Συνέντευξη με τον Ευάγγελο Σαμιώτη, ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτη

5

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Γεια σας κ. Σαμιώτη,

γράφετε και σκηνοθετείτε δύο κωμωδίες αυτήν την περίοδο στο Life and Art Theater. Νιώθετε ασφάλεια, έχοντας τον πλήρη έλεγχο των έργων ή ανασφάλεια λόγω της ευθύνης;
Και τα δυο. Είναι πολύ ωραίο τα κείμενα σου να έχεις την ευκαιρία να τα σκηνοθετήσεις εσύ ο ίδιος. Ευλογία! Νιώθω ασφάλεια στο ότι κάνω ο,τι καλύτερο μπορώ και ανασφάλεια αν το αποτέλεσμα θα αρέσει. Συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει, όμως μέσα μου νιώθω ότι δίνω αυτό που μπορώ. Κατέληξα στο συμπέρασμα πως θέλω τα έργα μου να τα σκηνοθετώ ο ίδιος, όχι από εγωιστικής πλευράς, απλώς έχω μια διαφορετική άποψη, όπως είναι λογικό από κάποιον σκηνοθέτη, που θα πάρει το κείμενο στα χεριά του και θα προσπαθήσει να το σκηνοθετήσει. Χωρίς να σημαίνει πως εγώ θα το σκηνοθετήσω καλύτερα, απλώς θα το σκηνοθετήσω πιο κοντά σε αυτό, που φανταζόμουν την ώρα που το έγραφα. Άλλωστε πέρυσι έδωσα το κείμενο μου "Από τη Γεωργία με αγάπη" και το σκηνοθέτησε ο Ζαχαρίας Ρόχας και μπορώ να πω ότι έκανε μια φανταστική δουλειά. Τελικά ίσως είναι θέμα προσωπικής έκφρασης να τα σκηνοθετώ ο ίδιος. Οπότε νιώθω ασφάλεια πως έκανα ο,τι καλύτερο μπορούσα τη συγκεκριμένη στιγμή και ανασφάλεια αν θα αρέσει.

Τι γνώμη έχετε για το επίπεδο γραφής κωμωδιών των νέων Ελλήνων συγγραφέων;
Υπάρχουν πολλοί καλοί Έλληνες καταξιωμένοι συγγραφείς και μάλιστα πολλοί άγνωστοι. Το πρόβλημα είναι πως δύσκολα άνθρωποι του θεάτρου εμπιστεύονται νέους άγνωστους συγγραφείς, οπότε ο καθένας αναγκάζεται να ζωντανέψει το κείμενο μονός του. Εδώ υπάρχει μια λεπτή γραμμή, για να έχει ένα θεατρικό κείμενο επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από το κείμενο, αλλά σε μεγάλο βαθμό και από τη σκηνοθεσία. Οπότε εύκολα ένα καλό θεατρικό κείμενο μπορεί να χαντακωθεί.

Σε προσωπικό επίπεδο νιώθω ότι είμαι παιδί του Νίκου Τσιφόρου, τον γνώρισα μέσα από τα βιβλία του και με δίδαξε σχεδόν όσα ξέρω.

Ο προσανατολισμός του Life and Art Theater είναι προς στην κωμωδία;
Ο προσανατολισμός του life n art είναι να μπορέσει να ανεβάζει καλές παραστάσεις απ' οποιοδήποτε είδος και να μπορέσει να προσθέσει ένα λιθαράκι μαζί με όλα τα θέατρα, ώστε να ενδιαφερθεί περισσότερος κόσμος για το θέατρο. Να μπορέσουμε να τον φέρουμε να γνωρίσει την μαγεία του θεάτρου, καθώς είναι γνωστό, πως όλο και λιγότερος κόσμος "ενδιαφέρεται" πια για το θέατρο.

Ο μεγαλύτερος φόβος σας στο θέατρο;
Να σταματήσω ξαφνικά να έχω έμπνευση.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