Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τον Νίκο Κούνδουρο

url

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Νίκου Κούνδουρου, του διεθνή Έλληνα σκηνοθέτη, του πολύ σημαντικού δημιουργού με την εκρηκτική προσωπικότητα, του διανοητή που δεν συμβιβάστηκε ποτέ στη διάρκεια της ζωής του και της πολύπλευρης καλλιτεχνικής του πορείας.

Ο Νίκος Κούνδουρος συνεργάστηκε μία φορά  με το ΚΘΒΕ σκηνοθετώντας την «Όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, το 1980, ενώ το κείμενό του «Η Απολογία του Θεόφιλου Τσάφου» συμπεριλήφθηκε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το ΚΘΒΕ με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των δύο φύλων για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (2015), καθώς και στην εκδήλωση του ΚΘΒΕ «Μονόλογοι για τη βία» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (2016).

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατά τον εμφύλιο εξορίστηκε για 4 χρόνια στην Μακρόνησο κι όταν επέστρεψε από την εξορία αποφάσισε να ασχοληθεί με την σκηνοθεσία κινηματογράφου.

Οι ταινίες του βρίσκονται σε κινηματογραφικά μουσεία και ταινιοθήκες της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ ο ίδιος εκτιμήθηκε διεθνώς από ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Προηγούμενο άρθροΡόζα Εσκενάζυ | Έκθεση φωτογραφίας Ελλήνων καλλιτεχνών του Instagram
Επόμενο άρθροΤο ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τον Θέμη Μάνεση