12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος  «Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

                           
12ο ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
«Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»
1- 10 Ιουλίου 2024

Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα

Το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ ξεκίνησε με πολύ ωραίες παραστάσεις και δρώμενα τη Δευτέρα 1η Ιουλίου και συνεχίζεται μέχρι και την Τετάρτη 10/7! Το κοινό έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται με επιτυχία για 12η συνεχή χρονιά στην πόλη της Ελευσίνας!

Τίτλος του επόμενου τριετούς ερευνητικού κύκλου είναι
«O λόγος στις γυναίκες».
Πώς παρουσιάζεται ο ρόλος των γυναικών μέσα από την αρχαία τραγωδία; Ποια η σχέση των γυναικών με την εξουσία; Υπήρχε #metoo στην αρχαιότητα; Πώς κατέληξαν οι «γάμοι» του Δία ή άλλων θεών με θνητές; Έχουν όλες οι γυναίκες κοινή μοίρα; Ξεκινώντας από τον Ίωνα του Ευριπίδη θα διερευνήσουμε το γυναικείο ζήτημα στην αρχαιότητα, τις απαρχές του μισογυνισμού, μυθολογικές αναφορές και απεικονίσεις γυναικών στο αρχαίο δράμα.

Στο πλαίσιο των δράσεων του φετινού θερινού σχολείου, παρουσιάζουμε έργα για γυναίκες ή καλούμε γυναίκες δημιουργούς που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν την δική τους ιστορία, υψώνοντας τη φωνή και το ανάστημά τους σε έναν κόσμο μουδιασμένο και πολλές φορές εχθρικό. Στη σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί περιλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραστάσεις χορού, διαλέξεις, προβολές και μία παράσταση Καραγκιόζη με τον Αθηναϊκό θίασο σκιών του Άθω Δανέλλη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (είσοδος ελεύθερη)

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00
 | Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας - ΑΠΟΘΗΚΗ 3

«Συνομιλώντας με το Άλλο: Οι Βάκχες»

ΔΙΑΛΕΞΗ και ΣΥΖΗΤΗΣΗ με την ΙΩΑΝΝΑ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ

Τι κάνουν οι Βάκχες στην πόλη και τι οι Μαινάδες στο βουνό, γυναίκες σε έναν κόσμο που τις αποκλείει; Πώς μπορούμε να αντέξουμε αυτό που είναι έξω από μας και ταυτόχρονα πιο βαθιά μέσα μας, χωρίς να καταστραφούμε ή να το δολοφονήσουμε; Τα ερωτήματα αυτά τίθενται σήμερα, σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα μοιάζει να έχει ομοίως ακυρωθεί,  στα συρματοπλέγματα της Γάζας, όπου μικρά χεράκια συνθλίβονται απελπισμένα προτάσσοντας πλαστικά δοχεία, για κάποιες σταγόνες νερό.

ΤΡΙΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00
 | Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας - ΑΠΟΘΗΚΗ 3«Η γυναίκα και ο Θάνατος»

ΔΙΑΛΕΞΗ και ΣΥΖΗΤΗΣΗ με την ΜΙΡΑΝΤΑ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ

Για τον άγριο γυναικείο λόγο των μοιρολογιών και της θρηνητικές πρακτικές στον ελλαδικό/ελληνόφωνο κυρίως χώρο θα μιλήσει η λαογράφος-εθνολόγος-συγγραφέας Μιράντα Τερζοπούλου, συνοδεύοντας τις περιγραφές με πλούσιο οπτικό-ακουστικό υλικό. Στο τέλος της παρουσίασης θα προβληθεί η ταινία «Άκουσα τον Θεό να κλαίει» της Ελπίδας Σκούφαλου, συγκλονιστικό ντοκουμέντο του τελετουργικού θρήνου για πραγματικούς και συμβολικούς νεκρούς, προϊόν πολύχρονης συνεργασίας των δύο γυναικών δημιουργών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00
 | Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας - ΑΠΟΘΗΚΗ 3

Modulus of Resilience | ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΟΡΟΥ

ΗΡΩ ΚΟΝΤΗ / MNΙM ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ

Η Ηρώ Κόντη, μία από τις πιο δυναμικές και αναγνωρισμένες Ελληνίδες χορεύτριες, παρουσιάζει το σόλο της MODULUS OF RESILIENCE. To έργο αποτελεί μια ωδή στην αξία της γυναικείας χειραφέτησης και εμπνέεται από ιστορίες γυναικών από όλα τα μέρη της γης που ζουν και εναντιώνονται σε καταπιεστικά κοινωνικά καθεστώτα που θέλουν να ορίζουν τον τρόπο συμπεριφοράς και τη θέση τους.

RE B OU N D | ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΟΡΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΟΥΚΙΑΝ 
Η Μαρία Μανουκιάν, με καταγωγή από τη Ρόδο είναι χορεύτρια και δασκάλα χορού με τη δική της μέθοδο διδασκαλίας Inner Globe, την οποία διδάσκει σε όλο τον κόσμο. Το σόλο της RE B OU N D είναι μια διαρκής αναζήτηση μεταξύ σταθερότητας και αλλαγής, μεταξύ γείωσης και απογείωσης. Ενσαρκώνει το πνεύμα της ανθεκτικότητας και την ομορφιά της έκφρασης, υπενθυμίζοντάς μας ότι ελευθερία δεν είναι η απουσία συνδέσεων αλλά η δύναμη να υψώνεσαι πέρα από αυτές.

Λίγα λόγια για το Αττικό Σχολείο

Από το 2012 που η πόλη της Ελευσίνας υποδέχθηκε την ιδέα της δημιουργίας ενός σχολείου για την εκπαίδευση και την πρακτική στο αρχαίο δράμα, μέχρι σήμερα, το Αττικό Σχολείο αφουγκράστηκε τον παλμό της πόλης, δίδαξε, διδάχτηκε και υιοθετήθηκε ως θεσμός.

Σε αυτή τη δωδεκαετία το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος απέκτησε φίλους και συνεργάτες, υποστηρικτές, θιασώτες και πιστούς, συνεργάστηκε με μεγάλα πανεπιστήμια και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνέβαλε στη δημιουργία  του Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ, χάραξε το δικό του ίχνος στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης και συνεχίζει την πολιτιστική του συμβολή ως πρόγραμμα παρακαταθήκης στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Συνεχίζει με την ίδια αγάπη και αγωνία να προσφέρει στην πόλη και τους κατοίκους της ένα σχολείο ανοιχτό σε όλους, έναν χώρο μάθησης, διαλόγου και δημιουργικής έκφρασης,  ένα σχολείο αντάξιο της πόλης που ήταν, είναι και θα παραμείνει μια πρωτεύουσα πολιτισμού για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος πραγματοποιείται με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ.

INFO

12ο ΑΤΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
«Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»
1- 10 Ιουλίου 2024
Παλαιό Ελαιουργείο, Ελευσίνα
Google Maps Link
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Από ΜΕΤΡΟ Στ. ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ : 876 (ΣΤ.ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ-ΕΛΕΥΣΙΝΑ) Στάση Τέρμα
Από ΜΕΤΡΟ Στ. ΑΙΓΑΛΕΩ : 845 (ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΕΛΕΥΣΙΝΑ) Στάση Τέρμα
Με προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα - Νέα Πέραμος - Ελευσίνα, με αφετηρία στο Θησείο)
Επικοινωνία
[email protected] | 6907183406 (18.00-22.00)