Αναπνοή και Λόγος στην Αρχαία Τραγωδία

Αρχαία Τραγωδία. Δύο λέξεις αρκετές να προκαλέσουν ρίγη φόβου στο νέο ηθοποιό που καλείται να αναμετρηθεί μαζί της. Πώς παίζω αρχαία τραγωδία; Πώς αρθρώνω τον λόγο μου αποφεύγοντας να πέσω σε υποκριτικές υπερβολές από τη μια μεριά ή σε «ψυχολογισμούς» από την άλλη; Πώς θα προσεγγίσω τον χαρακτήρα που καλούμαι να υποδυθώ; Πώς θα αναπτύξω-καλλιεργήσω τα εκφραστικά-φωνολογικά μου μέσα; Πώς θα επεκτείνω τις δυνατότητες της φωνής μου χωρίς να κινδυνεύω να την κακοποιήσω; Πώς ισορροπώ το συναίσθημα με την τεχνική μου και τελικά τι από τα δύο μπορώ να ελέγξω καλύτερα;

Δύο μέρες γεμάτες ασκήσεις χαλάρωσης, τεχνικές αναπνοής και ορθοφωνίας και τέλος πρακτικής πάνω σε μεταφρασμένα αρχαία κείμενα θα φωτίσουν τον «σκοτεινό» –δυσπρόσιτο πολλές φορές- κόσμο της Αρχαίας Τραγωδίας και θα θέσουν τις απαιτούμενες βάσεις για τον νέο ηθοποιό, πάνω στις οποίες με την προσωπική του δουλειά και τους τολμηρούς πειραματισμούς του θα χτίσει μια στιβαρή τεχνική. Η τεχνική είναι ο πιο ασφαλής δρόμος προς την αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση επιτρέπει στην φαντασία να τολμήσει. Η τόλμη κάνει την τέχνη να προχωρά, κι όλα αυτά μαζί δημιουργούν εν τέλει έναν ολοκληρωμένο, υγιή και δημιουργικό καλλιτέχνη- άνθρωπο.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, ομιλητές, τραγουδιστές και σε όλους τους επαγγελματίες λόγου με μια στοιχειώδη εμπειρία στο χειρισμό της φωνής και της αναπνοής τους.

Πληροφορίες

1-2 Σεπτεμβρίου 2018
12:00-16:00 (και τις δύο μέρες)
Τόπος διεξαγωγής: Κρησίλα 29, Παγκράτι
Επικοινωνία: sevasti.katerina@gmail.com/ 6909058914
Κόστος: 60e /50e για φοιτητές-σπουδαστές

 
Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης

Βιογραφικό Σημείωμα συντονίστριας

Η Κατερίνα Χιωτίνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη και αργότερα αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Ακολούθησε διετές πρόγραμμα φωνητικής με την υψίφωνο Κωνσταντίνα Μάτζαρη (Χορωδία της ΕΡΤ) και ετήσιο πρόγραμμα φωνητικής με την υψίφωνο Γεωργία Μπαλαμπίνη (Αττικό Ωδείο). Το 2007 επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στο δίμηνο σεμινάριο “Speech and Drama” στη σχολή American Academy of Dramatic Arts της Νέας Υόρκης και το 2012 ολοκλήρωσε με επιτυχία εξάμηνο κύκλο θεωρίας του θεάτρου στο Freie Universitat του Βερολίνου.

Εργάζεται ως ηθοποιός τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους και σε αρκετά τηλεοπτικά σήριαλ (Για την Άννα, Αστυνόμος Μπέκας, Αληθινοί Έρωτες, Εργαζόμενη Γυναίκα, Οι Βασιλιάδες κ.α.).
Έχει βραβευτεί με το Πρώτο Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου για τις ταινίες μικρού μήκους «Ισόγειο» και «Το Άλμα» του Χάρη Σταθόπουλου. Είναι συνδημιουργός του Προγράμματος καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης για παιδιά «Το πώς και το Γατί» μαζί με τον αρχιτέκτονα Απόστολο Πάνο και την ψυχολόγο Ανδρομάχη Χιωτίνη. Ασχολήθηκε επίσης με την κοινωνικοποίηση μέσω του θεάτρου ενηλίκων με αναπηρίες σε συνεργασία με την κοινωνική λειτουργό Ανθή Κουτσούπη.
Το 2014 πρωταγωνίστησε στον θεατρικό μονόλογο «Λίλια Μπρικ: μετά το τέλος της ιστορίας» σε συνσκηνοθεσία με την ηθοποιό- σκηνοθέτη Δήμητρα Σύρου. Το 2015 πρωταγωνίστησε στο ρόλο της Ιοκάστης στην παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι (Φεστιβάλ Αβινιόν, Γαλλία και θέατρο Αλκμήνη, Αθήνα). Από το 2014 συντονίζει κύκλους σεμιναρίων Ορθοφωνίας-Αγωγής του Λόγου και Δημόσιου Λόγου για παιδιά και ενήλικες. Το 2015 διδάξε Ορθοφωνία στο Ελεύθερο Ωδείο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια δημιούργησε και εξελίσσει τη μέθοδο της Θεραπευτικής Ορθοφωνίας.
Κατερίνα Χιωτίνη


Ηθοποιός- Θεατρολόγος

 

Προηγούμενο άρθροΗ παραμυθένια ορχήστρα - Ένας νέος θεσμός στα καλλιτεχνικά δρώμενα
Επόμενο άρθροΚριτική για την μουσική παράσταση "Ελευθερία Αρβανιτάκη Live"