Απάντηση από το ΚΘΒΕ για τις δηλώσεις του νέου προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, Αντώνη Γυφτόπουλου

Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορηθήκαμε όσα ανέφερε σχετικά με το ΚΘΒΕ σε συνέντευξη τύπου ο κ. Αντώνης Γυφτόπουλος, νέος προέδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης. Ο κ. Γυφτόπουλος εγκάλεσε αφενός την Πολιτεία, επειδή στηρίζει το ΚΘΒΕ, και αφετέρου το ΚΘΒΕ, επειδή έχει φιλολαϊκή τιμολογιακή πολιτική εισιτηρίων.

Προφανώς μη ενημερωμένος (αν και θα μπορούσε να απευθυνθεί για οποιαδήποτε διευκρίνιση στη Διοίκηση και στη Διεύθυνση του ΚΘΒΕ, ή ακόμη στους βουλευτές της ΝΔ, κα Όλγα Κεφαλογιάννη και κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, με τους οποίους έχουμε τακτικές ενημερωτικές επαφές και συναντήσεις), ο κ. Γυφτόπουλος ανέφερε ανακριβέστατα ότι για την αποκατάσταση των δύο ανοιχτών θεάτρων, Δάσους και Γης, το ΚΘΒΕ έλαβε 1.200.000 ευρώ, αντί του πραγματικού ποσού 100.000 ευρώ που δόθηκε μετά από εισήγηση του Γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης. Το ΚΘΒΕ έχει δημοσιοποιήσει λεπτομερή και αναλυτικό οικονομικό απολογισμό των μέχρι τώρα εργασιών που έχουν γίνει.

Αλλά η πιο ανησυχητική δήλωση του κ. Γυφτόπουλου αφορά την αμφισβήτηση εκ μέρους του της συνταγματικής υποχρέωσης της Πολιτείας να επιχορηγεί το ΚΘΒΕ και όλους τους συναφείς Οργανισμούς: «Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι επιχορηγώντας διαρκώς την κρατική θεατρική παραγωγή έχει διαλύσει την ελεύθερη καλλιτεχνική παραγωγή και την αντίστοιχη καλλιτεχνική δημιουργία; Δεν πληρώνουν λοιπόν μόνον οι υπόλοιποι το φθηνό εισιτήριο που απολαμβάνουν κάποιοι, αλλά ταυτόχρονα επιφέρεται ανεπανόρθωτη βλάβη στην πόλη και στο καλλιτεχνικό της ανθρώπινο δυναμικό.»!

Σύμφωνα με τον κ. Γυφτόπουλο, το ΚΘΒΕ δεν πρέπει να επιχορηγείται από την Πολιτεία –αυτό είναι το μέλλον που οραματίζεται, της άναρχης «ελεύθερης αγοράς» και στον Πολιτισμό– ούτε να έχει φθηνά εισιτήρια, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να μπορούν να απολαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις ποιότητας. Αν όμως έκανε τον κόπο να ρωτήσει τους υπεύθυνους των ιδιωτικών θεάτρων της Θεσσαλονίκης, θα μάθαινε ότι αυτοί θεωρούν πως το ΚΘΒΕ τα τελευταία χρόνια έχει αναζωογονήσει το θέατρο στην πόλη, με αποτέλεσμα να ευνοούνται εισπρακτικά οι παραστάσεις όλων ανεξαιρέτως των θεατρικών σκηνών. Θα μάθαινε επίσης ότι το ΚΘΒΕ παρέχει συστηματικά θεατρική στέγη και βήμα έκφρασης, καθώς και πολύπλευρη υλική βοήθεια, σε νέα θεατρικά σχήματα, σε ΔΗΠΕΘΕ, σε ερασιτεχνικές ομάδες, κ.ά. Επίσης, ότι το ΚΘΒΕ συνεργάζεται άψογα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τα μουσεία, και με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Θα παρακαλούσαμε θερμά, λοιπόν, τον κ. Γυφτόπουλο στο μέλλον να είναι πιο προσεκτικός. Είμαστε στη διάθεσή του, για να τον ενημερώσουμε

Προηγούμενο άρθροRitual Performance - Εργαστηρίο με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Τσιάμη και τη χορογράφο Ελένη Χατζηγεωργίου
Επόμενο άρθροΚριτική για την παράσταση "Ένας Πανηγυρικός και ένας Επικήδειος"