«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: Οργισμένα Νιάτα του Τζον Όσμπορν 

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», ο κύκλος τηλεδιαλέξεων για τη νεότερη και σύγχρονη δραματουργία, που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ)παρουσιάζει τη δραματουργική ανάλυση του έργου «Οργισμένα Νιάτα» του Τζον Όσμπορντο οποίο χαρακτηρίστηκε ως η απαρχή του κινήματος των ‘οργισμένων συγγραφέων’. Εισηγητής στη ζωντανή και με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους μέσα από τα εργαλεία τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dLtWek τηλεδιάλεξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 στις 20.00, είναι ο Δρ. Γεώργιος Κράιας, φιλόλογος, θεατρολόγος και διδάσκων στο ΜΠΣ «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ. 

Τα «Οργισμένα Νιάτα» (τίτλος πρωτοτύπου: Look back in anger), έργο του 1956, βαθιά κοινωνικό και πολιτικό, θίγουν στη μεταπολεμική κοινωνία τα προβλήματα της νέας γενιάς και δίνουν σε αυτήν φωνή. Ο συγγραφέας αναδεικνύει τη νεανική αμφισβήτηση, την έλλειψη επικοινωνία, τις κοινωνικές αντιθέσεις, το χάσμα μεταξύ των γενεών, την ηθική και τις αξίες της δεκαετίας του 1950, συνδέοντας την ιδεολογία με τη ζωήΠρωταγωνιστές στο σανίδι είναι ο μορφωμένος, ιδεολόγος, προερχόμενος από την εργατική τάξη και καθόλα κριτικός απέναντι στο κατεστημένο Τζίμυ και η μεγαλωμένη σε μια αριστοκρατική υπερπροστατευτική οικογένεια Άλισον. Η ένταση στο ζευγάρι δεν αρκεί να έρθει, καθώς η Άλισον δεν συγκινείται από τις αξίες του Τζίμυ και σταδιακά τον παραμερίζει, ιδίως όταν η απέχθειά του για την αστική τάξη μετατρέπεται σε επίθεση και οργή απέναντί της. Στο ίδιο πλαίσιο οι συμπρωταγωνιστές Κλιφ, καλύτερος φίλος του Τζίμυ, και η Ελένα, παλιά φίλη της Άλισον, εμπλέκονται σε μια ‘διαχρονική’ ιστορία με απιστίες, καταστροφικά πάθη και βία. Όλη η δράση βασίζεται στην έλλειψη επικοινωνίας και την ταξική πάλη και δικαιολογεί πλήρως τον τίτλο ‘οργισμένα νιάτα’. 

 «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» επιδιώκει να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΚΥ με μια πλειάδα έργων-σταθμών του παγκοσμίου θεάτρου και να παρουσιάσει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές τους, και θα μεταδίδεται κάθε Δευτέρα μεταξύ 6 Απριλίου και 8 Ιουνίου 2020 από 20:00 ως 21:00.  

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό πολιτισμού εκ μέρους των σωματείων
Επόμενο άρθροIΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ - ENTER | ΝΕΑ ΕΡΓΑ