4 + 1 μαθήματα τεχνικής Self-With-Others

Η μέθοδος Self-With-Others είναι μία ψυχοσωματική προσέγγιση εκπαίδευσης καλλιτεχνών μέσα στο πλαίσιο ομάδας (ensemble). Πρόκειται για μία πρακτική και βιωματική μέθοδο εκπαίδευσης ηθοποιών, χορευτών, καλλιτεχνών τσίρκο, μουσικών, αυτοσχεδιαστών, κλόουν, περφορμερ, δασκάλων, καλλιτεχνών που συνδυάζουν πολλές μορφές τέχνης και άλλων.

° Αναζήτησε την Ευχαρίστησή Σου

° Αγάπησε το Χάος

° Κάνε ΛάΘη

° Δίνε Προσοχή Μόνο σε Αυτά για τα Οποία Μπορείς να Κάνεις Κάτι

° Γνώριζε την Ιεραρχία των Καθηκόντων Σου

° Αν Δεν Υπάρχει Κάτι να Κάνεις, Μην Κάνεις Τίποτα

° Μην Προσπαθείς να Βοηθήσεις

Διδάσκεται ευρέως σε διάφορες χώρες του κόσμου από τον John Britton και από καλλιτεχνικούς συνεργάτες / μέλη της διεθνούς κολλεκτίβας καλλιτεχνών DUENDE και αποτελεί τη βασική μέθοδο που χρησιμοποιείται στο εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στο σωματικό θέατρο “DUENDE School of Ensemble Physical Theatre”

Πρόκειται για τον πυρήνα της πολύχρονης εργασίας του John Britton – ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντής της διεθνούς κολλεκτίβας καλλιτεχνών DUENDE – και αποτελεί την κύρια σφραγίδα κάθε δουλειάς με την υπογραφή DUENDE.

Η τεχνική βασίζεται σε μια απλή, αλλά σχολαστική σύνθεση συσχετιζόμενων αρχών που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες ασκήσεις, δομημένους, ημιδομημένους και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς. Οι αρχές αυτές (υγιείς και χρήσιμοι τρόποι σκέψης και συμπεριφοράς) αφορούν πρωτίστως στη σκηνική λειτουργία μας και βασίζονται στην αξιολόγηση της ευχαρίστησής μας.

Αυτό που μας αρέσει είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του ποιοι είμαστε. Η τεχνική μας ενθαρρύνει να αναγνωρίσουμε και να αξιολογήσουμε (και πιθανώς να επαναπροσδιορίσουμε) τι μας αρέσει.

To ball game είναι η καρδιά της τεχνικής Self-With-Others.

Παρόλο που πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες εκπαιδευτικές ασκήσεις – στεκόμαστε σε έναν κύκλο και πετάμε μπάλες χωρίς συγκεκριμένη σειρά ή μοτίβο – είναι το στοιχείο εκείνο της εκπαίδευσης που προσφέρει τις πιο σημαντικές γνώσεις και συνειδητοποιήσεις, απογοητεύσεις και προβληματισμούς, γέλιο κι ενθουσιασμό.

Το ball game είναι ένας δομημένος αυτοσχεδιασμός, μία άσκηση στο πλαίσιο της οποίας λαμβάνουμε και προσφέρουμε ερεθίσματα. Οι μπάλες που πετάμε και πιάνουμε (ή δεν πιάνουμε) προσφέρουν τα ερεθίσματα αυτά. Στη διαδικασία αυτή, συναντάμε τον εαυτό μας – παρατηρούμε πώς λαμβάνουμε τα ερεθίσματα και πώς τα δίνουμε στους άλλους. Μέσα από την παρατήρηση αυτή, ανακαλύπτουμε τα μπλοκαρίσματα, τους φόβους, τις συνήθειες, τα μοτίβα σκέψης, τις απόψεις και πεποιθήσεις που κουβαλάμε και παρεισφρύουν στη σχέση ερεθίσματος-αντίδρασης. Η συνειδητοποίηση και η αναγνώρισή τους είναι το πρώτο πολύτιμο βήμα για την εξάλειψή τους.

