Αυλαία στο 16ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας

 Έπεσε η αυλαία της 8ήμερης Γιορτής Θεάτρου με την απονομή των βραβείων και μεγάλο νικητή το Ερασιτεχνικό Θέατρο

 “Η αυλή των θαυμάτων” από την Πυλαία Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε ως η καλύτερη ερασιτεχνική παράσταση της Ελλάδας

Με την απονομή των βραβείων στις διαγωνιζόμενες παραστάσεις, έπεσε η αυλαία του 16ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορεστιάδα Έβρου από τις 29 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2015. Η αυλαία άνοιξε το Σάββατο 29 Αυγούστου με την παράσταση του διοργανωτή ΔΙΟΝΥΣΟΥ “Δον Καμίλλο” και με τιμώμενο πρόσωπο της έναρξης τον δημοφιλή ηθοποιό Αντώνη Λουδάρο τον οποίο προλόγισε η ηθοποιός και συνεργάτιδά του Νεφέλη Ορφανού.

Στη συνέχεια, από την Κυριακή 30/8 έως και την Παρασκευή 4/9 έλαβε χώρα το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, όπου έξι θεατρικές ομάδες, έπειτα από διαδικασίες συμμετοχών, προκριματικής φάσης και τελικής επιλογής τους, παρουσίασαν τις παραστάσεις τους στο θεατρόφιλο κοινό της ακριτικής περιοχής και στην κριτική επιτροπή. Την κριτική επιτροπή που παρακολούθησε και αξιολόγησε τις διαγωνιζόμενες παραστάσεις αποτελούσαν οι ηθοποιοί Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Άννα Κουρή και Ελένη Κρίτα, ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και ο χορογράφος Γιάννης Μαργαρώνης.

Το Φεστιβάλ το οποίο παρουσίασε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, ο Αλέξης Κωστάλας, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου μια μία μαγική βραδιά λήξης η οποία περιελάμβανε την παράσταση της Εφηβικής Ομάδας του ΔΙΟΝΥΣΟΥ με αποσπάσματα από τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το τιμητικό αφιέρωμα στον αγαπημένο ηθοποιό Δημήτρη Μαυρόπουλο, για τον οποίο μίλησε η Ελένη Κρίτα και ακολούθησε ένα συγκινητικό αφιέρωμα στον πρόσφατα εκλιπόντα μουσικοσυνθέτη Βασίλη Δημητρίου, στον οποίο ήταν αφιερωμένη όλη η φετινή διοργάνωση. Η βραδιά και το οκταήμερο του Φεστιβάλ, ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων.

 

Τα Βραβεία

 Σχετικά με τα βραβεία του διαγωνιστικού μέρους, μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η «Θεατρική Πύλη» του Συλλόγου Πολιτών Πυλαίας «Η Πύλη» η οποία με την παράσταση του έργου “Η Αυλή των Θαυμάτων” του Ιάκωβου Καμπανέλλη απέσπασε τα εξής βραβεία: 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης, 1ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης, βραβείο σκηνοθεσίας στον Ηλία Λουκάτο, βραβείο σκηνογραφίας στους Βαγγέλη Ρικούδη, Αντώνη Βασιλειάδη, Φίλιππο Φωτιάδη και βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου στον Γιώργο Βαβούρα για την ερμηνεία του στο ρόλο του «Γιάννη».

Στη συνέχεια, η Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικής Κίνησης Νομού Ροδόπης για την παράσταση του έργου «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Edward Albee απέσπασε το 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης, βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στη Χρυσούλα Κυρατζόγλου για την ερμηνεία της στο ρόλο της “Μάρθας”, βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου στον Κώστα Μαυρίδη για την ερμηνεία του στο ρόλο του “Τζορτζ” και βραβείο μουσικής επιμέλειας στον Κώστα Μαυρίδη.

Το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας-Μακρακώμης για την παράσταση του έργου “Ματωμένος Γάμος” του F.G. Lorca πήρε το 3ο βραβείο καλύτερης παράστασης, 3ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης, βραβείο ενδυματολογίας στις Ελένη Αρχοντή & Βάσω Καρανίκα και βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου στη Βιβή Ζαφείρη για την ερμηνεία της στο ρόλο της «Δούλας»

Τέλος, η Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου για την παράσταση του έργου «Μπεσαμέλα» του Μάνου Μανιά απέσπασε από το κοινό το 2ο βραβείο κοινού καλύτερης παράστασης και από την κριτική επιτροπή το βραβείο φωτισμού στον Σταύρο Σταυρακάκη

Στην τελική φάση του διαγωνιστικού μέρους, χωρίς να καταφέρουν να λάβουν κάποια βραβεία, συμμετείχαν το Θεατρικό Εργαστήρι Αναπτυξιακής Δήμου Νέστου με το έργο “Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται” του Robert Thomas και ο Πολιτιστικός Θεατρικός Σύλλογος Αλμωπίας “Έκφραση” με το έργο “Άγριες Διαθέσεις” του John Tobias.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διοργάνωση: ΔΙΟΝΥΣΟΣ Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας

σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και τον Δήμο Ορεστιάδας.

--- Πληροφορίες: ΔΙΟΝΥΣΟΣ | τ. 2552028280, [email protected], www.dionysos-net.gr