Συνέντευξη με το stand up comedian Σίλα Σεραφείμ για την παράσταση «Η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους – Αλλιώς»

Επιμέλεια συνέντευξης: Κωνσταντίνος Πλατής

Πως ανακάλυψες το ταλέντο σου στο stand up comedy;
Κάνοντας. Είναι γνωστή η Ιστορία του stand-up comedy στην Ελλάδα. Η αείμνηστη Λουκία Ρικάκη έκανε στα μέσα του 90 την πρώτη ομάδα στην οποία συμμετείχα. Μάλιστα τότε, όταν μας ρωτούσε έναν έναν, αν ξέραμε τι είναι το stand-up comedy, ήμουν ο μόνος που ήξερε σχετικά. Για να καταλάβετε το μέγεθος της άγνοιας όλων μας δηλαδή, μόνο εγώ είπα πως «είναι αυτοί οι τύποι στις αμερικανικές ταινίες, που είναι μόνοι με το μικρόφωνο και λένε αστεία στο κοινό». Μέχρι εκεί έφτανε η γνώση μας για το αντικείμενο. Φυσικά είναι θεατρική πράξη, με ιδιαιτερότητες, τεχνική και έχει πολλά κοινά με τον αυτονομημένο επιθεωρησιακό μονόλογο. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Το stand up comedy είναι σε άνθιση τα τελευταία χρόνια. Με το πολιτικό stand up comedy τι γίνεται;
Δεν ξέρω γιατί δεν έχει τόση γοητεία, ιδίως στους νεώτερους. Είναι τόσο σκληρή η εποχή, που θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ, την πολιτική σάτιρα στη σύγχρονη κωμική σκηνή . Αν ο κωμικός δημιουργός αφήσει στο απυρόβλητο, όλον αυτόν το ζόφο που μας περιβάλλει κι επηρεάζει τις ζωές μας, τότε τι θα σχολιάσεις και θα καταδείξεις; Φυσικά και το observational/situational comedy έχουν ρόλο αλλά η στατιστική είναι συντριπτικά ανισοβαρής ως προς το πολιτικό stand-up. Όχι τίποτα δηλαδή αλλά κρίμα και στην επιθεωρησιακή μας παράδοση. Εγώ πάντως, φυσικά δεν κάνω μόνο πολιτική σάτιρα αλλά κι αν ακόμα προσπαθούσα να την αποβάλλω τελείως, εμφιλοχωρεί ανεπαίσθητα και προκύπτει αναπόδραστα.

Σκοπός σου είναι απλά να κάνεις σάτιρα ή και να προβληματίσεις το θεατή;
Σκοπός μου είναι η ευστοχία της σάτιρας και της κωμωδίας γενικότερα. Όταν πρόκειται για την πολιτική κατάσταση ή στην προκειμένη περίπτωση, του φετινού μου έργου και την παράσταση «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους –Αλλιώς», μοιραία κι αναπόφευκτα, η εύστοχη σάτιρα προβληματίζει. Μου λένε (το κοινό) ότι ενώ γελάσανε, αργότερα, μετά την παράσταση, τους μένει μια δυσάρεστη επίνευση, διότι αναγνωρίζουν τις αλήθειες που λέγονται, οι οποίες δεν είναι ευχάριστες. Διαπιστώνουν ότι υπάρχουν ευθύνες, πρωτίστως σ' εμάς τους ίδιους, για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει και δεν ευθύνονται οι παγκόσμιες συνωμοσίες. Εγώ απλώς χαίρομαι που μ' ένα εισιτήριο, βλέπεις μια παράσταση κι έχεις κι έναν στοχασμό, μια μεταγνωστική διαδικασία.

Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να σε κάνει να σταματήσεις το stand up comedy;
Μετά από 23 χρόνια, είμαι πρώτα stand-up comedian κι ύστερα όλα τα άλλα. Παρ ολ αυτά είμαι πολύ προβληματισμένος γιατί η νεώτερη κωμική σκηνή, έχει πάρα πολλά ταλέντα πια και τις ατάκες που λέγονται απ τους συναδέλφους στη Βουλή αλλά κι εκτός, δεν είναι εύκολο να τις συναγωνιστώ. Αν ο Αλέξης λέει πως όταν οι καμήλες στην Ελλάδα κάνουν ουρά, τις τρώμε, εγώ τι ν αντιπαραβάλλω; Να μη μιλήσω για τον Κυριάκο που χει κι ιστορίες με εξωγήινους απ' τα Χfiles. Αν βάλουν παραστάσεις με εισιτήριο, θα μαζέψουν όλο το χαρτί. Ο Καμμένος φυσικά, είναι μια κατηγορία μόνος του. Αυτός ειναι ο μόνος που ζει το όνειρο του. Παρελάσεις, στολές, ταξίδια. Καλά που δεν έχουμε πυρηνικά να είχε τους κωδικούς.

Κάτι που σε έχει κάνει να αισθανθείς άβολα στη σκηνή;
Όχι. Δε μου χει συμβεί κάτι. Αισθάνομαι πολύ καλά στη σκηνή. Το κόλπο είναι να μπεις εσύ στην ψυχολογία του λιονταριού και να δεις το κοινό σαν τους χριστιανούς, όπως στις ρωμαϊκές αρένες. Ποτέ, κανένα λιοντάρι δεν αισθάνθηκε άβολα.

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