Αχ!/(ξανα)διαβάζοντας την Κερένια κούκλα του Χρηστομάνου στο «Θεσσαλικό Radio… plays»

Το θεατρικό έργο Αχ!/(ξανα)διαβάζοντας την Κερένια κούκλα του Χρηστομάνου, της Λαρισαίας δραματουργού και ποιήτριας, Γλυκερίας Μπασδέκη παρουσιάζει τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 9μ.μ., το «Θεσσαλικό Radio… plays», στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας.

Η συγγραφέας σημειώνει σχετικά με το έργο:

«Μια απλή και λυπητερή ιστορία, αυτό είναι το «Αχ!». Η λοξή και μαζί ολόισια ματιά στην Κερένια κούκλα, το αθηναϊκό μυθιστόρημα που έγραψε στα 1911 ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος.

Η Βεργινία ερωτεύεται και παντρεύεται τον όμορφο Νίκο, όμως σύντομα αρρωσταίνει βαριά. Η Λιόλια έρχεται στο σπίτι για να βοηθήσει την ανήμπορη Βιργινία. Ο Νίκος και η Λιόλια ερωτεύονται. Η Βεργινία πεθαίνει αφήνοντας την κατάρα της στο ζευγάρι. Η Λιόλια γεννά ένα κοριτσάκι, φτυστό η πεθαμένη Βεργινία. Η νεκρή Βεργινία το τραβά στο σκοτάδι της και το μωρό πεθαίνει. Λίγο μετά σκοτώνεται κι ο Νίκος σ’έναν καυγά. Η Λιόλια μένει ολομόναχη στον κόσμο: αυτή είναι η ιστορία.

Από την Κερένια κούκλα έχω κρατήσει μόνο τους χαρακτήρες του έργου. Ο λόγος είναι διαφορετικός. Οι ήρωες σαν φαντάσματα επιστρέφουν ξανά και ξανά ελπίζοντας πως ίσως υπάρξει ένα άλλο τέλος αυτή τη φορά, καλύτερο γι' αυτούς.

Η σκηνή είναι χωρισμένη σε χώρο ζώντων και νεκρών. Η Βεργινία από τον χώρο των νεκρών και η Λιόλια από τον χώρο των ζωντανών, διεκδικούν τον Νίκο. Και στη μέση η Κερένια Κούκλα, η ζώνεκρη, το πεθαμένο μωρό, μεγάλη γυναίκα πια, αναθρεμένη στον ‘Αδη, αρθρώνει κι αυτή τον λόγο της. Υπόσχεται πως θα ξαναγυρίσει, όμορφη και δυνατή, καινούρια πια.

Η ανήμπορη Βεργινία, η αθώα Λιόλια , ο ωραίος Νίκος ,το πεθαμένο μωρό έρχονται στο σήμερα να (ξανα)παίξουν τη μικρή και θλιβερή ερωτική τους ιστορία. Τα σώματα που αγαπήθηκαν, τα μαραμένα αίματα και οι παντοτινοί όρκοι συναντιούνται ξανά στο σκληρό φως του νέου αιώνα. Ο Θεός γελάει. Φως και σκοτάδι αναβοσβήνουν.

Αυτό είναι το «Αχ!».

Σκηνοθετική επιμέλεια: Κυριακή Σπανού – Θανάσης Ζέρβας

Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Τσιωνάς

Παίζουν: Μαρσέλα Λένα, Αθηνά Σακαλή, Παναγιώτη Τόλια και Θάλεια Χαραρά

Τεχνική επιμέλεια: Νίκος Γεωργάκης.

Το Σάββατο 13 Μαρτίου, στις 9μ.μ. το «Θεσσαλικό Radioplays» παρουσιάζει σε επανάληψη το το Γκιακ, του Δημοσθένη Παπαμάρκου. Σκηνοθεσία: Θανάσης Δόβρης. Τους ήρωες ερμηνεύουν οι: Στέλιος Ιακωβίδης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Εύη Σαουλίδου και Σωτήρης Τσακομίδης. Ηχοληψία και μίξη ήχου: Ιώ Χάλδα. Η ηχογράφηση έγινε στα Studio της Basement Productions για το Θεσσαλικό Θέατρο.

Προηγούμενο άρθροΝέο ON LINE Σεμινάριο Πολιτιστικής Διαχείρισης στην ARTENS!
Επόμενο άρθρο«Η Ταυτότητα ως Επιθυμία» | Σειρά δράσεων από το ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