Συνέντευξη με τον ηθοποιό Νικόλα Στραβοπόδη με αφορμή την παράσταση « 4 Ever »

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Λιγνού

Η παράσταση του βραβευμένου έργου του Γιώργου Ηλιόπουλου «4 Ever» κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου, στον Πολυχώρο Vault, σε σκηνοθεσία Ερμίνας Κυριαζή, πείτε μας λίγα λόγια…

Στο έργο «4 Ever» συμβαίνει το εξής καταπληκτικό, είναι αδύνατον ο θεατής να μην βρει, έστω ένασημείο ταύτισης. Είναι λόγια που έχει πει ή έχει ακούσει ή έχει σκεφτεί. Είναι κουβέντες που όλοι έχουμε πει στον άνθρωπο που ανεχόμαστε, στη σχέση μιας βραδιάς που ορκιστήκαμε παντοτινή αγάπη, στον πρώτο μας έρωτα που πλέον, είναι δύσκολο και το όνομα του να θυμηθούμε. Το «4 Ever» κάνει το θεατή να νιώσει άνετα-αβολα, όταν ακούει από τη σκηνή τις ίδιες του τις σκέψεις. Ένα μόνο δεν μπορεί να βάλει με το μυαλό του .. ποιο θα είναι το τέλος! Αλλά πριν ανάψουν τα φώτα του θεάτρου, ο θεατής θα έχει συνομιλήσει με τον εαυτό του στο σκοτάδι!

Ποιο είναι το κριτήριο για να ανέβει ένα κείμενο στο θεατρικό σανίδι κατά τη γνώμη σας;

Δεν γνωρίζω. Δεν θα μπορούσαμε να απαγορεύσουμε σε κάποιον τραγουδιστή να τραγουδάει... αλλά έχουμε όμως κάθε δικαίωμα να μην πάμε ποτέ να τον ακούσουμε, ακόμα κι αν είναι ο πιο καλλίφωνος του κόσμου. Μια παλιά θεατρίνα είχε πει ότι το ταλέντο είναι να θέλεις, να βλέπεις τον άλλον στη σκηνή. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς. Αν την πιστέψουμε, τότε το κριτήριο για να ανέβει ένα κείμενο στο θεατρικό σανίδι, είναι να θέλει το κοινό να δει το έργο.

Μια μαύρη κωμωδία σχέσεων που κατά το συγγραφέα, «στάζει αίμα», το αίμα ενός έρωτα που αυτοκτονεί γελώντας μπροστά στα μάτια των θεατών, είναι μια σκηνή που μόνο ακούγοντας την δημιουργεί έντονα συναισθήματα, είναι πράγματι έτσι;

Ναι, η περιγραφή αυτή του συγγραφέα αποτυπώνει πολύ καλά την ουσία του έργου και
αντικατοπτρίζει το σαρκαστικό ύφος της παράστασης. Όταν υποδύομαι τον Αντρέα στο «4 Ever» , σκέφτομαι συνέχεια τη φράση του Αμερικανού ηθοποιού Τζον Μπάρριμορ: Ο έρωτας είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα μεταξύ της γνωριμίας ενός ωραίου θηλυκού και της ανακάλυψης ότι μοιάζει με μπακαλιάρο. Και είμαι σίγουρος, πως βλέποντας την παράσταση, θα κατανοήσετε και εσείς καλύτερα τη φράση του Μπάρριμορ!

Έχεις διαίσθηση για το ποια παράσταση θα έχει επιτυχία και αν ναι, είναι αυτό το
κριτήριο επιλογής;

Όχι, δεν έχω καλή διαίσθηση της επιτυχίας. Έχω πέσει αρκετές φορές έξω σε προβλέψεις. Ο καθένας εξάλλου ορίζει διαφορετικά την επιτυχία ή κρύβει πίσω από θεωρίες την προσωπική του αποτυχία. Ούτε η εισπρακτική επιτυχία είναι εύκολη, ούτε η καλλιτεχνική. Πόσο μάλλον να αφήσεις πίσω σου, καλλιτεχνικό αποτύπωμα. Το μεγαλύτερο “δυστύχημα” για ένα καλλιτέχνη, είναι να βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από την εποχή του και να μην τον καταλαβαίνουν... όπως συνέβη με τον Van Gogh. Ναι μπορεί να εκτιμηθείς αργότερα... αλλά είναι αποκαρδιωτικό να σκέφτεσαι ότι ο Van Gogh, δεν το έμαθε ποτέ!

Τι είναι αυτό που θα σε επηρέαζε σε μια δουλειά σε βαθμό να αποχωρήσεις;

 

Δεν θα έπαιρνα εύκολα την απόφαση να αποχωρήσω από κάποια δουλειά, λειτουργώ συναισθηματικά. Πρόλαβα την εποχή, που τα πράγματα τα έφτιαχναν και δεν τα πετούσαν. Δεν θυμάμαι να έχω φύγει ποτέ από δουλειά. Προτιμώ να με διώξουν... μου είναι πιο εύκολο! Έχω μέσα μου την ακλόνητη πίστη, ότι θα τα καταφέρω.

 

 

Έχεις βρεθεί και σε σεναριακό team για σειρές, είναι κάτι που το σκέπτεσαι για πιο μόνιμα ή το σανίδι είναι σαράκι;

Από μικρή ηλικία, μου άρεσε να ακούω παραμύθια και να τα πλάθω στο μυαλό μου. Ακόμα μου αρέσει να ακούω και να λέω όμορφες ιστορίες... κι αυτή μου η ανάγκη, με έκανε να ακολουθήσω το μονοπάτι του σεναρίου. Είναι πραγματική μαγεία όταν μια φαντασία σου, παίρνει σάρκα και οστά. Από τα πιο συναρπαστικά πράγματα, που μπορούν να σου συμβούν. Και αυτόν τον ενθουσιασμό, παλεύω να τον κρατήσω, παρόλο που το σενάριο απαιτεί στρατιωτική πειθαρχία. Ξεχνάς βόλτες, φίλους, γιορτές... και συνέχεια γράφεις. Ακόμα και σήμερα, μετά από αρκετές σειρές, δεν αποδέχομαι την ιδιότητα του επαγγελματία σεναριογράφου. Θέλω να παραμείνω ένας τύπος, που έσκασε μύτη και είπε μια ωραία ιστορία... και μετά βγήκε στο σανίδι!

Τι έπεται;
Για ένα μεγάλο διάστημα, θα γράφω σενάρια για τη νέα τηλεοπτική σειρά με τίτλο "Σαν Ψέμα". Πρόκειται για μια ρομαντική κωμωδία που έκανε πρεμιέρα πριν λίγες μέρες και θα προβάλλεται καθημερινά στο κανάλι Open, με πρωταγωνιστές τον Νίκο Πολυδερόπουλο και την Κατερίνα Γερονικολού.

Πληροφορίες για την παράσταση: εδώ