Αντιδράσεις των σπουδαστών για την επιλογή του υπεύθυνου σπουδών στη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Με ένα κείμενο διαμαρτυρίας, οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας καταθέτουν την αγωνία τους για το μέλλον τους άλλα και για το μέλλον της σχολής. Αφορμή είναι η τοποθέτηση του Σωτήρη Χατζάκη στη θέση του Υπεύθυνου Σπουδών της Σχολής, έναντι του μέχρι πρότινος Διευθυντή Σπουδών Τσέζαρις Γκραουζίνις, καθώς και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την επιλογή του, οι οποίες κάθε άλλο παρά διαφανείς φαίνεται να είναι.

Οι σπουδαστές, μετά την αρνητική απάντηση που πήραν στο αίτημα που κατέθεσαν μέσω του Σωματείου τους να έχουν πρόσβαση στους φακέλους όλων των υποψηφίων -αφού, όπως τους ενημέρωσαν από το ΔΗΠΕΘΕ, δεν έχουμε νόμιμο συμφέρον- καλούν τον Τσέζαρις Γκραουζίνις και τους υπόλοιπους υποψηφίους ως άμεσα ενδιαφερόμενους, να αιτηθούν από την διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ να αποκτήσουν πρόσβαση στους φακέλους και στα πρακτικά της συνεδρίασης από την οποία επιλέχθηκε ο Σωτήρης Χατζάκης.

Παράλληλα, θεωρώντας πως όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα απαξιώνουν τη Σχολή αλλά και το Σωματείο τους, οι σπουδαστές καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 11.00 έξω από το κτίριο της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας η οποία και θα συνεχιστεί έξω από το θέατρο Απόλλων.

 

Το κείμενο που υπογράφεται από το Σωματείο των Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έχει ως εξής:

Δραματική Σχολή  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας: «Τι μέλλει γενέσθαι 4 χρόνια μετά»

Εμείς οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, πριν από έναν περίπου χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2018, ιδρύσαμε το Σωματείο Σπουδαστών Δραματικής Σχολής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας με σκοπό την προώθηση των δικαιωμάτων μας απέναντι σε όλες τις κρατικές και δημοτικές αρχές, καθώς και στα Δημοτικά και Διοικητικά Συμβούλια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Έναυσμα για την ίδρυση του Σωματείου αποτέλεσε η αστάθεια που επικρατούσε και επικρατεί ακόμα και σήμερα στη διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας. Συγκεκριμένα, για το διδακτικό έτος 2019-2020 καλούμαστε από τις 16 Σεπτεμβρίου να εγγραφούμε στη σχολή χωρίς να έχουμε ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών και τους καθηγητές που θα το απαρτίζουν, ενώ έχουμε ήδη ζητήσει ενημέρωση με αλλεπάλληλες επιστολές, από τις 13 Μαρτίου του ίδιου έτους. Παράλληλα, έχει μεσολαβήσει, χωρίς κάποιον δηλωμένο σε μας λόγο, και η αντικατάσταση του μέχρι πρότινος Διευθυντή Σπουδών κ. Τσέζαρις Γκραουζίνις από τον νέο Υπεύθυνο Σπουδών κ. Σωτήρη Χατζάκη, κατόπιν προκήρυξης. Την ίδια στιγμή, η θέση αυτή έχει παραμείνει κενή όλο το καλοκαίρι, παρά το γεγονός πως το παιδαγωγικό έργο της σχολής δεν παύει κατά τους θερινούς μήνες (εισαγωγικές εξετάσεις, συνέχιση προγράμματος σπουδών, προετοιμασία διπλωματικών εξετάσεων 3ου έτους, προϋπολογισμός σχολής κ.ά.)

Στην εν λόγω προκήρυξη κατέθεσε την αίτησή του, όπως και ολοκληρωμένη πρόταση προγράμματος σπουδών σε συνέχεια του προηγούμενου, και ο κ. Τσέζαρις Γκραουζίνις, με τον οποίο είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τη διεύθυνσή του κατά τα προηγούμενα έτη, καθώς με βάση το καλλιτεχνικό εχέγγυο του ονόματός του επιλέξαμε τη συγκεκριμένη σχολή.

Ωστόσο, η τριμελής επιτροπή που αποτελείτο από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Σταύρο Τσακίρη, και από τα μέλη του Δ.Σ. κ. Πέτρο Βάη και κα. Μαριάννα Σταματιάδου, επέλεξε τον κ. Σωτήρη Χατζάκη, με σύμβαση μικρότερη του ενός έτους (από 15/9/2019 έως και 15/7/2020).

Εδώ εγείρονται κάποιες εύλογες απορίες:

– Πως είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος -ο Καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Σταύρος Τσακίρης- να συστήνει την τριμελή επιτροπή, να αποτελεί μέρος της -άρα να λαμβάνει μέρος στην απόφαση- και τέλος να επικυρώνει και την απόφαση με την ιδιότητα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή;

– Για ποιο λόγο υποβιβάστηκε η θέση από Διευθυντής Σπουδών σε Υπεύθυνο Σπουδών;

– Με ποια κριτήρια συστάθηκε η εν λόγω επιτροπή, που αποφασίζει για το μέλλον των σπουδών μας;

– Ποια είναι η σχέση τους με την θεατρική εκπαίδευση;

– Κατά πόσο τα κριτήρια επιλογής του νέου Υπεύθυνου Σπουδών είναι παιδαγωγικά;

