Συνέντευξη τύπου στο νέο θέατρο "Άλφα-Ιδέα" για τη σεζόν 2016-17

rwmaios-ioylieta-gia-2-photo-afisas

Το θέατρο "Άλφα" αλλάζει ιδιοκτησία και περνά στα γεμάτα όρεξη χέρια του Κώστα Γάκη, του Κωνστατνίνου Μπιμπή και του Λευτέρη Πλασκοβίτη. Τρεις άνθρωποι διαφορετικοί, ο καθένας ανήκει σε άλλη γενιά, που τους ενώνει όμως η ίδια ιδέα και ο τρόπος με τον οποίο θέλουν να διαχειρίζονται την τέχνη της δημιουργίας και πιο συγκεκριμένα του θέατρου. Παραλαμβάνουν λοιπόν τη σκυτάλη από τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου δύο ανθρώπους της τέχνης που σφράγισαν με τη πορεία τους και τη στάση ζωής τους πολλές γενιές θεατών των παραστάσεων τους.

Μπαίνοντας στο θέτρο λοιπόν σήμερα το πρωί, τα συνεργία δούλευαν ακόμα πυρετωδώς ανακαινίζοντας το χώρο υπό τις οδηγίες πάντα των τριών νέων συνεργατών. Σκέφτηκα ότι στα ενδότερα ο χώρος θα ήταν ακόμα υπό κατασκευή αλλά όταν έφτασα στο φουαγιέ με περίμενε μια έκπληξη. Ο χώρος ήταν έτοιμος να υποδεχτεί το κοινό όπως και η αίθουσα των παραστάσεων.

Τα καινούργια χρώματα δίνουν ζωντάνια, τα έπιπλά είναι μοντέρνα, η ατμόσφαιρα  έχει ένα φρέσκο αέρα αλλά πως να μη σε πιάσει τουλάχιστον μια συγκίνηση όταν έχεις κοντοσταθεί τόσες φορές να κοιτάζεις τους τοίχους με τις φωτογραφίες του ζεύγους Ληναίου-Φωτίου και του Ντάριο Φο φυσικά, ο οποίος σημάδεψε κι αυτός με τα έργα του την πορεία του θεάτρου όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ προσωπικά είχα κάτσει και στο γραφείο του Στέφανου Ληναίου πριν αρκετά χρόνια και είχαμε μιλήσει  λίγο για το τελευταίο έργο με το οποίο σφράγισε την ιστορία της θεατρικής Αθήνας, το "Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω" του Ντάριο Φο. Πάντα ήθελε να μιλάει με τους θεατές, ειδικά τους νέους. Η φωνή του με είχε συνεπάρει σε βαθμό που ξέχασα να ανοίξω το δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι.

Η κεντρική αίθουσα  είναι πλέον εκσυγχρονισμένη τεχνολογικά, με μεγαλύτερη σκηνή, αφού αφαιρέθηκαν δύο σειρές των μπροστινών καθισμάτων και εκεί λοιπόν καθίσαμε  αναπαυτικά περιμένωντας τους συντελεστές να μας παρουσιάσουν το σχεδιασμό τους για τη σεζόν 2016-17.

Συνήθως όταν ένα θέατρο αλλάζει χέρια ο πρώτος τουλάχιστον χρόνος είναι μια μεταβατική περίοδος όπου από την αρχή ακόμα, οι άνθρωποι που το διαχειρίζονται αναλώνονται σε τεχνικά ζητήματα που ζητούν επίμονα λύση και το καλλιτεχνικό κομμάτι μοιραία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Εδώ όμως προς μεγάλη μου έκπληξη δεν συνέβη το ίδιο. Ερρήσθω εν παρόδω έχοντας πάει εδώ και 6-7 χρόνια σε πολλές συνεντεύξεις τύπου, μπορώ να πώ εκ πείρας πλέον ότι αποτελούν ένα δείγμα του επιπέδου οργάνωσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας του εκάστοτε θεάτρου και σε κάποια θέατρα φέτος η οργάνωση και η παρουσίαση δεν ήταν καλή με αποτέλεσμα ο δημοσιογράφος να επικοινωνεί τις πληροφορίες που λαμβάνει με τυπικό τρόπο και όχι με σκοπό να σημιουργήσει στο κοινό το ενδιαφέρον για τις παραστάσεις του χώρου.

