Διαδικτυακό σεμινάριο "Διδασκαλία κοινωνικών θεμάτων μέσω θεατρικών τεχνικών και Σωκρατικής Διαλεκτικής"

Online (μέσω ζουμ),
12, 15, 19 και 22 Απριλίου, 16: 30-19:00 CET

Τεχνικές Θεάτρου και η Σωκρατική Διαλεκτική για τη διδασκαλία κοινωνικών θεμάτων και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Στο πλαίσιο του Erasmus + project EAR- Διαμόρφωση ενεργών ευρωπαίων πολιτών μέσω της διαλεκτικής μεθόδου και του θεάτρου σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε ένα δωρεάν σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο διαδίκτυο. Ο κύριος στόχος του σεμιναρίου είναι να δώσει τη δυνατότητα στους δασκάλους να χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό θεατρικών τεχνικών και Σωκρατικής διαλεκτικής για να προσεγγίσουν κοινωνικά ζητήματα μέσα στην τάξη τους.

Το μάθημα απευθύνεται κυρίως σε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, είναι δυνατό και οι εκπαιδευτικοί των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου ή οι εκπαιδευτές ενηλίκων να συμμετάσχουν.

Η συμμετοχή στο μάθημα είναι χωρίς κόστος και μια πιστοποίηση παρακολούθησης θα παρέχεται μόνο μετά από πιλοτική εφαρμογή αυτών των μεθόδων μαζί με τους μαθητές της τάξης σας. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Το μάθημα διοργανώνεται στα Αγγλικά και είναι ανοιχτό σε εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο. Θα περιλαμβάνει 4 σύγχρονες συνεδρίες και ορισμένες εργασίες που θα οργανωθούν με ασύγχρονο τρόπο στο διαδίκτυο.

Κάνε αίτηση τώρα

Λίγα λόγια για τη μέθοδο

Το ενδιαφέρον για κοινωνικά ζητήματα και κριτική σκέψη πρέπει να αναπτυχθεί σε κάθε σχολικό μάθημα. Το EAR προτείνει μια μέθοδο που εξετάζει τα κοινωνικά ζητήματα προωθώντας αφενός την ενσυναίσθηση και τη βιωματική εμπειρία των μαθητών (μέσω του θεάτρου) και αφετέρου την κριτική σκέψη και την ορθολογική επιχειρηματολογία (μέσω της Σωκρατικής Διαλεκτικής). Αυτές οι τεχνικές συνδυάζονται επίσης με λογοτεχνικά κείμενα, αποσπάσματα από ταινίες και άλλα πνευματικά έργα που αποτελούν την αφετηρία για την εξέταση οποιουδήποτε κοινωνικού ζητήματος.

Ενδεικτικά ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτήν τη μέθοδο είναι: Δημοκρατία, Δύναμη, Αλήθεια και Αντικειμενικότητα, Βία, Απόρρητο, Μετανάστευση, Φόβος, Δικαιώματα, Ισότητα, Φύλο, Ελευθερία Έκφρασης κ.λπ.

Στο σεμινάριο, θα παρουσιαστούν παραδείγματα από την ευρωπαϊκή εμπειρία και θα διεξαχθούν εργαστήρια για τη δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων τα οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να εφαρμόσουν στις τάξεις τους

Προηγούμενο άρθροΤρία έργα για τους μικρούς μας φίλους μέχρι 30 Απριλίου
Επόμενο άρθροΚατάληψη στο θέατρο ΡΕΞ από εργαζόμενους της τέχνης