Αιτήσεις συμμετοχής στη "2η Συνάντηση νέων καλλιτεχνών νοτιοανατολικής Ευρώπης"

2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

«ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

Η Αναζήτηση του Κωμικού

 22 έως 29 Σεπτεμβρίου 2018

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει τη 2η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τίτλο «Αρχαίο Δράμα και Πολιτική», από τις 22 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ.

Στη 2η Συνάντηση θα διερευνηθεί η έννοια του κωμικού, της φύσης του, των χαρακτηριστικών του, των προϋποθέσεων για την ύπαρξή του στην κωμωδία, στο σατυρικό δράμα ακόμα και στην τραγωδία.

Με βασικό άξονα τον Αριστοφάνη −ως δεξιοτέχνη στη δημιουργία κωμικών καταστάσεων− θα αξιοποιηθούν όλες οι κωμικές τεχνικές που θα έχουν τις εξής κατευθύνσεις: το κωμικό της κατάστασης, το κωμικό των χαρακτήρων, το κωμικό του κειμένου και το κωμικό των σκηνικών τεχνικών.

Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας θα διοργανωθεί σειρά εργαστηρίων και διαλέξεων και θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις με στόχο την ανάδειξη σύγχρονων οπτικών και προσεγγίσεων του κωμικού. Ταυτόχρονα, θα προγραμματισθούν ανοιχτές παρουσιάσεις των εργαστηρίων που θα προκύψουν από τις ζυμώσεις μεταξύ καλλιτεχνών που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα.

Η Συνάντηση αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προσκαλεί να δηλώσουν αίτηση για συμμετοχή:

  1. Επαγγελματίες ηθοποιοί (έως 35 ετών) και απόφοιτοι δραματικών σχολών ή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με κατεύθυνση την υποκριτική, για τη συμμετοχή τους σε εργαστήρια που θα οδηγήσουν σε παρουσιάσεις της κοινής δουλειάς καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες. Απαιτούμενη είναι καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και αποστολή βιογραφικού σημειώματος, φωτογραφίες και ενός τουλάχιστον βιντεοσκοπημένου αποσπάσματος από παράσταση στην οποία έχουν συμμετάσχει.
  1. Θίασοι νέων καλλιτεχνών (έως 35 ετών) που δραστηριοποιούνται σε χώρες τις ΝΑ Ευρώπης, έχουν ασχοληθεί με κείμενα του αρχαίου δράματος και μπορούν να παρουσιάσουν μία ολοκληρωμένη παράσταση ή έργο σε εξέλιξη (work in progress) ή performance με αφορμή έργα του αρχαίου δράματος και θεματικό άξονα το κωμικό. Απαιτούμενη είναι η αποστολή σύντομου ιστορικού της ομάδας, βιογραφικά σημειώματα συντελεστών και ηθοποιών, περιγραφή της ιδέας και της σκηνοθεσίας, βίντεο της παράστασης (εφόσον είναι διαθέσιμο) και αποσπάσματα βίντεο προηγούμενων παραστάσεων, φωτογραφίες της παράστασης και δείγμα του κειμένου στα ελληνικά ή αγγλικά.

Η παρακολούθηση των εργαστηρίων καθώς και των παραστάσεων παρέχεται δωρεάν για τους συμμετέχοντες θιάσους και καλλιτέχνες που θα επιλεγούν από αρμόδια καλλιτεχνική επιτροπή. Επίσης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αναλαμβάνει να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής των θιάσων καθώς και των μεμονωμένων καλλιτεχνών που ζουν εκτός Ελλάδος.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να αποσταλούν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, υπ’ όψιν Γραφείου Δραματολογίου, με την ένδειξη «Αρχαίο Δράμα και Πολιτική» είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση Εθνικής Αμύνης 2, 54621 Θεσσαλονίκη, έως τις 17 Αυγούστου 2018.