Αφηγήσεις & Μουσεία! ή πως εφαρμόζουμε την Τέχνη της Ιστόρησης σε μουσειακούς χώρους

Η τέχνη της ιστόρησης εφαρμοσμένη σε προγράμματα μουσειακής αγωγής με την προφορική αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη

 Ταχύρρυθμο εκπαιδευτικό σεμινάριο 12 ωρών,

Με αφορμές από την έκθεση του Ιδρύματος Μ. & Β. Θεοχαράκη: «Μαρία Κάλλας: Ο Μύθος Ζει»

 Και με περισσότερα από 200 προσωπικά αντικείμενα της χαρισματικής Μαρίας Κάλλας!

Η ιστόρηση ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν ως μέσο ψυχικής ανακούφισης αλλά και διαπαιδαγώγησης τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Οι προφορικές ιστορίες μεταφέρονταν στο χρόνο μεταδίδοντας κωδικοποιημένες πληροφορίες που αποκτήθηκαν από την εμπειρία αναρίθμητων ανθρώπων.

Αυτό είναι που κάνει αυτές τις ιστορίες ανεκτίμητες στην παιδαγωγική διαδικασία, καθώς η γνωριμία με ένα γνωστικό αντικείμενο - όπως τα εκθέματα σε ένα μουσείο - γίνεται με γοητευτικό και βιωματικό τρόπο.

Οι ιστορίες και τα μουσειακά αντικείμενα αποτελούν μαρτυρίες ζωής.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο πληροφορεί και προσφέρει μεθοδολογικά εργαλεία και τεχνικές για τη χρήση της προφορικής αφήγησης και της δημιουργίας ιστοριών μέσα σε θεματικούς χώρους, όπως αυτούς των μουσείων.  Θα δειχτούν:

  • Τρόποι γενικού σχεδιασμού και εμπλουτισμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τη χρήση της προφορικής αφήγησης και της δραματικής ανάγνωσης.
  • Ασκήσεις δημιουργικής γραφής πάνω στα εκθέματα και το γενικό υλικό της έκθεσης.
  • Δημιουργία νοητικών χαρτών με στόχο εκπαιδευτικό, πάνω σε θεματικές της έκθεσης.
  • Παραδείγματα εφαρμογών σε εξειδικευμένες ομάδες εκπαίδευσης ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων.

Το σεμινάριο θα είναι διαδραστικό και θα πραγματοποιηθεί σε όλους τους πανέμορφους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκης με κεντρικό σημείο διεξαγωγής τον 5ο όροφο (κλειστό στο ευρύ κοινό) όπου εκτίθεται μόνιμα συλλογή έργων του Σπύρου Παπαλουκά.

Απευθύνεται σε παιδαγωγούς, μουσειοπαιδαγωγούς, εμψυχωτές, σπουδαστές σχετικών σχολών, αφηγητές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, κ.ο.κ. αλλά και σε άτομα που ενδιαφέρονται για το θέμα ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΙΔΕΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

 

 Info:

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 & ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 στις 10.00 με 16.00 μ.μ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 90€ & 70 Ευρώ για φοιτητές και ανέργους.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ – κάντε εγκαίρως την προ-αγορά σας!

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ 6972 261037 & Ι.Θ. 210-3611206 (εσωτ. 1042)

 

Η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Ανήκει στους πρωτοπόρους της Τέχνης της Προφορικής Αφήγησης στην Ελλάδα, από το 1993 και διδάσκει Τεχνική της Αφήγησης και Δημιουργική Γραφή με τη δική της Μέθοδο Εκπαίδευσης από το 1995. Γνωστοποίησε ευρέως την Προφορική Νεο-Αφήγηση στην Ελλάδα, με σταθερά προγράμματα σε Σχολεία, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, σημαντικά Πολιτιστικά Ιδρύματα και την Ελλ. Τηλεόραση (ΕΤ1).

Καθιέρωσε με σταθερά πολυετή προγράμματα την προφορική αφήγηση σε μουσειακούς χώρους (Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Ισλαμικής τέχνης – Μπενάκη, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή – Γαία, και πολλά άλλα)

Είναι Ψυχοπαιδαγωγός – απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών – με επιμόρφωση και εμπειρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα και εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και σημαντική εμπειρία στην Ειδική Αγωγή.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής αγωγής και τραγουδιού για πάνω από 10 χρόνια με την αείμνηστη Μίρκα Γεμεντζάκη, τη μέθοδο της οποίας έχει ενσωματώσει και στην διδασκαλία της.

Είναι η πρώτη Eλληνίδα προφορική αφηγήτρια που προτάθηκε για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award (δύο φορές υποψήφια της SCBWI – Greece το 2014 και το 2015).

Από το 2010 συνεργάζεται σταθερά με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Από το 2013 συνεργάζεται με  το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β.&Μ. Θεοχαράκη, δημιουργώντας διαθεματικά αφηγηματικά προγράμματα για τις περιοδικές του εκθέσεις.