Μέσα σε ένα προστατευμένο και ασφαλές περιβάλλον που βασίζεται στην αμέριστη αποδοχή και τη θετική στάση απέναντι στον άλλο, εκπαιδεύομαστε στην έννοια της ανατροφοδότησης (feedback) για τον εαυτό μας και τους άλλους και αναπτύσσουμε λεπτομερή γνώση και κατανόηση των σωματικων δυνατοτήτων, των μοτίβων σκέψης και των δυνατών μας σημείων. Κυρίως, η εκπαιδευτική αυτή προσέγγιση μας ωθεί και μας υποστηρίζει να αναγνωρίσουμε, συνειδητοποιήσουμε και εν τέλει να ξεπεράσουμε τα μπλοκαρίσματα που μας εμποδίζουν να επιτύχουμε αυτό για το οποίο είμαστε πραγματικά ικανοί, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε να προσεγγίζουμε την παράσταση ως μια διαδοχή σωματικών εργασιών (physical tasks), οι οποίες χαρακτηρίζονται από προσοχή στη λεπτομέρεια και βίωμα της στιγμής.

Αναπτυσσόμαστε μέσα από την μεταξύ μας αλληλεπίδραση και μας δίνεται ο χώρος να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε ένας από εμάς συνδέεται με τον εαυτό του και την εργασία του.

Η τεχνική Self-With-Others εκπαιδεύει το σώμα και το μυαλό.

Η δουλειά είναι ψυχοσωματική και ολιστική – αντιμετωπίζει τη σωματική, ψυχική και πνευματική εξέλιξη ως αλληλένδετες έννοιες. Επικεντρώνεται στη ζωντάνια, το πάθος, την ταχύτητα και ποιότητα ανταπόκρισης, τον αυθορμητισμό, την πειθαρχία, την αυτοπεποίθηση, τη δημιουργικότητα και την έμφαση στη λεπτομέρεια

http://www.duende-ensemble.com/

https://vimeo.com/184755120

https://www.facebook.com/duende.self.with.others.athens/

 

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

16.00-19.00

και

Τετάρτες (6, 13, 20 και 27) του Μαρτίου 2019

16.00-19.00

 

Gaz Symphony Studio

Αριστοφάνους 1, Ψυρρή

Μετρό Μοναστηράκι

https://www.facebook.com/Gaz-symphony-studio-159897847365422/

κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ

drop in: 12 ευρώ

πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής
[email protected] , 6932002524

τα μαθήματα συντονίζει η DUENDE Associate Artist Θέκλα Γαΐτη

Η Θέκλα έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός και performer με Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές και τηλεοπτικές διαφημίσεις. Μαζί με τους ταλαντούχους φίλους της, δημιούργησαν το μουσικό συγκρότημα «Klein Mein», με το οποίο είχε την ευκαιρία να τραγουδήσει με γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες σε μικρές και μεγάλες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις. Τα τελευταία χρόνια τραγουδά με καινούργιους υπέροχους φίλους στο experimental trip hop μουσικό συγκρότημα Perseus Dream. Είναι μέλος των DUENDE, της διεθνούς κολλεκτίβας performer υπό την καθοδήγηση του John Britton, και συνεργάζεται μαζί τους ως Associate Artist, διδάσκοντας την τεχνική των DUENDE «Self-With-Others» που αφορά στην προσέγγιση της τέχνης της περφόρμανς. Τα τελευταία χρόνια εστιάζει την εργασία της στο γυμνό σώμα αποζητώντας νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης και συνεργάζεται ως μοντέλο με Έλληνες φωτογράφους σε conceptual photography έργα, κάποια από τα οποία έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτή την περίοδο εργάζεται ως ηθοποιός σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

www.theklagaiti.com