Θεσσαλικό θέατρο | Προγραμματισμός για τη σεζόν 2018-19

«Για ένα θέατρο στο επίκεντρο, του τόπου και  της  κοινωνίας»

Πέρσι ήταν μια χρονιά μεταβατική για το «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ».  Με τόλμη διεκδίκησε την παρουσία του στο σύγχρονο σκηνικό της τέχνης του θεάτρου ιδρύοντας την Πειραματική Σκηνή με στόχο να παρουσιάζει τις νεότερες  τάσεις της σκηνικής τέχνης.

Το καλοκαίρι παρουσίασε την κωμωδία ρεπερτορίου του Ζωρζ Φευντώ Από το Γάμο στο Διαζύγιο;  στο μεγάλο κοινό του Κηποθεάτρου και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα στηριζόμενο αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις. Την παράσταση είδαν  5.420 θεατές σε 18 παραστάσεις.

Η περιοδεία  εδραίωσε πάλι την παρουσία του ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ σε πολλές περιοχές της χώρας.

***

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη θεατρική περίοδο 2018-2019.

Το νήμα που συνδέει τα έργα που απαρτίζουν το ρεπερτόριο της σεζόν 2018-2019 είναι ο τόπος και η κοινωνία.

Επίκεντρο του φετινού ρεπερτορίου είναι το  έργο της Κεντρικής Σκηνής  Το ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ,  το οποίο είναι μια διασκευή του σεναρίου της κινηματογραφικής  ταινίας που αναφέρεται στο κήρυγμα του Μαρίνου Αντύπα και στα γεγονότα που οδήγησαν στην εξέγερση του ΚΙΛΕΛΕΡ. Το  έργο είναι αφιερωμένο στους κατοίκους της Θεσσαλίας και τους αγώνες τους.

Το δεύτερο έργο της Κεντρικής Σκηνής  εγκαινιάζει μια ουσιαστική συνέργεια με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και παρουσιάζει το Γλάρο του Άντον Τσέχωφ, ένα έργο για τη σύγκρουση επαρχίας και κέντρου, μητέρας και γιου και για τη μοναχικότητα του δρόμου της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην επαρχία. Επίσης  επιχειρεί μια συνεργασία με το «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ», στο οποίο θα παρουσιαστεί  ο Γλάρος.

 

Η Παιδική Σκηνή παρουσιάζει σε Πανελλήνια πρεμιέρα τη διασκευή του «ΠΙΝΟΚΙΟ» απ΄ τον Ζοέλ Πομερά, τον σπουδαιότερο σύγχρονο Γάλλο δραματουργό, που διαπραγματεύεται τη δύσκολη ενηλικίωση ενός αγοριού και την έξοδό του στην κοινωνία, σε μια κοινωνία όπου η αλήθεια και το ψέμα  παλεύουν συνέχεια… Η παράσταση ανεβαίνει στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο, την Αντιπρόεδρο και όλο το Δ.Σ της Δημοτικής Πινακοθήκης. Η επιλογή αυτή δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσει  έγκαιρα η Παιδική Σκηνή τις παραστάσεις της και να λειτουργήσει συγχρόνως  και η Κεντρική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου.

Μέρος των δραστηριοτήτων της Παιδικής Σκηνής είναι η δημιουργία μιας κινητής Θεατροπαιδαγωγικής παράστασης με τίτλο ο Εξωγήινος που θα ταξιδέψει μέσα στις τάξεις των σχολείων της πόλης και του νομού μας. Κεντρικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του διαφορετικού, του Άλλου από τα μέλη της μιας κοινωνίας. Υπεύθυνες δραματουργίας – σκηνοθεσίας:  Δήμητρα Γιοβάνη – Μαρία Μπαρμπάτσαλου (Κοινωνική Συνεταιριστική επιχείρηση ΡΟΔΑ, με έδρα την Καρδίτσα).

Η Πειραματική  Σκηνή, για δεύτερη  χρονιά  μας εισάγει σε σύγχρονα και συχνά αμφιλεγόμενα κείμενα. Θα ανεβάσει το «Dogville» του Λαρς Φον Τρίερ, ένα έργο σκληρό για την «ασθένεια» των μικρών κοινωνιών και του φασισμού που μπορούν να εκθρέψουν.

ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ

Θα συνεχιστούν οι μετακλήσεις του ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ την άνοιξη και το Φθινόπωρο. Ειδικά για το Φθινόπωρο το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ κάτω από τον τίτλο «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ  ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ» θα φιλοξενήσει με μεγάλη χαρά δύο πολύ ιδιαίτερες παραστάσεις. Η μία είναι η παράσταση της ομάδας ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα, μια παράσταση με καλλιτέχνες με αναπηρία και μη, που παίχτηκε πρόπερσι στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Η δεύτερη παράταση είναι «Η μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου»  του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ  από την ομάδα Κωφών και Κωφαλάλων «Τρελά Χρώματα». Δύο συγκλονιστικές παραστάσεις που δείχνουν ότι κοινωνία είμαστε μόνο όταν όλοι μαζί κοινωνούμε τις αξίες μας.

 

ΔΕΥΕΤΡΟΤΡΙΤΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ένας νέος θεσμός είναι η  φιλοξενία   επαγγελματικών θεατρικών ομάδων της Λάρισας και της Θεσσαλίας εν γένει στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ και η ανάδειξη της πολυφωνίας της καλλιτεχνικής σκηνής του τόπου.Τόπος και κοινωνία και πάντα το δύσκολο μαζί, ο άξονας του φετινού ρεπερτορίου.

ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ειδικά αφιερώματα θα γίνουν για τη μέρα του Ολοκαυτώματος.

Η  ημέρα της Γυναίκας θα τιμηθεί με αφιέρωμα στις πρώτες Λαρισαίες φεμινίστριες.

Άλλωστε το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ με τη μεγάλη παράδοση, το σπουδαίο ανθρώπινο  δυναμικό, τη γενναιόδωρη στήριξη του Δήμου Λαρισαίων και τη στρατηγική του θέση στο κέντρο της χώρας  μπορεί να είναι ένα θέατρο πρότυπο για την Περιφέρεια καλλιτεχνικά και κοινωνικά.

Οι άνθρωποι

Τη σεζόν 2018-2019  έχει γίνει η προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί ένας μικρός πυρήνας ηθοποιών  από τη Θεσσαλία που πλαισιωμένος και από άλλους ηθοποιούς θα πάρουν μέρος σε περισσότερες από μία παραγωγές του θεάτρου, με  στόχο μεσοπρόθεσμο τη δημιουργία ενός ανσάμπλ, ενός μονιμότερου θιάσου. Το θέατρο ανοίγει την πόρτα του σε νέους πολύ αξιόλογους δημιουργούς.

Κυριακή Σπανού
Καλλιτεχνική Διευθύντρια
«Θεσσαλικού Θεάτρου»

Δείτε πληροφορίες για τις παραστάσεις: Εδώ

Προηγούμενο άρθροΕτήσιο Εργαστήρι Υποκριτικής της Εταιρείας Θεάτρου Χώρος
Επόμενο άρθροΑκρόαση για νέα ηθοποιό από το θέατρο Γκλόρια