Η ομάδα ιδέα(Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής) λοιπόν, λόγω και της πίεσης χρόνου που υπήρχε από την παράσταση "Αριστοφανειάδα" την οποία σκηνοθέτησε ο Κώστας Γάκης το καλοκαίρι, θα μας  παρουσιάσει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τη σεζόν 2016-17 το οποίο περιλαμβάνει αρχικά επαναλήψεις της εξαιρετικής παράστασης "Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2" που η επιτυχία της έσπασε ακόμα και το φράγμα της Ελλάδας με το βραβείο που απέσπασε στο Διεθνές Festival de Teatro Clásico de Almagro της Ισπανίας, "Το δέντρο του Οιδίποδα" που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, την παιδική παράσταση "Η τελευταία μαύρη γάτα" και καθιερώνονται πλέον η Τετάρτη και η Πέμπτη ως μέρες όπου η φυσική συνέχεια του ζεύγους λυναίου-Φωτίου, η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η οποία έχοντας μεγάλη πείρα στην ελληνική μουσική σκηνή θα επιμελείται μουσικές βραδυές με ακουστική ενορχήστρωση σε τραγούδια τα οποία θα ερμηνεύουν τραγουδιστές, τραγουδοποιοί, δημιουργοί, καλλιτέχνες του λυρικού θεάτρου αλλά και ηθοποιοί.

Και δεν τελειώνουμε εδώ αφού ο Κώστας Γάκης, έχοντας έρθει σε επαφή με πολλούς καλλιτέχνες και ομάδες του εξωτερικού, προανάγγειλε τις μετακλησεις ομάδων οι οποίες θα μας παρουσιάσουν τις δουλείές τους.

Εν ολοίγις συμπέρανα ότι στο νέο θέατρο "Αλφα-Ιδέα" θα δούμε ένα μικρό φεστιβάλ Αθηνών το οποίο όμως με υποπολλαπλάσιο προυπολογισμό  φιλοδοξεί και όπως φαίνεται θα τα καταφέρει να παρουσιάσει ένα άρτιο και με ουσία σύνολο ψυχαγωγικών δράσεων στο νέο αυτό χώρο.

Ο Κώστας Γάκης σε ερώτηση για το ποιο είναι εκέινο το στοιχείο το οποίο επέδρασε καταλυτικά τόσο στην άψογη συνεργασία της ομάδας "Ιδέα" όσο και στην εξέλιξη της με το τωρινό της εγχείρημα απάντησε αφοπλιστικά "ο διάλογος" .

Βεβαίως δεν θα μπορούσα να μην αποκυρήξω τη δημοσιογραφική μου περσόνα για να ρωτήσω, με προσωπικό ενδιαφέρον την κυρία Μυτιληναίου, γιατί σε μια τόσο υγιή μεταβατική διαδικασία ο Στέφανος Λυναίος και η Έλλη Φωτίου δεν ήταν παρόντες για να παραδώσουν οι ίδιοι την σκυτάλη και να προσφέρουν για ακόμα μία φορά συγκίνηση στο κοινό. Η απάντηση της ταλαντούχας ραδιοφωνικής παραγωγού ήταν ότι ήθελαν να αφήσουν όλο το πεδίο ελεύθερο στη νέα αυτή ομάδα και υποσχέθηκε να τους μεταφέρει αυτό μου το ερώτημα.

Αυτή λοιπόν ήταν η απολαυστική εμπειρία μου από την παρουσίαση της ομάδας "Ιδέα" για τα νέα της σχέδια και μένει να δούμε αν το κοινό θα συνεχίσει να τους δείχνει την ίδια ανταπόκριση όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Εγώ από την πλευρά μου πείστηκα...εσείς???

Δείτε τις παραστάσεις αναλυτικά Εδώ

Προηγούμενο άρθροΝέα τιμολογιακή πολιτική στο Εθνικό Θέατρο
Επόμενο άρθροΑνοιχτή Τέχνη, σεμινάρια – διαλέξεις – δράσεις για τις τέχνες & τον πολιτισμό