Βασιλιάς Ιωάννης

Αρχείο Παίχτηκε από 15/06/2018 έως 15/06/2018
στο Πόλις
Συγγραφέας: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία: Αποστόλης Ψαρρός
Σκηνοθέτης: Αποστόλης Ψαρρός
Κοστούμια: Θωμάς Χουλιάρας
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Ερμηνεύουν: Ειρήνη Ιωάννου, Παναγιώτης Ιωσηφίδης, Νικολέττα Παναγιώτου, Αποστόλης Ψαρρός

Περιγραφή

Ο «Βασιλιάς Ιωάννης» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζεται στο "ΠΟΛΙΣ | ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ σε σκηνοθεσία του Αποστόλη Ψαρρού την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018. Σε κάθε εποχή υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν. Όμως, εκεί που πραγματικά δοκιμάζεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι όταν του δίνεται εξουσία. Ίσως να μην διαφθείρει η εξουσία. Ίσως η διαφθορά να είναι προϋπόθεση της εξουσίας.

Περισσότερα

Ο «Βασιλιάς Ιωάννης» ο Ακτήμονας καταλαμβάνει σφετεριστικά το στέμμα της Αγγλίας, γεγονός που εξοργίζει τη Λαίδη Κονστάνς, μητέρα του νόμιμου διαδόχου του Αρθούρου. Η Κοστάνς ξεσηκώνει σε εκστρατεία τον γαλλικό στρατό υπό την καθοδήγηση του βασιλιά Φίλιππου της Γαλλίας. Μέσα σ’ όλα αυτά η παπική Εκκλησία έρχεται να δράσει ανάμεσα στη διαμάχη αυτή και να καρπωθεί ό, τι μπορεί με βάση πάντα τα συμφέροντά της.

Ο Σαίξπηρ μέσω του προσώπου του Ιωάννη του Ακτήμονα (1199-1216) προσπαθεί να θίξει τρία επίκαιρα θέματα της εποχής του, τη σύγκρουση με την εκκλησία, τον τρόπου που χρησιμοποιούν οι ξένοι εισβολείς της αυτοκρατορίας για να ρυθμίσουν τη τύχη της και το πώς σφετερίζεται κάποιος το θρόνο μέσω της οικογένειάς του και του παράγοντα της τύχης. Ο κινητήριος μοχλός στις πολιτικές πράξεις είναι το ανθρώπινο συμφέρον.

Αφίσα: Kanellos Cob
Βίντεο: Δήμητρα Τσουπ
Φωτογραφίες: Μαρία Σπένδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λιάνα Γαβριήλ
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ιωάννα Ιακωβίδη