Σεμινάριο σωματικού θεάτρου, με τον Σπύρο Κουβαρά

Collage_Fotor 1

Από την µέθοδο Grotowski στην σύγχρονη performance

 13 & 14 Μαΐου 2017

 
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Στο σεµινάριο Σωµατικού Θεάτρου του Σπύρου Κουβαρά, της Compagnie Synthesis 748 απο το Παρίσι, οι συµµετέχοντες θα γνωρίσουν και θα εµβαθύνουν σε µια µέθοδο µη λεκτικής δραµατουργίας εκεί όπου το σώµα και η κίνηση αποτελούν τα µείζονα σκηνικά εργαλεία του ηθοποιού. Με αφετηρία τις τεχνικές (Corporals και Plastiques) και θεωρητικές προσεγγίσεις του Jerzy Grotowski, η συγκεκριµένη µέθοδος, εξωτερικευµένη µέσω της σωµατικής ερμηνείας και της δηµιουργικότητας του καθένα, θα οδηγήσει τους συµµετέχοντες µέχρι την κινησιολογική σύνθεση και την physical performance. Η κίνηση θα υποκαταστήσει το κείµενο, το ίδιο το ανθρώπινο σώµα θα λειτουργήσει σαν κείµενο και η θεατρική αφήγηση θα πάρει την µορφή µιας βουβής συµφωνίας εικόνων.

Μέσω ασκήσεων τεχνικής και δοµηµένων αυτοσχσεδιασµών, θα έρθει γενικά ο ηθοποιός-performer πιο κοντά προς την αφηρηµένη εικόνα (abstract image), πιο κοντά σε ένα εικονοκλαστικό θέατρο όπου το σώµα του performer αποκαλύπτεται περισσότερο σαν εικαστικό τοπίο και λιγότερο σαν φυσική παρουσία. Η δραµατουργική ανάπτυξη εξελίσσεται µε άξονα την κίνηση, µε όχηµα ένα συχνά αφαιρετικό και µη  νατουραλιστικό σωµατικό παίξιµο. Στο συγκεκριµένο σεµινάριο, η χρήση του κειµένου εµφανίζεται προαιρετικά και δουλεύεται κυρίως ελλειπτικά, σαν συµπληρωµατική « µουσική υπόκρουση », σαν θραύσµα της κίνησης.

Αυτές οι προσεγγίσεις θα γίνουν µέσα απο την σχέση του σώµατος µε τον χώρο, µέσα απο την σχέση του µε τον χρόνο και την δυναµική καθώς και µέσα απο τον κινησιολογικό διάλογο µε τους άλλους.

Aπευθύνεται : σε άτοµα µε καλή φυσική κατάσταση και προηγούµενη θεατρική ή σύγχρονη χορευτική εμπειρία.  Οι συµµετέχοντες καλούνται να έχουν αποστηθίσει ένα κείµενο της αρεσκείας τους (πεζό ή ποίηµα) το οποίο και θα χρησιµοποιηθεί στις ατοµικές, κινησιολογικές συνθέσεις τους καθώς και σε κινητικούς αυτοσχεδιασµούς.

Το σεµινάριο πραγµατοποιείται µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ακαδηµίας Σωµατικού Θεάτρου στο Παρίσι (Académie Européenne de Théâtre Corporel-École Magenia) και στους συµµετέχοντες θα δοθούν πιστοποιητικά βεβαίωσης (Certificat d’Aptitude) παρακολούθησης απότην Compagnie Synthesis 748 - Spyros Kouvaras. 

Links :  
http://vimeo.com/channels/synthesis748
https://www.facebook.com/synthesis748/
https://www.works.io/spyros-kouvaras

 

Σπύρος Κουβαράς / Compagnie Synthesis 748 (FR)

Χορογράφος- χορευτής –performer

Ο Σπύρος Κουβαράς έχει ως βάση του το Παρίσι  και την Αθήνα. Σπούδασε σύγχρονο χορό και χορογραφία- performance στο Centre National de la Danse στο Παρίσι και στο στούντιο Ménagerie de Verre. Aποφοίτησε  από την Ευρωπαϊκή Ακαδηµία Σωµατικού Θεάτρου του Παρισιού - Académie Européenne de Théâtre Corporel de Paris - École Magenia, υπό την διεύθυνση της Ella Jaroszewich.

Παρακολούθησε  master classes του ISTA και του Théâtre du Mouvement µε τους I.N. Rasmussen, R. Carreri, J. Winnicki, Y. Marc και C. Heggen. Εγκατεστημένος από το 2004  στο Παρίσι, ιδρύει το 2008 την Compagnie Synthesis 748 και αναπτύσσει ένα προσωπικό χορογραφικό και κινητικό λεξιλόγιο.

Ο Σπύρος Κουβαράς διαγράφει διεθνή πορεία,. Δημοσιεύσεις της δουλειάς του έχουν καταχωρηθεί σε σηµαντικές βιβλιογραφικές εκδόσεις και καταλόγους σύγχρονης τέχνης. Τα έργα του, «L’isolement dans un espace infini», «You cannot enter twice the same river», «Nova Aetas», «L’homme qui marche sur la colonne», «OPUS I # temporality», «Ανάσκαµµα # 1: Άτιτλο (Μνήµη)», «10 -22 sec», και «3 mountains not to climb», έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και σηµαντικά φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερµανία, Ελλάδα, Σουηδία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή και Κολοµβία  μεταξύ άλλων.

Από το 2010, η Synthesis 748, επιχορηγείται από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισµού και το CND-Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού στο Παρίσι και υποστηρίζεται για τα ερευνητικά projects και τις παραγωγές της απο το Διεθνές Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών, Pépinières Européennes, το Centre National de la Danse στο Παρίσι, το Ίδρυµα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, και απο το art@CMS του πειράματος CERN. Ο Σπύρος Κουβαράς καλείται διεθνώς να διδάξει σεμινάρια και master classes σύγχρονης χορογραφίας, Σύνθεση Performance, κίνησης για ηθοποιούς και σωµατικού θεάτρου.

Αποτελεί μόνιμο συνεργάτη του διδακτικού προσωπικού του New York Acting Studio.

 

Info

Εισηγητής : Σπύρος Κουβαράς

Χώρος : New York Acting Studio , Μιαούλη 11 – 3ος όροφος , Ψυρρή (Μετρό Μοναστηράκι)

Ημέρες & ώρες : 13 & 14 Μαΐου  2017 / 13.00 - 18.00

Διδακτέες Ώρες: 10

Μέγιστος αριθµός συµµετεχόντων: 12 άτοµα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

 

- Προφίλ συμμετεχόντων: Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, χορευτές, χορογράφοι, σπουδαστές δραµατικών  σχολών και επαγγελµατικών σχολών χορού.

- Κόστος συµµετοχής:  60 €  /  Φοιτητές – άνεργοι : 50 €   (δεν συμπεριλαμβάνεται το φπα)

- Δηλώσεις συµµετοχής στα: 210-3211445 / 6977906166 και [email protected]  (με ον/μο , αριθμό τηλ., & σύντομο βιογραφικό)

- Πληροφορίες για το σεµινάριο στα: 6939769081, [email protected]


NEW YORK ACTING STUDIO
SCHOOL OF DRAMATIC ARTS & MUSICAL THEATRE
Μιαούλη 11 (3ος όροφος), Ψυρρή
Μετρό Μοναστηράκι
Τηλ. : 210-3211445, 6977-906166
E-mail: [email protected]
Web: www.newyorkactingstudio.gr