Θεατρικό σεμινάριο στο θέατρο Akroasis

Σεμινάριο τέχνης «Το θέατρο σε σύνδεση με την ψυχή» με τη Βασιλεία Δημηνίδου.

Ένα σεμινάριο για την ανάγκη της καθαρότητας της ψυχής του καλλιτέχνη και πως να τη διατηρούμε σε ισορροπία μέσα από τεχνικές μεγάλων δασκάλων από ολο τον κόσμο.

Γράφει η Βασιλεία Δημηνίδου:

Αν αγαπάς την τέχνη πρέπει να ξέρεις και να τη σέβεσαι όπως σέβεσαι ότι αγαπάς.

Ένας ηθοποιός ζει σχεδόν όλη του τη ζωή «σαν» πάνω στη σκηνή. Περνά τις καταστάσεις που του έρχονται σαν να παίζει ρόλους, ρουφά την ενέργεια, τις δονήσεις από τις εμπειρίες του και τις μεταφέρει στη σκηνή, μπερδεύει τα αισθήματα με τις αισθήσεις, ανακατεύει την αλήθεια με το ψέμα, είναι συνέχεια δυο άνθρωποι σε ένα, είναι ο ρόλος κι ο ίδιος ο άνθρωπος ως ρόλος, μαθαίνει να ζει πολλές ζωές ταυτόχρονα, μαθαίνει να κατευθύνει τις ζωές του, τα αισθήματα του, μαθαίνει να αντιστέκεται σε αυτά και να αφήνετε όταν πρέπει, μαθαίνει να μαθαίνει από τον εαυτό του, να διδάσκεται από τους άλλους, από τη ζωή, από το θάνατο. Είναι υποχρέωση του να μαθαίνει, να ακολουθεί πάντα το δρόμο του καλλιτέχνη χωρίς να παρεκκλίνει. Είναι σημαντικό να θυμάται ότι ο ηθοποιός ποιεί ήθος και να μην υποκύπτει σε ανήθικες προτάσεις γιατί έτσι δεν θα είναι η αλήθεια του. Και η αλήθεια για έναν ηθοποιό είναι η καθαρότητα της ψυχής του. Είναι λοιπόν κάθε  άτιμη πράξη για την ψυχή του ηθοποιού  φορτίο που δε θα έπρεπε να κουβαλά. Αυτά θα έπρεπε να τα αντιλαμβάνεται ο ηθοποιός κάθε στιγμή, κάθε λεπτό της ζωής του, πάντα, όχι μόνο στη σκηνή.

Το όργανο που χρειάζεται για να παίζει είναι η ψυχή του και πρέπει να είναι απαλλαγμένη από βάρη και το μυαλό του απαλλαγμένο από σκέψεις. Δεν είναι εύκολο αλλά ο ηθοποιός είναι απαραίτητο να ξέρει να αδειάζει την ψυχή και το μυαλό του για να μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους ρόλους που καλείτε να υποδυθεί. Να μπορεί να αφήνει τον εαυτό του στο καμαρίνι όταν βγαίνει στη σκηνή, να θυμάται αμυδρά ποιος είναι για να έχει τον αυτοέλεγχο και να μην χάσει το δρόμο της επιστροφής. Γιατί το ψέμα από την αλήθεια χωρίζει μια λεπτή γραμμή, κι εκεί ενδιάμεσα συναντάς την τρελά. Κι όταν τη συναντάς καλό είναι να μένεις για λίγο, για λίγο όμως πριν την επιστροφή γιατί εκεί βρίσκεται κι η αλήθεια του ρόλου. Κι αυτή η μνήμη είναι για το κορμί, το μυαλό και την ψυχή του ηθοποιού θησαυρός.

Η ψυχή είναι το κέντρο, χωρίς  ψυχή δεν υπάρχει κορμί, χωρίς κορμί όμως υπάρχει ψυχή. Το κορμί του ηθοποιού είναι το μέσω, το ρούχο, το λούσο, αλλά η ψυχή είναι το σώμα του αληθινού καλλιτέχνη. Δεν λέω ότι δεν είναι σημαντικό το ρούχο, αλλά «λούσο» είναι το κορμί που κινείτε πάνω στη σκηνή και τραβάει τα βλέμματα, το σώμα είναι η ψυχή του καλλιτέχνη. Η ψυχές είναι αθάνατες, κι είναι ένα, όλες τις ψυχές τις χωρίζει το κάθε σώμα, αν είμαστε άυλοι η ψυχή μας είναι ένα με τις άλλες ψυχές, άρα ο άνθρωπος μπορεί στην ψυχή του να φέρει κάθε συναίσθημα γιατί είναι εκατομμύρια ψυχές μαζί. Ο ηθοποιός καλείτε να το φέρει αυτό το συναίσθημα σαν μνήμη. Η υποκριτική είναι κυρίως αίσθηση. Γι΄αυτό είναι τόσο σημαντική η ψυχή του ηθοποιού να διατηρείτε καθαρή. Για την ένωση αυτή που καλείτε να αποδώσει στους θεατές του, και που δεν μπορεί να ξεγελάσει με τεχνικές και φτηνά τερτίπια.

Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να γίνουμε όλοι δάσκαλοι του εαυτού μας, να δούμε το μέσα μας, να ανοίξει η πύλη και τα δάκρια να γεμίσουν φως την ψυχή μας, τα συναισθήματα χαράς, θυμού η λύπης να εκφραστούν απελευθερώνοντας την ψυχή από την συσσωρευμένη αρνητική ενέργεια και να ακολουθήσει τη σωστή διαδρομή για την εύρεση του κάθε ρόλου. Γι’ αυτά όλα θα εξασκηθούμε μέσα από τεχνικές αναπνοής, διαλογισμού, δυναμικός  διαλογισμός του Osho, του Θεάτρου Νο, αλλά και ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και υποκριτικής μεγάλων δασκάλων όπως ο Stanislavski k Στέλλα Άντλερ.

Με ασκήσεις συγκέντρωσης, μεγάλης έντασης και χαλάρωσης, ενα εφόδιο για ολόκληρη τη ζωή του καλλιτέχνη που θα τον φέρει πιο κοντά στο να γνωρίσει τον εαυτό του και τα όρια του. Αυτό το σεμινάριο δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε ηθοποιούς, μπορεί να το παρακολουθήσει ο καθένας, για την γαλήνη της ψυχής του. Θα μιλήσουμε σε μια γλωσσά άγνωστη που θα μας φέρει πιο κοντά στον εαυτό μας. Θα γεμίσουμε με φως και αγάπη κι ετσι ο κόσμος μας θα αλλάξει .

Βασιλεία Δημηνίδου – σύντομο βιογραφικό:

Η Βασιλεία Δημηνίδου, είναι βραβευμένη ηθοποιός, συγγραφέας θεατρικών έργων και σεναριογράφος. Έχει το Akroasis.gr, μια πλατφόρμα για την ανάδειξη καλλιτεχνών και το ομώνυμο Akroasis Theatre & Bar που λειτουργεί και σαν εργαστήρι όπου παραδίδονται μαθήματα υποκριτικής. Έχει σπουδάσει στην Δραματική σχολή «Αρχή» και «Ίασμος» Βασίλη Διαμαντόπουλου με υποτροφία και αποφοίτησε με πτυχίο απο το υπουργείο πολιτισμού με άριστα. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια πάνω στην τέχνη της υποκριτικής, μέθοδο Stanislavski, ψυχολογικό δράμα, σωματικό θέατρο όπως και τεχνικές δυναμικού διαλογισμού του OSHO, θεάτρου Νο κ.α. Η Βασιλεία Δημηνίδου έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες, αλλά εχει παρουσιάσει και δικά της έργα από τα οποια ένα από αυτά έχει βραβευτεί και  παρουσιαστεί στο Ι. Κακογιάννη.

Τελικός στόχος αυτής της συνάντησης είναι μια παράσταση που θα αποτελέσει το φινάλε αυτής της πολύ σημαντικής συνεύρεσης με τον εαυτό μας και τα συναισθήματα του.

Το σεμινάριο θα έχει κόστος  5 ευρώ ανα ώρα. Κύκλος σεμιναρίου 2,5 μήνες.  Μια φορά την εβδομάδα για 2,5 ώρες και συνολικό κόστος σεμιναρίου 120 ευρώ (χωρίς φ.π.α.) σε τρείς δόσεις.

Έναρξη σεμιναρίου Παρασκευή 2 Νοεμβρίου και ώρα 5:30 μ.μ.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected] και στα τηλέφωνα 2105320601 και 6972211180

Κυψέλης 15, Αθήνα (Σταθμός ΗΣΑΠ Βικτώρια)

Τηλ.: 211 1822336 & 6907363999

website | facebook Akroasis | facebook Akroasis Theatre & Bar