Βάση δεδομένων παραστατικών τεχνών, theatronet.gr

theatronet logo jpeg

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.) ανακοινώνει τη δημιουργία δίγλωσσης βάσης δεδομένων με τίτλο THEATRONET και προσκαλεί τους Έλληνες συντελεστές των σύγχρονων παραστατικών τεχνών στον εμπλουτισμό της με την εισαγωγή υλικού (κείμενα, φωτογραφίες, video teasers κ.λ.).

Η πλατφόρμα www.theatronet.gr αποσκοπεί σε μία συστηματική καταγραφή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και απευθύνεται σε έλληνες δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 2010 έως και σήμερα. Για τα έτη έως το 2010 στην πλατφόρμα έχει αναρτηθεί το αρχείο του Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. (Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού) όπου μετά την κατάργηση του φορέα, το υλικό περιήλθε στην κατοχή του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. με σκοπό τη διατήρηση, ανάδειξη και επέκτασή του. Η πλατφόρμα theatronet.gr δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, αφενός για να αναδείξει και να αξιοποιήσει το ήδη καταγεγραμμένο υλικό, αφετέρου για να δημιουργήσει τη συνθήκη του εμπλουτισμού και της επέκτασής του έτσι ώστε να λειτουργεί στο παρόν και στο μέλλον ως πληροφοριακό εργαλείο αλλά και ως ιστορικό σημείο αναφοράς των απανταχού ερευνητών. Η βάση δεδομένων δημιουργεί την απαραίτητη υποδομή για τη συνεχή καταγραφή θεατρικών κειμένων και σχετικού οπτικοακουστικού υλικού από παραστάσεις θεάτρου και χορού καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες σε ένα τομέα που έως και σήμερα υστερεί αναφορικά με την προβολή του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού γίγνεσθαι.

Ο στόχος της βάσης δεδομένων είναι επίσης να οργανωθεί το ελληνικό θεατρικό συγγραφικό τοπίο. Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες ή μη, που αναζητούν σύγχρονα θεατρικά έργα Ελλήνων συγγραφέων.

Το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. μέσω της πλατφόρμας theatronet.gr δημιουργεί το μοντέλο για την καταγραφή και ταυτόχρονα την κωδικοποίηση σε κατηγορίες των ειδών θεατρικής γραφής, το οποίο θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Η βάση είναι εύκολη στη χρήση της και απευθύνεται σε θεατρικούς συγγραφείς, μεταφραστές, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές, performers, χορογράφους, συνθέτες, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, φωτιστές, παραγωγούς κ.λ. είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως εταιρείες. Οι κατηγορίες των υπό ένταξη έργων μπορούν να αφορούν σε θεατρική παράσταση, αναλόγιο, μουσικοθεατρική παράσταση, δραματοποιημένη λογοτεχνία, χορευτική παράσταση, performance, παράσταση όπερας ή μουσικού θεάτρου, cabaret, παντομίμα, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, τσίρκο, σκηνική σύνθεση κ.λ. Τα δύο τμήματα, το παραστασιακό και το τμήμα θεατρικών έργων συνδέονται έτσι ώστε να μπορεί ο χρήστης κοιτάζοντας τις πληροφορίες για ένα θεατρικό έργο να γνωρίζει εάν, πότε και από ποια ομάδα έχει παρασταθεί. Επίσης, μέσω του πεδίου της αναζήτησης υπάρχει διευρυμένη δυνατότητα εύρεσης αποτελεσμάτων πολλαπλών επιλογών για όλες τις κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι τα πνευματικά δικαιώματα των θεατρικών έργων αποτελούν ιδιοκτησία του/της εκάστοτε συγγραφέα/εως και ότι οι ενδιαφερόμενοι/ες θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας με τους/τις συγγραφείς ή κατά περίπτωση με τους εκδοτικούς οίκους που τους εκπροσωπούν για παραχώρηση των κειμένων για μελέτη ή και για σκηνικό ανέβασμα.

Μέσω της πλατφόρμας theatronet.gr ενισχύεται η επικοινωνία του πολιτιστικού προϊόντος στους μελετητές του θεάτρου και προβάλλεται η δυναμική παρουσίαση των ελληνικών θεατρικών κειμένων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η δημιουργία της δίγλωσσης πλατφόρμας theatronet.gr (ελληνικά, αγγλικά) εντάσσεται στις δράσεις του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. με γενικότερο τίτλο «Από την Πράξη στη Θεωρία των Παραστατικών Τεχνών» και πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Επικοινωνία:

Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου

Τηλ: 210 3303149 (ώρες γραφείου 12.30 – 16.00)

E-mail: [email protected]

Web: www.hellastheatre.gr, www.athensystem.gr, www.theatronet.gr

Προηγούμενο άρθροΣειρά συζητήσεων με αφορμή την παράσταση “Το Κιβώτιο”
Επόμενο άρθροΗ "Γκάμπυ" έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο "Νέο Θέατρο Βασιλάκου"