– Αν λάβουμε υπόψη τη βιωματική φύση της εκπαίδευσης στο θέατρο, δεν θα έπρεπε να διασφαλίζεται το πρόγραμμα σπουδών, με βάση το οποίο επιλέξαμε τη συγκεκριμένη σχολή;

– Ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, δεν δικαιούμαστε να γνωρίζουμε τα κριτήρια επιλογής του κ. Σωτήρη Χατζάκη έναντι των άλλων υποψηφίων;

– Γιατί ο κ. Τσέζαρις Γκραουζίνις δεν συγκεντρώνει αυτά τα κριτήρια;

– Πώς είναι δυνατόν σε μια σχολή τριετούς φοίτησης να πραγματοποιείται σύμβαση διάρκειας μικρότερης του ενός έτους στον Υπεύθυνο Σπουδών;

– Πώς είναι δυνατόν άτομα να εκφράζουν δημοσίως και μετά βεβαιότητος, πως γνώριζαν ότι ο κ. Σωτήρης Χατζάκης έχει επιλεγεί για την συγκεκριμένη θέση, μέρες πριν την επίσημη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής, όπου και θα έβγαινε η απόφαση;

Όλα αυτά είναι επόμενο να κλονίζουν την εμπιστοσύνη μας απέναντι στη διαφάνεια της διαδικασίας. Ως εκ τούτου, ζητήσαμε μέσω επίσημης επιστολής του Σωματείου μας από το ΔΣ, να μας κοινοποιηθούν οι φάκελοι των υποψηφίων, καθώς και τα πρακτικά της συνεδρίασης. Προς έκπληξή μας λάβαμε απάντηση, η οποία φυσικά ήταν αρνητική, επικαλούμενοι το γεγονός ότι δεν έχουμε νόμιμο συμφέρον.

Αυτή η σχολή ιδρύθηκε με όραμα από τον κ. Θοδωρή Αμπαζή και την κα. Ελένη Μποζά το 2012, σε μια προσπάθεια αποκέντρωσης της θεατρικής εκπαίδευσης και του πολιτισμού, αλλά και ανάτασης των θεατρικών πραγμάτων στην πόλη της Πάτρας. Αξίζει να αναφερθεί πως το μέχρι πρότινος διδακτικό προσωπικό έχει ήδη θέσει τον πήχη πολύ ψηλά, και μετά βίας έχει διατηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Όπως αντιλαμβάνεστε, και σύμφωνα με το ιστορικό της Δραματικής Σχολής -γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα- που θέλει διευθυντές και καθηγητές να έρχονται και να φεύγουν με αμφίβολες διαδικασίες, η αξιοπιστία της σχολής φθίνει ολοένα και περισσότερο. Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι εισαγωγικές εξετάσεις νέων σπουδαστών για το επόμενο έτος και οι αιτήσεις είναι περισσότερες από ποτέ, χάρη στο επίπεδο σπουδών που μέχρι πρότινος διασφάλιζε η διεύθυνση του κ. Τσέζαρις Γκραουζίνις και πραγματικά νιώθουμε προσβεβλημένοι που οι σπουδαστές καλούνται να μπουν στη δραματική σχολή έχοντας πλήρη άγνοια σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών. Όσο για εμάς, εκκρεμεί η εγγραφή μας η οποία έχει προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, και δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσυπογράψουμε εκβιαστικά αυτή την άγνοια.

Θεωρούμε πως η διοίκηση της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας βασίζεται στην απραξία των ανθρώπων που γνωρίζουν και στην άγνοια των υπολοίπων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τους θέτουμε ερωτήματα και αυτοί αρνούνται να τοποθετηθούν επίσημα και εγγράφως, απαξιώνοντας το Σωματείο των φοιτητών, με δήθεν κατά τη γνώμη μας εφησυχασμούς και αλλεπάλληλα ψεύδη, ώστε να φτάσουμε στο έσχατο περιθώριο των πραγμάτων. Ως εδώ.

ΚΑΛΟΥΜΕ τον Δήμαρχο Πατρών, κ. Κώστα Πελετίδη να τοποθετηθεί δημόσια.

ΚΑΛΟΥΜΕ τον κ.Τσέζαρις Γκραουζίνις και τους συνυποψήφιους του ως άμεσα ενδιαφερόμενους και έχοντες νόμιμο συμφέρον, να αιτηθούν από την διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας να παραλάβουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση στους φακέλους των υποψηφίων και τα πρακτικά της συνεδρίασης της τριμελούς επιτροπής.

ΚΑΛΟΥΜΕ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ώρα 11.00 π.μ. έξω από το κτίριο της δραματικής σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας (Όθωνος Αμαλίας 6) η οποία και θα συνεχιστεί στις 12.00 έξω από το θέατρο Απόλλων στη πλατεία Γεωργίου.

Σωματείο Σπουδαστών Δραματικής Σχολής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

1. Την προκήρυξη της θέσης του Υπεύθυνου Σπουδών της Δραματικής Σχολής μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

2. Την ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ πάτρας για την Επιλογή του Σωτήρη Χατζάκη ως Υπεύθυνου Σπουδών στη Δραματική Σχολή μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Προηγούμενο άρθροΤο Θέατρο Τέχνης ανακοινώνει την πρώτη προσφορά της σεζόν!
Επόμενο άρθροΕκπαιδευτική δράση  για παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης