XXXY

ΔιαγωνισμόςΑρχείο Παίχτηκε από 05/02/2016 έως 05/03/2016
στο Booze Cooperativa
Διάρκεια: 45'
Χορεύουν: Αλέξανδρος Γκουντινάκης, Νατάσσα Αραμπατζή

Περιγραφή

Το ντουέτο χρησιμοποιεί κινητικές φόρμες σύγχρονου χορού και contact - partnering, καθώς και στοιχεία physical theatre και πειραματίζεται πάνω στην κίνηση των σωμάτων σε σχέση με τον ήχο και την ησυχία, την επαφή και την απουσία της.

Περισσότερα

Μια παράσταση του Aniline Dancetheatre - Ντουέτο σύγχρονου χορού

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τα χρωμοσώματα xx και xy, που διαφοροποιούν και καθορίζουν το φύλο. Οι εικόνες και η κίνηση δομούνται πάνω στις διαφορετικές εκφάνσεις τους, τη δυαδικότητα, που δημιουργούν στον κόσμο όπως τον ξέρουμε, αλλά και στο ανθρώπινο σώμα. Η προσέγγιση βασίζεται στις ομοιότητες και στις διαφορές, που εμφανίζονται κατά την ανάπτυξη αυτών των δύο χρωμοσωμάτων, όπως και στη συνύπαρξη και σύγκρουσή τους στη φύση, αλλά και στην κοινωνία.

Δύο άνθρωποι, δύο σώματα. Ένας άντρας και μία γυναίκα. Ένας χορός. Γεννιούνται, κινούνται, αλληλεπιδρούν. Όμοια και διαφορετικά ταυτόχρονα. Συναντιούνται, μπαίνουν το ένα στο χώρο του άλλου. Χορεύουν. Οι πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις και οι πιθανότητες της επαφής τους. Ο παράγοντας "κοινωνία" υπεισέρχεται στην εξίσωση. Άλλοτε συνεργάζονται, άλλοτε συγκρούονται.

Ποιες ομοιότητες και διαφορές είναι όντως γενετικές και ποιες επίκτητες; Και τι επιπτώσεις έχει αυτή η δυαδικότητα;

Χορεύουν: Αλέξανδρος Γκουντινάκης, Νατάσσα Αραμπατζή
Φώτα: Αλεξία Μουρτίδου
Πρωτότυπη μουσική: Myles Therron (Στέλιος Φραγγόπουλος)
Μουσική club: Φένια Σκλάβου)
Ρούχα: Ελένη Χασιώτη
Video: Γιώργος Μάνος
Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου
Aniline Dancetheatre: [email protected]

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΔΥΟ ΧΟΡΕΥΤΕΣ
Πώς αντιλαμβάνεστε σήμερα το ρόλο του αρσενικού και του θηλυκού; Έχουν αλλάξει αυτοί οι κοινωνικοί ρόλοι στην Ελλάδα του σήμερα;

Αλέξανδρος Γκουντινάκης:

Aν και είναι ευδιάκριτη μια μεγάλη αλλαγή των κοινωνικών ρόλων στην Ελλάδα σήμερα, τα βασικά στερεότυπα ακόμα υπάρχουν και τα σεξουαλικά πρότυπα καλά κρατούν. Ακόμα και σήμερα, μία διαφορετική σεξουαλική συμπεριφορά θεωρείται από τη μάζα ταμπού. Βέβαια, γεγονός είναι ότι έχει γίνει πιο αποδεκτό ένα «μπέρδεμα» των φύλων και των ρόλων, που προσωπικά το βρίσκω πολύ γοητευτικό, αλλά κι αυτό ακόμα φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε ακρότητες και φανατισμούς. Όπως η οικειοθελής γκετοποίηση όσων δεν ανήκουν σε αυτό που η κοινωνία μας ονομάζει "μέσο Έλληνα" .”

Νατάσσα Αραμπατζή:

“ Και μόνο το γεγονός ότι ακόμα μιλάμε για "ρόλους" δεν είναι και πολύ ελπιδοφόρο για την κοινωνία μας. Τα δύο φύλα δεν είναι ρόλοι. Είναι φύσει διαφορετικά. Πρακτικά, μπορεί να χρειάζεται να αναλάβουν μέσα στην κοινωνία διαφορετικούς ρόλους -δεν μπορεί ένας άντρας να κυοφορήσει- αλλά δεν μπορεί να πιστεύουμε πως είναι οι ρόλοι τους. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να θεωρούμε κάποιο από τα δύο φύλα υποδεέστερο ή να κατακρίνουμε οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν ταιριάζει με τα τρέχοντα κοινωνικά πρότυπα. Δεν ξέρω αν υπάρχει όντως μπέρδεμα των φύλων. Μπορεί να είναι η αρχή για να αποδεχτούμε την πραγματική τους φύση.”

 BIOΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Νατάσσα Αραμπατζή
Γεννήθηκε στην Κομοτηνή 16/1/1985, όπου ξεκίνησε κλασσικό χορό το 1991. Απόφοιτος επαγγελματικής σχολής χορού Δήμου Θεσσαλονίκης το 2006 και Φιλολογίας (τμήμα Γλωσσολογίας) στο Α.Π.Θ. Παρακολούθησε το εργαστήρι των Vis Motrix (Κων/νος Γεράρδος) 2006-2009. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Aniline Dancetheatre (Θεσσαλονίκη) από το 2009 ως σήμερα με παραστάσεις και συμμετοχές σε φεστιβάλ χορού. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια Contact Improvisation (Daelik & Delia Brett, Kirstie Simson & Christian Burns, Eckhard Muller & Daniela  Schwarz), Σύγχρονου χορού (Αλέξης Τσιάμογλου, David Zambrano, Ann Cooper Albright, Γιάννης Καρούνης, Έντυ Λάμε, Ερμής Μαλκότσης, Jorge Crecis, Χριστίνα Σουγιουλτζή) και Butoh (Gregor Webber)

Αλέξανδρος Γκουντινάκης
Γεννήθηκε 23/7/1977 στη Θεσσαλονίκη. Ασχολήθηκε με τους παραδοσιακούς χορούς από το 1983-1995. 1999-2005 παρακολούθησε σύγχρονο χορό, κλασσικό μπαλέτο, modern jazz (Diagonal και Σχολή Χορού Δήμου Θεσσαλονίκης), 2006 ως σήμερα εργάζεται ως επαγγελματίας χορευτής (Κ.Θ.Β.Ε., Χορευτές του Βορρά, Dada Art, ιδρυτικό μέλος της Aniline Dancetheatre με παραστάσεις και συμμετοχές στο 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Θεσσαλονίκης και στο 12ο και 13ο φεστιβάλ Ελλήνων χορογράφων κ.α.) και ως δάσκαλος χορού. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονου χορού (David Zambrano, Γιάννης Καρούνης, Έντυ Λάμε, Ερμής Μαλκότσης) και Haitian Vodu Dance (Zsuzsa Parrag).

Βίντεο

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παρακολούθησα την Κυριακή 14/02 την παράσταση "ΧΧΧΥ" μετά την παραχώρηση την πρόσκλησης από το μέλος της ομάδας Sophia Gouli‎! Ήταν μια πολύ όμορφη παράσταση με σύγχρονο χορό! Τα δυο παιδιά πραγματικά ταλαντούχα! Να την δείτε! Αξίζει! Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!