάφραση: Γρηγόρης Καραντινάκης
Σκηνοθέτης: Γρηγόρης Καραντινάκης
Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Καλπακίδης, Έλενα Μαρσίδου

Περιγραφή

Μία αστεία και συνάμα πικρή ιστορία, για το πώς ένας άνδρας και μια γυναίκα κάνουν μαζί τη διαδρομή από το ψέμα στην αλήθεια.

Περισσότερα

Παράταση παραστάσεων, λόγω επιτυχίας, για το “Το Παγκάκι” (Скамейка) του Αλεξάντερ Γκέλμαν, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, που παρουσιάζεται για 2η χρονιά στον Πολυχώρο Vault κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00. Έως την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, για 8 τελευταίες παραστάσεις.

Ο Γρηγόρης Καραντινάκης μεταφράζει – απευθείας από τα ρωσικά - και σκηνοθετεί την Έλενα Μαρσίδου και τον Αλέξανδρο Καλπακίδη στο «Παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν. Η παράσταση μετά από δύο επιτυχημένες σεζόν στην Αθήνα και μια μικρή περιοδεία εκτός, επιστρέφει και πάλι στη σκηνή του VAULT. Τη μουσική έχουν συνθέσει ειδικά για την παράσταση τα Κίτρινα Ποδήλατα, ενώ η σκηνογραφία και τα κοστούμια είναι του Βασίλη Μπαρμπαρίγου και η κινησιολογική επιμέλεια της Ζωής Κολλάτου.

Ο Αλεξάντερ Γκέλμαν ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της εποχής του, έγραψε το Παγκάκι το 1983 και από τότε έχει μεταφραστεί και παιχτεί σε τριάντα χώρες και συνεχίζεται να παίζεται, χάρη στη βαθιά ανθρώπινη ματιά του αλλά και το πικρό χιούμορ που το κάνει διαχρονικό και κωμικοτραγικά επίκαιρο.

Γράφτηκε στη Σοβιετική Ένωση του ογδόντα, την περίοδο πριν από την κατάρρευσή της, όπου η αυθαιρεσία και η διαφθορά κυριαρχούν. Η κοινωνία βρίσκεται σε αδιέξοδο το ίδιο και οι άνθρωποι της. Ονειρεύονται μια άλλη ζωή κάπου αλλού, κάπως αλλιώς. Διαφεύγουν σε άλλους κόσμους, σε ζωές άλλων ανθρώπων, πλάθουν φανταστικές ιστορίες, δραπετεύουν από μια καθημερινότητα στην οποία ασφυκτιούν και δεν μπορούν να αντέξουν διεκδικώντας μια ανθοφορία.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Πρόκειται για μια κωμικοτραγική ιστορία δύο μοναχικών ανθρώπων. Μια μέρα βρίσκει ο ένας τον άλλον σε ένα πάρκο. Αυτός και Αυτή φέρνουν στη σκηνή το πιο ζωντανό, το πιο εύφορο από τα θέματα, την Αγάπη.

Κάνουν μαζί την διαδρομή από το ψέμα στην αλήθεια. Μια διαδρομή που το ψέμα συγχέεται με την ανάγκη της προσωπικής ελευθερίας, της ελευθερίας σκέψης, των ιδεών. Μια διαδρομή που σε κάποιες στιγμές το ψέμα γίνεται η μόνη ίσως αλήθεια.

Έχουν εγκλωβιστεί και οι δύο στον κόμπο του ψέματος γνωρίζοντας πως ο κόμπος δεν λύνεται πια, παρά μόνο κόβεται. Υποφέρουν και επιδίδονται στο αιώνιο παιχνίδι της μονομαχίας του άντρα με την γυναίκα, που είτε θα τους φέρει κοντά, είτε θα σημάνει τη φυγή τους προς τη μοναξιά.

Και οι δύο ψάχνουν για μια καινούργια αρχή, ενώ από καιρό γνωρίζουν πως την έχουν ήδη κάνει…

Μια ιστορία που θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε πάρκο, σε κάθε χώρα.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συγγραφέας: Αλεξαντερ Γκέλμαν
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Μουσική: Κίτρινα Ποδήλατα
Κινησιολογική Επιμέλεια: Ζωή Κολλάτου

Βίντεο

21 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαίρετε,
  Αυτό είναι να ενημερώσει το ευρύ κοινό που κα Jane Alison, ένα ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα δάνειο έχει ανοίξει μια οικονομική ευκαιρία για όλους που έχουν ανάγκη από κάθε οικονομική βοήθεια. Δίνουμε έξω δάνειο με επιτόκιο 2% σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και εταιρείες κάτω από ένα σαφή και κατανοητό τρόπο και την κατάσταση. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας μέσω e-mail στο: (saintloans@ hotmail.com)

 2. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΧΙΟΥΜΟΡ! ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΛΟ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ... ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 3. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΧΙΟΥΜΟΡ! ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΛΟ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΣΧΗΣ... ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 4. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΠΕΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΧΙΟΥΜΟΡ! ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΛΟ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΣΧΗΣ! ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 5. Παρακολούθησα σήμερα την τελευταία τους παράσταση και πραγματικά χάρηκα πάρα πολύ που το πρόλαβα και το είδα.. Πολύ καλές ερμηνείες!Μπράβο τους! Και να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι γενικά το θέατρο αυτό απέπνεε μια ζεστασιά και μια οικειότητα.. Ευχαριστούμε!

