Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Αλληλεγγύη, μια ανάσα τέχνης

Στον  άνθρωπο. Στη ζωή. Στο θέατρο

Περισσότερες από 150 δομές - Άσυλο Ανιάτων, Σπίτι Κακοποιημένης Γυναίκας, Κέντρα Απεξάρτησης, Ειδικά Σχολεία και Γηροκομεία, Τμήμα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού ( 8 Μαρτίου) – θα υποδέχονται καθημερινά το πρόγραμμα παραστάσεων Αλληλεγγύη που πραγματοποιεί το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το Πρόγραμμα «Αλληλεγγύη» είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει δύο παραστάσεις:

1.Μεταξύ Φαλήρου και Κορυδαλλού, σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή

2.Εμείς, οι Άλλοι σε σκηνοθεσία Κώστας Παπακωνσταντίνου

Μεταξύ Φαλήρου και Κορυδαλλού

Μια παράσταση ταξίδι, ένας απόπλους στη στεριά. Ένα πλοίο που δεν έρχεται ούτε φεύγει αλλά ταξιδεύει στον Πειραιά. Μια άλλη βάρδια που αφηγείται ιστορίες με αφορμή ένα παιχνίδι στο χρόνο. Πειραιάς- από τη λέξη πέρα, η αντικρινή όχθη, η απέναντι στεριά.

Είσοδος αλλά και τελευταία άκρη. Ένα λιμάνι, ένας τόπος συνάντησης πριν την αναχώρηση ή μετά την επιστροφή. Η ίδια η αναχώρηση και η επιστροφή. Πέντε πρόσωπα συναντιούνται σ ένα όριο και συνομιλούν μέσα από μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας. Σ αυτά τα πέρατα, στις άκρες της θαλάσσης το νεοελληνικό έργο καθρεφτίζει τις εποχές από το χτες στο σήμερα και το αύριο με άξονα τη μουσική του Γιάννη Παπαιωάννου και τη 'Βάρδια' του Νίκου Καββαδία με συνεπιβάτες το κοινό της παράστασης.

Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Κυριαζή. Ηθοποιοί: Θέμης Θεοχάρογλου, Παναγιώτης Καμμένος

Γιούλη Καρναχωρίτη, Μαρίνα Πανηγυράκη, Ιώβη Φραγκάτου

Σκηνογράφος/Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Xχρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τα έργα:' Αγγέλα' Πέτρου Σεβαστίκογλου,' Λα πουπέ' Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, 'Αυτός και το πανταλόνι του' Ιάκωβου Καμπανέλλη, 'Το προξενειό της Αντιγόνης' Βασίλη Ζιώγα, 'Η Βεγγέρα' Ηλία Καπετανάκη, 'Στέλλα Βιολάντη’ Γρηγορίου Ξενόπουλου, 'Το πράσινό μου το φουστανάκι' Λένας Κιτσοπούλου, από το μυθιστόρημα 'Βάρδια' του Νίκου Καββαδία και το ποίημα του Αλέξανδρου Μπάρα 'Τα εσπέρια'.

 

Εμείς, οι Άλλοι

Πέντε νέοι ηθοποιοί προσεγγίζουν σκηνές Νέου Ελληνικού Θεάτρου με μέσο το θεατρικό παιχνίδι και στόχο τη συνάντηση και τη γνωριμία των ανθρώπων. Η σκέψη και το έργο Ελλήνων συγγραφέων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, συναντά την ανησυχία των σύγχρονων καλλιτεχνών. Μέσα από αυτό το πάζλ της εγχώριας δραματουργίας θέλουμε να προσφέρουμε ένα μέσο στον θεατή να ταξιδέψει, αλλά και να προβληματιστεί.

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου .

Ηθοποιοί: Πάνος Μπόρας, Θοδωρής Τούμπανος, Ελευθερία Μεντηλίδου, Έλενα Σταματίου, Λυσάνδρα Αναστασοπούλου

Χρησιμοποιούνται τα έργα: Κώστας Μουρσελάς ‘’Μπουχάρα’’, Φώφη Τρέζου ‘’Αρχιτέκτονας’’, Μάριος Ποντίκας ‘’ Κοίτα τους’’, Γιάννης Τσίρος ‘’Μάτια τέσσερα’’, Ιάκωβος Καμπανέλλης’’ Η αυλή των θαυμάτων’’