Ύψωμα 731

Διάρκεια: 60' χωρίς διάλειμμα
Συγγραφέας: Άρης Μπινιάρης, Θεοδώρα Καπράλου
Δραματουργική επεξεργασία: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνοθέτης: Άρης Μπινάρης
Σκηνογραφία: Πάρις Μέξης
Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Φωτισμοί: Πάρις Μέξης, Άρης Μπινιάρης
Μουσική: Βίκτωρας Κουλουμπής, Πάνος Σαρδέλης, Χρήστος Γεωργόπουλος
Ερμηνεύουν: Άρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Σεβδαλής
Παίζουν μουσική: Βίκτωρας Κουλουμπής (μπάσο), Πάνος Σαρδέλης (τύμπανα), Χρήστος Γεωργόπουλος (κιθάρα)

Περιγραφή

Συνεχίζουμε τις ελεύθερες προβολές από το αρχείο του θεάτρου με "Το 'Υψωμα 731" σε κείμενο και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, 2019, σήμερα Πέμπτη 26/3 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας).

Περισσότερα

Πατήστε για να δείτε την παράσταση εδώ

Δείτε την παράσταση πατώντας παρακάτω το κόκκινο κουμπί "ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ".

731 μέτρα πάνω από τον Άδη...

Το Ύψωμα 731 του Άρη Μπινάρη, η μουσικοθεατρική παράσταση για την αξία της ελευθερίας, είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό του θεάτρου Πορεία και στο κοινό ελληνικών και ξένων φεστιβάλ, και έλαβε διθυραμβικές κριτικές.

Το 1941, στο Ύψωμα 731, ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός κατορθώνει μια συντριπτική νίκη επί του πολυάριθμου ιταλικού στρατού του Μουσολίνι, στην προσπάθεια του τελευταίου να καταλάβει την Ελλάδα. Στη μάχη που δόθηκε, τα γεγονότα και οι αριθμοί αγγίζουν τη σφαίρα του παράδοξου όσον αφορά τον μικρό αριθμό των Ελλήνων οπλιτών αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν μία ιταλική επίθεση μυθικών διαστάσεων.

Στην παράσταση, με όχημα την αφήγηση των γεγονότων, η μάχη ανάγεται στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων, εκεί όπου νικάει ο παράδοξος τρόπος σκέψης, αυτός  που αντιβαίνει στην κοινή αντίληψη και έρχεται σε σύγκρουση με τις εκάστοτε κρατούσες αντιλήψεις ή την κοινή λογική· εκεί όπου η νίκη του παράδοξου τρόπου σκέψης περιέχει ως κεντρική έννοια την αξία της ελευθερίας, απέναντι σε μια δύναμη, που αρχικά φαντάζει άτρωτη, και που προσπαθεί βίαια να εγκαθιδρύσει στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων ένα πρότυπο κανονικότητας και ομογενοποίησης που τελικά μας απομονώνει από την ίδια τη ζωή.

Πληροφορίες που αντλούνται από εφημερίδες και μαρτυρίες της εποχής, καθώς και συνεντεύξεις και απομνημονεύματα ανθρώπων που συμμετείχαν στη μάχη, μεταστοιχειώνονται σε μουσική, κίνηση και λόγο.

Θέατρο Πορεία 1η σεζόν από 18 Φεβρουαρίου έως 28 Μαίου 2019

Θέατρο Πορεία 2η σεζόν από 4  Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2019

 

*Περιοδεία 2019:

Διεθνές Φεστιβάλ Mittelfest,  Cividale del Friuli, Ιταλία, 14 Ιουλίου 2019

Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, 3 Αυγούστου 2019

Φεστιβάλ Δημητρίων Θεσσαλονίκης, Θέατρο Αυλαία, 12 και 13 Οκτωβρίου 2019

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Φωτογραφίες