Διαδικτυακή Παράσταση: Ζαχαροπλαστείο "Η Καραντίνα" | Γυναικείες ιστορίες μέσα στον χρόνο (Επεισόδιο 1)

Το Θεατρικό Εργαστήρι στο Μυρμήγκι – Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης, στη δεύτερη διαδικτυακή του δράση διαβάζει την «Ιστορία με προίκα» από Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα του Νίκου Τσιφόρου.
 
όπου θα υπάρχει απευθείας σύνδεση.Πότε: Σάββατο, 9/1/2021 και ώρα 20.30
Πώς: Μέσω της σελίδας του Μυρμηγκιού στο f/bhttps://www.facebook.com/tomirmigi/
 
Μπορείτε να συνδεθείτε και χωρίς να έχετε λογαριασμό στο f/b πατώντας πάνω στο σύνδεσμο.
 
Εμψύχωση θεατρικού εργαστηρίου και παρουσίαση: Μελίνα Πλαστή.
 
Παίρνουν μέρος: Νάνση Βεκιαρέλλη, Ελίνα Βλαχοκώστα, Ζαχαρίας Δημητρίου, Μάρκος Κόκκας, Φρόλυ Κουσκουνά, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νατάσα Παπαδοπούλου.
Τεχνική υποστήριξη: Γρηγόρης Τσαρδανίδης.
 
Το θεατρικό εργαστήρι ξεκίνησε τη δράση του πριν από τρία χρόνια με πρωτοβουλία των ανθρώπων του Μυρμηγκιού με στόχο την έκφραση και την επικοινωνία μέσα από θεατρικές διαδρομές. Παρουσίασε επανειλημμένως τη δουλειά του με τις παραστάσεις "Αυτά που θέλω ν’ ακουστούν: Ιστορίες του κόσμου" και "Αυτά που θέλω ν’ ακουστούν: Ιστορίες στο καφενείο" που αποτέλεσαν σύνθεση λογοτεχνικών και θεατρικών κειμένων, ποίησης, μαρτυριών, προσωπικών ιστοριών και μουσικών κομματιών.
 
Στον τρίτο χρόνο της δράσης του οι σταθερές συναντήσεις διακόπηκαν απότομα λόγω της πανδημίας και έκτοτε συνεχίζονται διαδικτυακά, σταθερά και αδιάλειπτα.
 
Κατά το χρόνο αυτό ασχοληθήκαμε με τη δραματοποίηση λογοτεχνικών κειμένων και ποιημάτων, ερευνώντας την κοινωνική θέση της γυναίκας, όπως αποτυπώνεται μέσα από διαφορετικούς συγγραφείς και άλλες εποχές. Λόγω της έκτακτης κατάστασης που συνεχίζεται ως τώρα, αυτά δεν παρουσιάστηκαν ζωντανά (Ιστορία με προίκα του Ν. Τσιφόρου, Η Κυκλαμιά τ’ Αναπλιού του Ζ. Παπαντωνίου, Συζυγική σκηνή του Μ. Μητσάκη, Ο Αλιβάνιστος και Χωρίς στεφάνι του Α. Παπαδιαμάντη, Μεσολογγίτικο του Μ. Μαλακάση).
 
Στην πρώτη διαδικτυακή του δράση, λόγω των ειδικών συνθηκών, το εργαστήρι παρουσίασε στις 16/11/2020 (παραμονή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου) ένα αφιέρωμα στο "Μεγάλο μας τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
 
Στην τωρινή δεύτερη διαδικτυακή δράση τα πρόσωπα του εργαστηρίου βρίσκονται στο εικονικό περιβάλλον του Ζαχαροπλαστείου «Η Καραντίνα», όπου συχνάζουν από την αρχή της πανδημίας, και διαβάζοντας την «Ιστορία με προίκα» από Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα του Νίκου Τσιφόρου, ονειρεύονται ότι τρώνε λουκουμάδες, ρυζόγαλα, μπουγάτσες και όλα τα καλά, αφού όσα συμβαίνουν εκεί στη δεκαετία του 1950 φαίνονται πραγματικά. Και όταν δεν ονειρεύονται, τραγουδούν… (Μάνος Χατζιδάκις, πρόλογος από την Οδό ονείρων)
 
 
Ακούγονται αποσπάσματα απ’ τα τραγούδια:
 
«Σήμερα, έλα μωρό μου σήμερα» Συνθέτης: Γιάννης Βέλλας, στιχουργός: Θάνος Σοφός.
 
«Ο Πασατέμπος» Συνθέτης: Μανώλης Χιώτης, στιχουργός: Γιώργος Γιαννακόπουλος.
 
«Δεσποινίς, δεσποινίς…» Στίχοι και μουσική Αντώνης Ζάννας.
«Ένα φιλάκι είναι λίγο, πολύ λίγο» Συνθέτης: Jose Francia, στιχουργός: Ίκαρος
 
«Θέλω να πάψεις να γελάς, θέλω να κλαις» Στίχοι και μουσική: Σταύρος Τζουανάκος.
 
«Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω» και «Τα δυο χείλια σου είναι μέλι» Από την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο (Finos Film, 1955). Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις.
 
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Νίκος Τσιφόρος, Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα, Ερμής, Αθήνα 2009.
Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα. Τηλεοπτική σειρά, πρώτη παρουσίαση 14 Μαρτίου 1980, ΕΡΤ (13 τριαντάλεπτα επεισόδια).
Σενάριο: Ανδρέας Τσιλιφώνης
σκηνοθεσία: Τάκης Χριστόπουλος
Αφηγητής: Μίμης Φωτόπουλος
Προηγούμενο άρθροΑναζητώντας την αρχαία τραγωδία | Διαδικτυακά σεμινάρια από τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη
Επόμενο άρθροΚαλλιτέχνες του Zoom ( ; ) , Συλλογικό κείμενο σπουδαστριών/ών ΚΣΟΤ, ΚΘΒΕ, Εθνικού Θεάτρου, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας