Το παιδί και η ελιά

Αρχείο Παίχτηκε από 18/11/2018 έως 21/04/2019
στο Βαφείο - Λάκης Καραλής
Διάρκεια: 70'
Κείμενο: Ηλέκτρα Ξανθούλη
Μουσική: Κλέων Αντωνίου
Χορογραφία: Κατερίνα Σπυροπούλου, Ηλέκτρα Ξανθούλη
Ερμηνεύουν: Ηλέκτρα Ξανθούλη, Κατερίνα Σπυροπούλου(Εμψυχώτρια – Performer)

Περιγραφή

Ένα παιδί ονειρεύεται κάτω από μια παμπάλαιη φιλόξενη ελιά. Βλέπει άπειρους μικρούς και μεγάλους κόσμους που έχουν ζωή. Μέσα στο στόμα του γεννιούνται οι τρεις πρώτοι βαθείς ήχοι, οι (Χ) (Γ) (Κ) … Χάος – Γη – Κόσμος ...

Και έτσι ξεκινά η πορεία για τη γέννηση του Κόσμου.

Περισσότερα

Μία ονειρική πορεία στη γέννηση του Κόσμου

Πατώντας στα χνάρια της «Θεογονίας» του Ησιόδου, παρουσιάζεται η Κοσμογονία και οι πρώτες συστατικές έννοιες του Χάους, της Γης και του Έρωτα που συστήνουν τον Κόσμο. Αποκαλύπτεται το Ωό της Γης που γεννάει τον Ουρανό και τα Όρη. Η Γη κι ο Ουρανός ζευγαρώνουν και γεννούν τους Τιτάνες, τους πρώτους αρχιτέκτονες του κόσμου. Πρωταγωνιστεί το γράμμα Όμικρον, το Ωμέγα και το πρώτο οδοντικό σύμφωνο, το Ταυ.

Οι ιστορίες ανοίγουν μαλακά στον πρόλογο και κλείνουν κατά τον ίδιο τρόπο στον επίλογο, επιτρέποντας στο κυρίως μέρος τους να ξεδιπλωθεί η δράση. Δράση που υποκινείται από τα μυθολογικά πρόσωπα, τα γράμματα και τις ετυμολογικές ρίζες απ’ όπου προέρχονται οι βασικές αρχαίες και νέες ελληνικές λέξεις με τις οποίες διαρθρώνεται ο μύθος.

Αρχικά και τελικά, προφέρονται από τους συμμετέχοντες, οι ήχοι-γράμματα και οι λέξεις-κλειδιά που απαντώνται κατά τον ρου της κάθε ιστορίας. Στο κυρίως μέρος, μέσα στον οργανικό κύκλο που συνεχώς κινείται, μια οθόνη με τις αναπαραστάσεις της, κατέχει ισόποσα τη θέση της στην έμβια ομάδα των συμμετεχόντων. Επιπλέον, η υποβλητική μουσική, τα απλά χρηστικά σκηνικά εργαλεία που λειτουργούν ως αρχετυπικές εικόνες και η κινητική αναπαράσταση των γραμμάτων και των λέξεων λειτουργούν εν χορώ, με έναν και μοναδικό σκοπό, τη βίωση της συνοχής του λόγου και του μύθου, συγκρατώντας την εμπειρία της συμμετοχής μέσα σε αυτόν.

Στην παράσταση τα παιδιά δημιουργούν νοητικές εικόνες και εμπειρίες, που αφομοιώνονται με έναν νέο ολιστικό τρόπο μέσω της μουσικής, της κίνησης και της εικόνας, αλλά και της ετυμολογικής και ηχητικής αποτύπωσης της ιστορικής εξέλιξης της γλώσσας μας από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα.

Η Ηλέκτρα Ξανθούλη, πτυχιούχος Γαλλικής και Κλασικής Ελληνικής Φιλολογίας, τα τελευταία χρόνια, επικεντρώνεται σε μια νέα ολιστική προσέγγιση διδακτικής της Ελληνικής κυρίως Γλώσσας.  Σε αυτήν  περιλαμβάνεται αφενός η σωματική κίνηση, η μουσική, η εικόνα, τα σκηνικά εργαλεία και αφετέρου η ακουστική των γραμμάτων και η συστηματοποιημένη καταχώρηση των ετυμολογικών ριζών ως κώδικες αποκρυπτογράφησης των λέξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέγραψε το έργο «Μυθολογία–Κίνηση–Γλώσσα», που μετεξελίχθηκε στο έργο «Το παιδί και η ελιά», εμπνευσμένα από τη «Θεογονία» του Ησιόδου, όπου ξεδιπλώνονται όλα τα γράμματα του αλφάβητου και οι βασικές ετυμολογικές ρίζες. Εστιάζοντας στην ηχητική και ετυμολογική προσέγγιση της γλώσσας, η Ηλέκτρα Ξανθούλη, με κύριους αποδέκτες παιδαγωγούς και γονείς,  δίνει διαλέξεις που αφορούν στον ετυμολογικό τρόπο ανάλυσης των λέξεων ως βασικό εργαλείο διδακτικής της ελληνικής γλώσσας

Ηχοληψία: Warehouse Studio
Οπτικές παραστάσεις: Studio 19st – Βασίλης Κουντούρης
Promo Video Art: Νίκος Στάβερης
Προβολή - Επικοινωνία: Ρενάτα Ιωσηφίδου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Ρενάτα Ιωσηφίδου, κιν.: 6948 580112
E-mail: [email protected]
www.electraxanthouli.com

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μια ενδιαφέρουσα παράσταση για όσους θέλουν να μάθουν για τη γέννηση των ήχων και των ελληνικών γραμμάτων και λέξεων. Η παράσταση έχει υπέροχη μουσική και χορογραφία και παροτρύνει τα παιδιά να συμμετάσχουν στα δρώμενα. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται η παράσταση είναι τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, κυρίως, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.