Το τρέιλερ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018

Η στιγμή του Φεστιβάλ –αυτοί οι καλοκαιρινοί μήνες από τον Ιούνιο ως τα μέσα Αυγούστου– είναι σαν μαγική αυλαία που ανοίγει στον χρόνο και μας καλεί να γίνουμε μέρος μιας μοναδικής εμπειρίας, αγκαλιάζοντας τα σημαντικότερα ονόματα της καλλιτεχνικής σκηνής από το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, στην Ελλάδα και διεθνώς.

Στο πρόγραμμά μας φέτος ενισχύεται συνειδητά η ταυτότητα του κάθε χώρου: κλασικός προσανατολισμός, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες ορχήστρες και τους διάσημους σολίστ στο Ηρώδειο, σύγχρονη αισθητική και νέες τάσεις στο θέατρο και στον χορό, με μετακλήσεις ομάδων της διεθνούς πρωτοπορίας και αναθέσεις σε ταλαντούχους έλληνες καλλιτέχνες στην Πειραιώς 260, παρεμβάσεις με εναλλακτική διάθεση και νέες συνεργασίες στο «Άνοιγμα στην πόλη», προσεγγίσεις στο αρχαίο δράμα από νεότερους δημιουργούς στη Μικρή Επίδαυρο, πληθωρικές παραγωγές από σημαντικούς σκηνοθέτες και η πρώτη συνεργασία μας με το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Συρακουσών στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Φέτος ανοιχτήκαμε ακόμα περισσότερο σε συμπαραγωγές με ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, με ΔΗΠΕΘΕ αλλά και με ομάδες ή μεμονωμένους καλλιτέχνες. Το Φεστιβάλ αισθάνεται υποχρεωμένο να προωθεί ως θεσμός τις νεότερες καλλιτεχνικές δυνάμεις του τόπου μας. Από πέρσι καλούμε οργανωμένα εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ για να παρακολουθήσουν ελληνικές παραστάσεις θεάτρου και χορού – γι' αυτόν τον λόγο όλες οι ελληνικές παραστάσεις θα έχουν υπέρτιτλους στην αγγλική γλώσσα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στη σύνδεση καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας, με κεντρικό πυλώνα το Λύκειο Επιδαύρου, που υποστηρίζεται και από τη διοργάνωση

ποικίλων εκπαιδευτικών δράσεων, τόσο στην Αργολίδα όσο και στην Αθήνα, με τη συνεργασία πολλών υψηλού κύρους εκπαιδευτικών φορέων (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης).

Το Λύκειο Επιδαύρου, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη χρονιά λειτουργίας του (με 121 νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών και ακαδημιών θεάτρου από 11 χώρες), θα λειτουργήσει φέτος σε δύοκύκλους (2 - 16 Ιουλίου και 18 Ιουλίου - 1 Αυγούστου), ανταποκρινόμενο στο μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον σπουδαστών θεάτρου και νέων ηθοποιών. Το πρόγραμμά του θα πιστοποιείται πλέον με 6 διδακτικές μονάδες από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το οποίο θα εξασφαλίζει και τη δυνατότητα μεταφοράς τους μέσα από ειδικές συμφωνίες με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προέλευσης των σπουδαστών και σπουδαστριών του Λυκείου Επιδαύρου.

Και βέβαια, συνεχίζεται η συνεργασία μας με το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και με το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, ενώ συμπράττουμε με το πρόγραμμα Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για μια σειρά παραστάσεων αφιερωμένων στη λογοτεχνία και το βιβλίο.

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος – Μάιος 2018

1 ΣΧΟΛΙΟ