 6. Όμορφη παράσταση με θέμα που μας αγγίζει όλους! Οι ερμηνείες εκπληκτικές και απο τους δυο ηθοποιούς οι οποίοι με μεγάλη επιτυχία ενάλλασαν συνεχώς διάθεση και συναισθήματα! Με ενθουσίασε ιδιαιτέρως η ερμηνεία και οι εκφράσεις του Αλέξανδρου Καλπακίδη! Πολλά μπράβο και στους δυο! Περάσαμε πολύ όμορφα! Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση!

 7. Καλή παράσταση με πραγματικά φοβερές ερμηνείες και από τους δυο ηθοποιούς! Ζεστό και φιλόξενο το θέατρο Vault και η αίθουσα πολύ μικρή και οικεία με άμεση επαφή με τους ηθοποιούς. Ένα μεγάλο μπράβο κι ένα ακόμα μεγαλύτερο ευχαριστώ στη Θεατρομάνια!! Με χαρά θα περιμένουμε και την επόμενη πρόσκληση!

 8. Κατόπιν παραχώρησης του Άγγελου Μπούρλα, τον οποίο ευχαριστώ πολύ, παρακολούθησα χτες για δεύτερη φορά την παράσταση "Το Παγκάκι" στο φιλόξενο θέατρο VAULT. Απόλαυσα πραγματικά τις ερμηνείες του Αλέξανδρου Καλπακίδη και της Έλενας Μαρσίδου, που αποδίδουν τόσο εύστοχα τις διαφορές ανάμεσα σ΄έναν άντρα και μια γυναίκα. Συγχαρητήρια!!!

 9. Καταπληκτική παράσταση!Απλά και αβίαστα μας έφερε αντιμέτωπους με την αλήθεια μας. Υπέροχοι ηθοποιοί, φυσικοί και ευέλικτοι, σε ένα σκηνικό που ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε. Ο χώρος απίστευτα οικείος και οι άνθρωποι του θεάτρου καταπληκτικοί οικοδεσπότες. Σας ευχαριστώ πολύ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για αυτή την όμορφη εμπειρία!

 10. Σ΄ένα παγκάκι αναζητείται η αλήθεια... ένα σύγχρονο αληθινό ψυχογράφημα, μια πικρή ιστορία που όμως τέλος σου αφήνει μια γλύκα φέρνοντάς σε πιότερο κοντά στην αυτογνωσία και στην αναζήτηση υγιών σχέσεων. Λιτό σκηνικό και πολύ καλές ερμηνείες. Ευχαριστώ πολύ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την πρόσκληση!

 11. Κατόπιν παραχωρησης παρακολουθησα αυτη την εξαιρετικη παρασταση!Φοβερές ερμηνείες!!πολυ ωραιο κείμενο κ γρηγορο,οπου οι εναλλαγες συναισθηματων απο την χαρα στην λυπη κ παλι αντιθετα γίνονται με όμορφο κ προσεγμενο τρόπο!Κ οι δυο ηθοποιοι παρα πολυ καλοί αλλά ξεχωριζει ο Α.Καλπακίδης τόσο με τον τρόπο ερμηνειας του,τις εκφρασεις, κ το όλο του παρουσιαστικό στην σκηνη!περασα πολυ όμορφα..την συνιστω ανεπιφύλακτα!!!
  ευχαριστω θεατρομανια!!

 12. Χθες στάθηκα διπλά τυχερή. Κέρδισα μια πρόσκληση για το VAULT και την παράσταση "Το παγκάκι". Έτσι βρέθηκα για πρώτη φορά και από τύχη στο VAULT. Η παράσταση που παρακολουθήσαμε εγώ και άντρας μου ήταν μια έκπληξη. Ο χώρος μικρός, ζεστός, λιτός, άνετος. Το κείμενο αιχμηρό, γρήγορο. Η ερμηνεία των ηθοποιών καταπληκτική. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην Έλενα Μαρσίδου και τον Αλέξανδρο Καλπακίδη. Με την ερμηνεία στους μας ταξίδεψαν μιάμιση ώρα σε έναν κόσμο γεμάτο από τα πάθη και τα συναισθήματα των ηρώων. Κατάφεραν να μας απορροφήσουν και να μας συγκινήσουν. Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ και στους υπόλοιπους αφανείς συντελεστές της παράστασης και σε όλους εκείνους που έστησαν το VAULT. Ευχαριστώ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ.....