Ανακοίνωση από το Eθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου με αισθήματα βαθύτατης θλίψης και απέραντου σεβασμού αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη, τον τελευταίο Μεγάλο Έλληνα που έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ως πολύτιμο δώρο σε όλους τους Έλληνες, οι συνεχείς αγώνες και το ασίγαστο πάθος του για την ελευθερία και τη δημοκρατία για μια καλύτερη Ελλάδα, αποτελούν φωτεινά σημεία μίας αξεπέραστης προσωπικότητας με παγκόσμια αναγνώριση και ακτινοβολία.

Συνεργάστηκε επανειλημμένα ως συνθέτης σε πολλές θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, λαμπρύνοντας με το σπουδαίο ταλέντο του αξέχαστες στιγμές των Επιδαυρίων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα ζει για πάντα μέσα στις ψυχές και στις καρδιές όλων μας με τη μουσική, την ποίηση και τους ακατάβλητους αγώνες του.

Αναλυτικά οι συνεργασίες του Μίκη Θεοδωράκη με το Εθνικό Θέατρο:

  • Φοίνισσες του Ευριπίδη (1960, 1965, 1978, 1988)

  • Αιας του Σοφοκλή (1961)

  • Τρωάδες του Ευριπίδη (1965, 1975)

  • Ικέτιδες του Αισχύλου (1977)

  • Ο άλλος Αλέξανδρος της Μαργαρίτας Λυμπεράκη (1977)

  • Παπαφλέσσας του Σπύρου Μελά (1980)

  • Ενας όμηρος του Μπρένταν Μπήαν (1984)

  • Αντιγόνη του Σοφοκλή (1995)

 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αφιερώνει τις παραστάσεις «Ελένη» σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείουαπόψε στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, στο Βύρωνα Αττικής και στο Δημοτικό (θερινός) κινηματογράφο REX, στη Χαλκίδα το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Ενός μοναδικού καλλιτέχνη διεθνούς εμβέλειας, ενός αγωνιστή και πολιτικού, που με το έργο του αναβάθμισε και διαμόρφωσε τη μουσική αντίληψη του τόπου μας και σφράγισε ανεξίτηλα τη νεότερη πολιτιστική μας ιστορία.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ σε δύο παραστάσεις:
-«Ένας όμηρος» του Μπρένταν Μπήαν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσώλη (1975).
-«Ντουέντε» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Παλαμίδη (1998).
Το ΚΘΒΕ συμμετείχε στη συναυλία με το εμβληματικό έργο των Μίκη Θεοδωράκη - Οδυσσέα Ελύτη «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 2019).

Ήταν ένας μεγάλος Έλληνας, τον ευγνωμονούμε

Προηγούμενο άρθροΑκρόαση για την παράσταση "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ" σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη
Επόμενο άρθροΑναβολή των πολιτιστικών και επετειακών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Αττικής λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη