Θεσσαλικό Radio… plays | "Γκιακ" του Δημοσθένη Παπαμάρκου

Λόγω τεχνικού κολλήματος μεταφέρεται για την επόμενη Δευτέρα 8 Μαρτίου η
παρουσίαση του Γκιακ, του Δημοσθένη Παπαμάρκου από το «Θεσσαλικό Radio..
plays», στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας.

Στη θέση του απόψε στις 9μ.μ. θα παρουσιαστεί σε επανάληψη η «Πάροδος», ένα
συγκλονιστικό απόσπασμα από το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Κοσμά
Πολίτη «Στου Χατζηφράγκου», σε προσαρμογή για το ραδιόφωνο, μουσική
επιμέλεια και ερμηνεία του Κώστα Τσιάνου.

Ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας, το Γκιακ, του Δημοσθένη Παπαμάρκου που έκανε μια τεράστια επιτυχία όταν εκδόθηκε το 2014, παρουσιάζει τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, στις 9μ.μ. το «Θεσσαλικό Radio.. plays», στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας.

Γκιακ θα πει αίμα στην αρβανίτικη διάλεκτο.

Οι ήρωες αυτών των ιστοριών είναι στρατιώτες που πολέμησαν στη μικρασιατική εκστρατεία και έρχονται αντιμέτωποι με τους ρόλους που τους επιβάλλουν οι παραδοσιακοί κανόνες και το βίωμα του πολέμου.

Πώς η βίαιη ιστορία “μολύνει” τόσο τον ομιλούντα όσο και τον ακροατή. Δηλαδή, κάποιος ο οποίος αφηγείται μια ιστορία άλλου καταδικάζεται να φέρει τη βία του άλλου, τη βία της ιστορίας του άλλου, τη βία ενός έθνους. Και εδώ έγκειται όλο το θεατρικό ενδιαφέρον – κατά πόσον ένας ηθοποιός που αφηγείται τη ζωή κάποιου άλλου φέρει αυτή τη βία, και μπορεί να τη μεταδώσει στο κοινό. Ο αφηγηματικός λόγος δεν δουλεύτηκε απλά σαν ιδίωμα, αλλά σαν οργανισμός που στόχο έχει να μολύνει το κοινό.

Το αίμα, το γκιακ, το ασταμάτητο μοτίβο των κειμένων του Παπαμάρκου, είναι κατ’ αρχήν λογοτεχνικό, και κατ’ επέκτασην θεατρικό εργαλείο – είναι αυτό που μολύνει, που λεκιάζει, που φαίνεται, που στην κυριολεξία πλάθει τη σχέση θεατή-ηθοποιού-παράστασης, που δημιουργεί έλξεις και απωθήσεις, που ενώνει και χωρίζει, που δεσμεύει.

Σκηνοθεσία: Θανάσης Δόβρης. Τους ήρωες ερμηνεύουν οι: Στέλιος Ιακωβίδης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Εύη Σαουλίδου και Σωτήρης Τσακομίδης.

Ηχοληψία και μίξη ήχου: Ιώ Χάλδα. Η ηχογράφηση έγινε στα Studio της Basement Productions για το Θεσσαλικό Θέατρο

Επανάληψη

Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 9μ.μ., θα μεταδοθεί σε επανάληψη ο θεατρικός μονόλογος του Δημήτρη Δημητριάδη Insenso. Σκηνοθεσία: Πέτρος Σεβαστίκογλου, ερμηνεία: Αλεξάνδρα Καζάζου, ηχοληψία και μίξη ήχου: Ιώ Χάλδα. Η ηχογράφηση έγινε στα Studio της Basement Productions για το Θεσσαλικό Θέατρο

Συντονιστείτε!

Προηγούμενο άρθροΜια ξεχωριστή σειρά podcasts για παιδιά προεφηβικής ηλικίας από όλο τον κόσμο.
Επόμενο άρθροΠαρέμβαση Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών υπέρ Σ.Ε.Η. και προέδρου του