Παιδική σκηνή του Εθνικού θεάτρου | Θεατρικό εργαστήρι που απευθύνεται σε εφήβους πρόσφυγες, ηλικίας 13-18

Μικρό Εθνικό

Δράσεις που ανταποκρίνονται στις εποχές

Το θέατρο ως εργαλείο για την εκμάθηση Ελληνικών ως δεύτερη γλώσσα

  • Η παιδική σκηνή του Εθνικού θεάτρου ανανεώνεται και μετονομάζεται σε Μικρό Εθνικό, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε παιδιά και εφήβους όλων των ηλικιών.

Το Μικρό Εθνικό ξεκινά τις δράσεις του με ένα πιλοτικό θεατρικό εργαστήρι στα ελληνικά, που απευθύνεται σε εφήβους πρόσφυγες, ηλικίας 13-18 ετών από Ανοιχτές  Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και από ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στον χωρο του Εθνικού θεάτρου καθημερινά Δευτέρα-Πέμπτη για έναν μήνα.

8 επεισόδια-μικρές παραστάσεις μιας ιστορίας παρουσιάζονται από επαγγελματίες ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, και λειτουργούν κατ αρχήν ως αισθητική εμπειρία που εμπλέκει και συγκινεί, και η οποία γίνεται αφορμή για θεατρικό παιχνίδι και αναπαραστατικές τεχνικές. Έτσι κινητοποιείται η δραματική, κιναισθητική και γλωσσική αντίληψη και έκφραση των παιδιών.

Το σύνολο των επεισοδίων συνιστά μια ιστορία, βασισμένη στο θεατρικό έργο του Μάικ Κένι «Το αγόρι με τη βαλίτσα». Το έργο μιλά για το  ταξίδι του μικρού Ναζ από τη στιγμή που φεύγει από το σπίτι του για να γλιτώσει τον πόλεμο μέχρι την άφιξή του στο Βερολίνο, όπου συναντά το μεγάλο του αδελφό.

Το πρόγραμμα αυτό προωθεί μια μάθηση που στηρίζεται στην επικοινωνιακή προσέγγιση. Εστιάζει όχι σε γραμματικούς κανόνες και δομές αλλα στη  χρήση της γλώσσας ζωντανά και στη βελτίωση της επικοινωνιακής ικανότητας των παιδιών. Τελικά μέσα από την συγκίνηση της θεατρικής εμπειρίας, μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης που χτίζει η ομάδα και την χαρά της συλλογικής δημιουργικότητας με όχημα την ελληνική γλώσσα, ενθαρρύνεται η υιοθέτηση και χρήση της από τους συμμετέχοντες. Βήμα που σαφώς διευκολύνει την προσαρμογή τους στο νέο πολιτισμικό περιβάλλον, την επικοινωνία τους με αυτό, και πολυ σημαντικό την ένταξή τους στο ελληνικό σχολείο.

Υπεύθυνες για τον σχεδιασμό του προγράμματος και την σκηνοθεσία είναι οι

Σοφία Βγενοπούλου, σκηνοθέτης και καλλιτεχνική υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού

Άρτεμις Μάνου,  ηθοποιός και φιλόλογος, ΜΑ στην διδασκαλία των ελληνικών ως δεύτερη γλώσσα

Επεξεργασία κειμένου: Βαγγέλης Κυριακού, Άρτεμις Μάνoυ

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί:

Αργυρώ Ανανιάδου, Αλέξης Κοτσόπουλος, Αμαλία Τσεκούρα, Λευτέρης Αγγελάκης, Μαλαματένια Γκότση, Νικόλας Αναστασόπουλος, Νίκος Καρύδης, Χρήστος Σουγάρης, Μαρία Σαββίδου. Αρτεμις Μάνους, Μιχάλης Φωκάς