Σεμινάρια χορού, υποκριτικής και κινηματογράφου στο Θέατρο "Δημήτρης Ροντήρης"

ANTHOSLOGO

Θέατρο    Δημήτρης  Ροντήρης

Φρυνίχου 10 , Πλάκα

 

Ξεκινώντας  από το Μάρτιο του 2017  , το  θέατρο  Δημήτρης Ροντήρης εγκαινιάζει ένα  μακροπρόθεσμο πρόγραμμα θεατρικής εκπαίδευσης με  το πρώτο από μια  σειρά σεμιναρίων.

Τα μαθήματα θα  καλύψουν τους τομείς της υποκριτικής , του χορού , του  σωματικού θεάτρου , της μουσικής , της δραματουργίας και του κινηματογράφου.

Θα  διδάξουν οι   αναγνωρισμένης αξίας  στο  χώρο του θεάτρου , του κινηματογράφου  αλλά και της θεατρικής εκπαίδευσης  χορογράφος Έρση Πήττα , ο  συγγραφέας και  σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφής , ο κινηματογραφιστής Γιώργος Παπαθεοδώρου, ο σκηνοθέτης και  ηθοποιός Χρίστος Λύγκας και ο  ηθοποιός και μουσικός Θοδωρής Οικονομίδης.

 

Περιγραφή Ενοτήτων σεμιναρίου.

  1. Χορός, δραματουργία –αυτοσχεδιασμός, κινηματογράφος

Η Έρση  Πήττα , ο  Χριστόφορος Χριστοφής και ο Γιώργος Παπαθεοδώρου  ερευνούν τις μεταμορφώσεις της  δραματουργίας διαμέσου  του θεάτρου της  χορογραφίας και της Μουσικής. Ανάλυση  κειμένων  από την αρχαία και σύγχρονη δραματουργία και η  ένταξη τους στη φωνητική και  σωματική  έκφραση. Θα αναλυθούν ταινίες από τον  διαχρονικό  κινηματογράφο από την άποψη  του  μοντάζ  και  του  σεναρίου.

 

  1. Αμερικάνικη υποκριτική σχολή – Η Μέθοδος του  Σάνφορντ Μάισνερ.

Διδασκαλία – Χρίστος Λύγκας

Διαθεσιμότητα , αυθορμητισμός, απελευθέρωση, φυσικότητα , αυθεντικότητα!

Ενδιαφέρουσες λέξεις για  έναν ηθοποιό  , τι λέτε !

Έχετε νιώσει συχνά ότι τίποτα πραγματικό δεν συμβαίνει στη σκηνή!

Κουραστήκατε να αναπαράγετε την νεκρή  αλήθεια της χτεσινής πρόβας!

Ποιο είναι το κλειδί  ώστε  αυτό που συμβαίνει στο παίξιμο μας να συμβαίνει αυτή τη  στιγμή! Είναι η  υποκριτική μια τάξη  θεραπείας των  συναισθηματικών προβλημάτων μας με  απρόβλεπτες συνέπειες ή θα ήταν καλύτερα  να τη  σκεφτούμε σαν την  ικανότητα να είμαστε  σε επαφή  με την συναισθηματική μας ζωή αλλά με  ένα οργανικό τρόπο  και μέσα από το πως συνδέεται αυτό που κάνουμε  επί σκηνής με ένα  ουσιαστικό για μας νόημα.

Ελάτε να  γνωρίσουμε  μαζί την  αμερικάνικη μέθοδο υποκριτικής του Σάνφορντ Μάισνερ και να  θυμηθούμε πόσο θαυμάσιοι και μοναδικοί είμαστε!

Παραδείγματα από την δραματουργία του σύγχρονου θεάτρου θα είναι το υλικό για  την    εφαρμογή των βημάτων της μεθόδου πάνω σε  σκηνές από έργα.

 

  1. Μετρική απαγγελία – Μάσκα

Διδασκαλία    Θοδωρής  Οικονομίδης

Η διδασκαλία έχει  στόχο να  καλύψει όλες τις βασικές ανάγκες  του  σύγχρονου ηθοποιού: εκφορά  λόγου, συναίσθημα ,κίνηση, τραγούδι , συγκέντρωση, μεταμόρφωση και χωρίζεται σε δύο ενότητες.

  1. Μάσκα – Το υποκριτικό εργαλείο που  μας  συνδέει με  την αρχέγονη τελετουργία της μεταμόρφωσης.
  2. Μετρική απαγγελία- ορθός λόγος σε μέτρο και ρυθμό. Εργασία πάνω  σε χορικά και μονολόγους κειμένων του  αρχαιοελληνικού δράματος σε  αρχαίο κείμενο και  μεταφράσεις συνοδεία οργάνων.

Την  διδασκαλία  συμπληρώνουν : α. η  χρήση κρουστών οργάνων και β.  η ¨ μουσική του  σώματος ( ποδοκρουσίες , λαλιές , σφυρίγματα).

Το  σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο με διαφορετικό  επίπεδο  εμπειρίας , άσκησης και ειδίκευσης. Σπουδαστές , τελειόφοιτους σχολών, ηθοποιούς και σκηνοθέτες, θεατρολόγους και άτομα κάθε ηλικίας.

Η διάρκεια των  μαθημάτων  είναι  οκτώ  εβδομάδες και αφορά δεκαοκτώ  ώρες διδασκαλίας την  εβδομάδα.

Τα μαθήματα ξεκινούν την Δευτέρα 13η Μαρτίου στις 4:30 μ.μ. Πληροφορίες στο τηλέφωνο – 211 4089670 – και στο Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης από 12:00 Έως 21:00 μ.μ

 

Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης Φρυνίχου 10 Πλάκα τ.κ. 10558
email: [email protected]
Τηλέφωνο: 211 4089670
Κινητό: 6909162330