Απολογισμός πρώτης συνάντησης για την ίδρυση σωματείου παραστατικών τεχνών «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ»

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων η πρώτη συνάντηση για την ίδρυση Σωματείου Επαγγελματιών Παραστατικών Τεχνών. Η συμμετοχή υπήρξε μεγάλη και η ενεργοποίηση των συναδέλφων σημαντική, κάτι που ανταποκρίνεται στο πόσο επιτακτικότερες έχουν καταστεί οι ανάγκες του χώρου μας μετά την έκτακτη συνθήκη την οποία προσδιόρισε η πανδημία, αναδεικνύοντας πληθώρα χρονιζόντων προβλημάτων. Επιπλέον, η ίδια αυτή συνθήκη όξυνε την ανάγκη υπεράσπισης του ζωντανού θεάματος, το οποίο ενοχοποιήθηκε δυσανάλογα με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνάντηση αποφασίστηκε με αμεσοδημοκρατική διαδικασία η δημιουργία του σωματείου ως θεσμικού οργάνου το οποίο θα μπορεί να υπερασπιστεί τα ασφαλιστικά, οικονομικά, αλλά και τα πνευματικά δικαιώματα των συντελεστών/εργαζομένων στις παραστατικές τέχνες.

Ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις και ανάμεσα στα ζητήματα που ετέθησαν προς συζήτηση ήταν:

Η ανάγκη ίδρυσης του σωματείου για την προώθηση και προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και επαγγελματικών συμφερόντων των «κάτω από τη σκηνή» δημιουργών, τόσο απέναντι στα κρατικά και εποπτευόμενα θέατρα ή/και άλλους φορείς που παράγουν πολιτιστική πολιτική, όσο και -δεδομένης της λατρείας της αυτορρύθμισης της αγοράς- απέναντι στους ιδιώτες παραγωγούς. Περαιτέρω -και εκτός της εργασιακής οχύρωσης στους χαλεπούς καιρούς που έρχονται-, επισημάνθηκε η δυνατότητα να καταστεί το σωματείο χώρος ζυμώσεων και προτάσεων που άπτονται της πολιτιστικής πολιτικής στο χώρο των παραστατικών τεχνών.

Η συσπείρωση διαφορετικών ειδικοτήτων, ώστε -πέραν της κάλυψης επαγγελματιών που εξαιτίας του μικρού αριθμού τους αδυνατούν να συγκροτήσουν αυτόνομα σωματεία-, να είναι δυνατή η δημιουργία ενός σωματείου πολυπληθούς και συνεπώς ισχυρού, χωρίς αυτό να αποκλείει τη συμμετοχή στα άλλα σωματεία του χώρου ή να τα ανταγωνίζεται. Επισημάνθηκε δε, η ανάγκη προσδιορισμού της ταυτότητας των καλλιτεχνών που θα απαρτίζουν το εν λόγω σωματείο βάσει του εργασιακού τους χώρου, ο οποίος διαφέρει από εκείνον συναδέλφων που καλύπτονται από άλλα συναφή σωματεία, αλλά και εν γένει η διερεύνηση της αλληλοπεριχώρησης με αυτά.

Η ανάγκη να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες όσο το δυνατόν περισσότεροι ενεργοί επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της δουλειάς διαμορφώνοντας τις διεκδικήσεις του σωματείου πέραν των  όποιων στενών συντεχνιακών ή μικροκομματικών συμφερόντων.

Εντέλει, αποφασίστηκε η συγκρότηση τεσσάρων ομάδων εργασίας, οι οποίες θα προετοιμάσουν την επόμενη ιδρυτική συνάντηση του σωματείου. Συγκεκριμένα:

  1. Ομάδα Σύστασης Καταστατικού
  2. Ομάδα Καταγραφής Εργασιακών Διεκδικήσεων
  3. Ομάδα Παρέμβασης Πολιτιστικής Πολιτικής
  4. Ομάδα Καταγραφής Θεμάτων στην Περιφέρεια

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένη την πρώτη συνάντηση που έλαβε χώρα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων την Τετάρτη 24 Ιούνη.

https://www.youtube.com/watch?v=1UkZYJIl2ZM&feature=youtu.be&fbclid=IwAR19Wq3sy2rO7bSS410NF71RxUy3znkQ8YivYgTrNSvZT4l-Hg3H6olEUG8

Επίσης, οι συνάδελφοι -πέραν όσων έχουν ήδη ανταποκριθεί- που ενδιαφέρονται να ενημερώνονται για την εξέλιξη των διαδικασιών για το υπό ίδρυση σωματείο, μπορούν να στείλουν μήνυμα με το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά τους στο e-mail k[email protected], ώστε να τους αποστέλλονται στο εξής οι ενημερώσεις.

Τέλος, αν και η αρχική ιδέα ίδρυσης του σωματείου πυροδοτήθηκε  λόγω της δύσκολης συγκυρίας που δημιούργησαν τα μέτρα για την πανδημία, στη συνάντηση κατεγράφη ως κοινή συνείδηση ότι η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα που να καλύπτει τους «κάτω από τη σκηνή» επαγγελματίες, δεν πρέπει να παραμείνει ευκαιριακή, αλλά να αποβλέπει σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας ανεξαρτήτως της πορείας της πανδημίας, οπότε είναι αναγκαίος ο συνασπισμός των εργαζομένων όλων των χώρων.

Ευελπιστώντας ότι από Σεπτέμβρη θα είμαστε έτοιμοι για την ιδρυτική μας συνέλευση, ώστε συντονίζοντας τη δράση μας με τα λοιπά σωματεία του χώρου να αντιμετωπίσουμε δυναμικά την προϊούσα κρίση η οποία απειλεί να επιδεινώσει τις -ήδη από την προηγούμενη δεκαετία της κρίσης εγκατεστημένες- άθλιες συνθήκες εργασίας στο χώρο μας.

Καλό καλοκαίρι σε όλους! Καλή δουλειά στις ομάδες εργασίας!

 

Πρωτοβουλία “Κάτω από τη Σκηνή”

Προηγούμενο άρθροΗ «Μυθωδία» των Γεράσιμου Σκαφίδα, Νικορέστη Χανιωτάκη αποχαιρετά το θέατρο Θησείον
Επόμενο άρθρο Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας