Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά «αγκαλιάζει» τα παιδιά και καλλιεργεί τη θεατρική παιδεία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, η επίσημη πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Εισαγωγή στη Νέα Εκπαιδευτική εποχή για τα παιδιά μέσω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά - Ανάπτυξη βιωματικών εκπαιδευτικών εφαρμογών πολιτιστικού περιεχομένου».

Εκατοντάδες μαθητές και νέοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου και να μάθουν την ιστορία του από ειδική ομάδα θεατρολόγων – παιδαγωγών, ηθοποιών και μουσικών, να απολαύσουν την έκθεση «Το Γέλιο, Το Δάκρυ, το Θέατρο» και να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση της Όλιας Λαζαρίδου «Μια Ημέρα στο Θέατρο».

Το παρόν στην επίσημη πρεμιέρα του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, η Βουλευτής της Α΄ Πειραιά κα Ελένη Σταματάκη, ο Βουλευτής της Β΄ Πειραιά κ. Δημήτρης Καμμένος, εκπρόσωποι φορέων της πόλης και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Οργανισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου μάθηση» ΕΣΠΑ (2007-2013) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους. Απευθύνεται σε μαθητές από 9-15 ετών και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2015.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, επισήμανε:

 «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει τις πόρτες του, «αγκαλιάζει» τα παιδιά και γίνεται πόλος έλξης για την θεατρική καλλιέργεια των νέων ανθρώπων, υλοποιώντας ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Σήμερα είναι η επίσημη πρεμιέρα του προγράμματος και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετέχουν εκατοντάδες χαμογελαστά παιδιά, ανακαλύπτουν το Δημοτικό Θέατρο, λαμβάνουν μέρος σε πολλαπλές θεατρικές δράσεις και μαθαίνουν την ιστορία του. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Πειραιά αλλά και η χώρα, είναι αναγκαία όσο ποτέ η υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων. Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται σοβαρή και συστηματική δουλειά. Στόχος μας είναι να γίνει σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό σε ολόκληρη τη χώρα. Θα ήθελα να συγχαρώ όσους συμμετέχουν για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος».

 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, τόνισε:

«Η ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου είναι πολύ μεγάλη. Οι πιο λαμπρές στιγμές του ήταν όταν «αγκάλιαζε» το Θέατρο η κοινωνία του Πειραιά και η ευρύτερη κοινωνία της Αττικής. Έχουν γραφτεί ένδοξες σελίδες, αλλά και άσχημες.

Νομίζω ότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι μια ευκαιρία να «ξαναζωντανέψει» το Δημοτικό Θέατρο, να κερδίσει νέους ανθρώπους και με τη σχέση αυτή να γραφτεί μια καινούργια, λαμπρή σελίδα για την πορεία του Δημοτικού Θεάτρου. Το εύχομαι και το ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι άξιοι άνθρωποι έχουν αναλάβει αυτό το έργο και θα το φέρουν εις πέρας».

 

 Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.) του Δήμου Πειραιά κ. Σταύρος Ελληνιάδης, τόνισε:

«Σήμερα γίνεται η επίσημη πρεμιέρα του προγράμματος ΕΣΠΑ και της παράστασης «Μια Ημέρα στο Θέατρο», που είναι αφιερωμένη σε όλα τα σχολεία. Έχουμε μεγάλη επισκεψιμότητα των μαθητών. Με αυτό το πρόγραμμα είχαμε δύο σκοπούς και τους καταφέραμε. Ο πρώτος είναι να μυηθούν στη θεατρική τέχνη όλα τα παιδιά και ο δεύτερος είναι να γνωρίσουν το Δημοτικό Θέατρο, που αποτελεί ένα μνημείο. Για εμένα είναι το καλύτερο Θέατρο που υπάρχει, το πιο όμορφο. Ανοίγει την «αγκαλιά» του και δέχεται όλα τα παιδιά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου κ. Νίκο Διαμαντή, αλλά και όλο το προσωπικό του Ο.Π.Α.Ν. Καταφέραμε και

υλοποιήσαμε αυτό το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο όταν αναλάβαμε φαινόταν σχεδόν χαμένο. Αξίζουν λοιπόν, πολλά μπράβο σε αυτήν την προσπάθεια που έκαναν όλοι οι υπάλληλοι του Ο.Π.Α.Ν., με μπροστάρη τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Διαμαντή.

Εύχομαι και στο μέλλον να κάνουμε τέτοιες δράσεις, ώστε να αναπτύξουμε τη θεατρική τέχνη ακόμη περισσότερο στον Πειραιά».

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Νίκος Διαμαντής, επισήμανε:

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι. Ανοίγει μια πολύ σημαντική και μια πολύ μεγάλη έκθεση που αφορά την ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου και κατ’ επέκταση την ιστορία του Πειραιά. Είναι σημαντικό για τον Δήμο ότι υλοποιεί, αυτήν την στιγμή, με ταχύτατους ρυθμούς ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Δήμαρχος Πειραιά, ο Ο.Π.Α.Ν., το Δημοτικό Θέατρο, όλοι μαζί, ο κ. Μώραλης, ο κ. Ελληνιάδης, εγώ ως Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου να καταφέρνουμε και να προχωράμε μπροστά, δείχνοντας στα παιδιά πιο είναι το μέλλον. Πιο είναι το Δημοτικό Θέατρο, με όλη αυτήν την έκθεση, πιο είναι το Θέατρο, πως μπορούμε σιγά- σιγά να προχωρήσουμε μέσω της εκπαίδευσης και να αλλάξουμε επίπεδο, προσφέροντας ό,τι καλύτερο μπορούμε στους πολίτες του Πειραιά».

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη με την Ευγενία Αποστόλου από την παράσταση "Πόρτες"
Επόμενο άρθροΠάρτι διοργανώνει ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων