Η Καρφίτσα (ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης): Ένα θεατρικό κείμενο της Ελένης Ζιώγα για τη Νοσταλγία

Ένα θεατρικό κείμενο για την αγάπη, για τον εγκλωβισμένο μας εαυτό που επιζητά την ελευθερία, που τη νοσταλγεί κι ας μην το ξέρει. Αυτό είναι το νέο βιβλίο της Ελένης Ζιώγα, «Η Καρφίτσα ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πορφύρα, με την εισαγωγή να φέρει την υπογραφή του Θανάση Παπαθανασίου.

Πρωταγωνιστές, η Κυρία, η Ηθοποιός, ο Δολοφόνος και η Ζητιάνα. Όλοι τους βρίσκονται σε κατάσταση νόστου. Ζουν αναμένοντας να επιστρέψουν σε κάτι που έχει ξεχαστεί εξαιτίας της συλλογικής αμνησίας της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η Κυρία και η Ηθοποιός, δεν μπορούν να προσδιορίσουν τι είναι αυτό το «κάτι». Αντίθετα, η Ζητιάνα και ο Δολοφόνος ξέρουν πολύ καλά, ακόμη κι αν ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και βαδίζουν σε δρόμους αντίθετους. Και οι δύο έχουν ανάμνηση της ελευθερίας και τη λαχτάρα να βρουν μια διέξοδο που θα τους λυτρώσει. Μάλιστα, η Ζητιάνα δείχνει να έχει διακρίνει την μοναδική Αλήθεια που θα την οδηγήσει εκεί, η οποία δεν είναι άλλη από την Αγάπη.

Στοιχεία του βιβλίου:
Η Καρφίτσα ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης
Θεατρικό κείμενο
Συγγραφέας: Ελένη Ζιώγα
Εισαγωγή: Θανάσης Παπαθανασίου
Εικόνα εξωφύλλου: π. Σταμάτης Σκλήρης
Πρώτη κυκλοφορία: Δεκέμβριος 2017
Εκδόσεις: Πορφύρα
Σελ. 160
ISBN 978-618-5197-35-3

Για να δείτε τα βιβλία των Εκδόσεων «Πορφύρα» πατήστε εδώ. Για να επικοινωνήσετε με τις εκδόσεις «Πορφύρα» καλέστε το 213 0291224.

Η ιστορία
Μια καρφίτσα που θα κλαπεί από την Ηθοποιό μέσα από την μπιζουτιέρα της Κυρίας και θα φτάσει στα χέρια της Ζητιάνας θα γίνει το μέσο διά του οποίου η τελευταία θα μεταγγίσει τη σοφία της στον Δολοφόνο. Απ’ αυτό το θαύμα που συντελείται ανάμεσα στη Ζητιάνα και τον Δολοφόνο συμπαρασύρονται, τόσο η Κυρία, όσο και η Ηθοποιός σε μια, ασυναίσθητη μεν, μα τώρα ίσως κι ελπιδοφόρα αναμονή...

Η Καρφίτσα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2017 στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, με την ισότιμη συνεργασία μιας ομάδας επαγγελματιών ηθοποιών και του θεατρικού εργαστηρίου του Ψ.Κ.Κ. Να σημειωθεί πως η ομώνυμη παράσταση ανεβαίνει από 21 Δεκεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Bios, με την Ελένη Ζιώγα να ενσαρκώνει το ρόλο της Κυρίας.

E.Z-bw

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ελένη Ζιώγα γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται έως σήμερα. Η καταγωγή της είναι από το Συρράκο της Ηπείρου –απ’ τη μεριά του πατέρα της– και από την Κωνσταντινούπολη –απ’ τη μεριά της μάνας της. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και μουσική. Αρχικά ασχολήθηκε με πολλές δουλειές για βιοπορισμό, ανάμεσά τους και η δημοσιογραφία. Από τη δεκαετία του ’90 και μέχρι τώρα ασχολείται με το θέατρο, το σινεμά και την τηλεόραση, ως συγγραφέας και ηθοποιός. Επίσης γράφει τραγούδια και ποιήματα. Το βιβλίο, «Η Καρφίτσα ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης» είναι η δεύτερη συγγραφική της απόπειρα για το θέατρο μετά το «Μυστικό της Κυρίας Έλεν», τον βιογραφικό μονόλογο που έγραψε για τη σχέση της γιαγιάς της με τον συγγραφέα πατέρα της Βασίλη Ζιώγα, ο οποίος ανέβηκε την περίοδο 2012-2014 σε διάφορες σκηνές στην Αθήνα.
Είναι παντρεμένη με τον σκηνοθέτη Νίκο Κουτελιδάκη.

A. N. Papathanasiou Photo

Ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι πτυχιούχος Νομικής και διδάκτωρ Θεολογίας. Από το 1992, μετά από επαγγελματική θητεία στο χώρο της νομικής, εργάζεται στην εκπαίδευση. Υπήρξε θεολόγος καθηγητής στο Λύκειο Ζεφυρίου Δυτικής Αττικής για 25 χρόνια πριν πριν μεταταγεί στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας (ΕΔΙΠ). Διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και είναι αρχισυντάκτης του θεολογικού περιοδικού "Σύναξη". Επί οκταετία (ακαδημαϊκά έτη 2000-2008) δίδαξε με απόσπαση στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή & Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας.
Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τον διάλογο του Χριστιανισμού με τη σύγχρονη εποχή, για την κοινωνική παρέμβαση σε καιρούς παγκοσμιοποίησης και για τους κινδύνους της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού. Ζει στην Αθήνα με τη σύζυγό του Ελένη Ταμαρέση και τον γιο τους Αλέξανδρο - Αρέθα

Προηγούμενο άρθροΧοροθεατρικό Εργαστήρι 2018
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη με την ηθοποιό Ελένη Βλάχου για την παράσταση «Καντίντ ή η Αισιοδοξία»