«Αναλαμβάνεται» το Εθνικό Θέατρο

«Αναλαμβάνουμε το Εθνικό Θέατρο για τρεις μέρες και τοποθετούμε στο δημόσιο διάλογο για το Νέο Θέατρο εκεί που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να ακούγεται κατεξοχήν ο λόγος των πολλών, ο λόγος της ετερότητας, ο λόγος μας: στην Κεντρική Σκηνή».

Αυτό ανακοίνωσε η Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία, μία κίνηση καλλιτεχνών (ηθοποιών, σκηνοθετών, χορευτών , τεχνικών κ.α.) η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός του Εθνικού Θεάτρου (τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας), έχει ήδη διοργανώσει τριήμερο εκδηλώσεων, έχει ήδη ζητήσει να μιλήσει με την νέα διευθύντρια (ανέλαβε μετά την απομάκρυνση Λιγνάδη) Έρι Κύργια και ζητά άμεσα τα εξής:

  • Πρόσβαση στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου, για να γίνουν οι συζητήσεις με σωστούς υγειονομικούς όρους και
  • πρόσβαση στις τουαλέτες (ώστε να γίνουν και οι εκδηλώσεις του τριημέρου που ξεκινά από σήμερα Παρασκευή 2 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον συνεργάτη της «Εφ.Συν.», Γιώργο Βουδικλάρη που είναι μέσα στο Εθνικό αυτή τη στιγμή, η επιτροπή της «ανάληψης» του Εθνικού (δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «κατάληψη») αναμένει συνάντηση με την Έρι Κύργια, ενώ υπάρχουν ήδη αστυνομικά όργανα. Οι καλλιτέχνες απευθύνουν κάλεσμα σε συναδέλφους και πολίτες να παραβρεθούν στο χώρο μαζί τους και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, που (και σε συμβολικό επίπεδο) γίνεται στο Εθνικό Θέατρο της χώρας.

«Οι μόνες αφανείς διαδικασίες που εγκρίνουμε είναι οι δημόσιες και συμμετοχικές», δηλώνουν, θέτοντας το πλαίσιο της λογικής της δράσης τους, καθώς, όπως καταγγέλλουν, «δυο μήνες μετά την προσωρινή αλλαγή της καλλιτεχνικής διεύθυνσης στο Εθνικό Θέατρο, μετά από ένα κύμα καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές, το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να πάρει αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς! Γι’ αυτό παίρνουμε την ευθύνη, αναλαμβάνουμε το χώρο και τον χρόνο».

Όσο για τα ζητήματα που χρειάζονται σύμφωνα με τους καλλιτέχνες, να συζητηθούν άμεσα, αυτά είναι:

  • η υποεκπροσώπηση των γυναικών και των μειονοτήτων στο θέατρο,
  • το κίνημα καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές
  • και η συλλογική προετοιμασία για την επόμενη μέρα (στο σημείο αυτό ζητούν η προκήρυξη του διαγωνισμού για την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού που αναμένεται σύντομα, να γίνει χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβάνοντας όλο το εύρος των εργαζομένων στο πολιτισμό!»

«Ελατε λοιπόν να μιλήσουμε, ελάτε να ξανασυστηθούμε!
Γιατί θέατρο δε σήμαινε ποτέ τίποτε άλλο παρά συζητώ!» καταλήγουν

Σημειώνεται πως μαζί με την ομάδα των καλλιτεχνών είναι και ο Κλέων Γρηγοριάδης, βουλευτής του ΜεΡΑ25 και ηθοποιός.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει οι καλλιτέχνες για το τριήμερο (Παρασκευή έως Κυριακή) φαίνονται στη σχετική ανακοίνωση στη φωτογραφία που ακολουθεί. Το ρεπορτάζ είναι σε εξέλιξη.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr/tehnes/theatro/288192_analambanetai-ethniko-theatro

Προηγούμενο άρθρο"Έφυγε" σε ηλικία 25 ετών η ηθοποιός Ορσαλία Ρόγκα
Επόμενο άρθρο9 εκδηλώσεις σε ένα 48ωρο υπερθέαμα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου