Εισαγωγικός κύκλος βιωματικών σεμιναρίων Playback Θεάτρου

 

Συντονίζει η Λεβέντη Ελένη, Ψυχοδραματίστρια, εκπαιδεύτρια Playback Θεάτρου

Κυριακή 28 Φλεβάρη 11:00-19:00
@Kyklos Art Studio
Οι ιστορίες μας γράφουν το σενάριο
Το Playback θέατρο δημιουργήθηκε και εξελίχτηκε από τον Jonathan Fox (Αμερικανό ηθοποιό και ψυχοδραματιστή) τη δεκαετία του ’70. Από τότε μέχρι σήμερα εξαπλώθηκε σ” όλον τον κόσμο (είναι γνωστό

και ως Θερα

πευτικό Θέατρο) και εφαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών δομών, είτε με τη μορφή παραστάσεων, είτε με τη μορφή εκπαιδευτικών ή βιωματικών σεμιναρίων (σε θέατρα, συνέδρια, πανεπιστήμια, σχολεία, νοσοκομεία, φυλακές, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ως μέρος της δυναμικής ομάδων σε ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες, σε εργασιακούς χώρους κ.ά.)

Στη διαδικασία Playback Θεάτρου, ένας “Αφηγητής” από την ομάδα αφηγείται μια ιστορία από την προσωπική του ζωή. Αμέσως οι “Ηθοποιοί” (άλλα μέλη της ομάδας), μέσω αυθόρμητων αυτοσχεδιαστικών τεχνικών “παίζουν πίσω” (play back) την ιστορία. Αυτός ο τρόπος ανταλλαγής των προσωπικών ιστοριών είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία. Ως αφηγητής της συγκεκριμένης διαδικασίας, εκτός από το ότι μοιράζομαι την ιστορία μου και τα άλλα μέλη της ομάδας με ακούν προσεκτικά, αμέσως μετά τους παρακολουθώ να ανταποκρίνονται σ' αυτό μ' ένα δημιουργικό τρόπο, δείχνοντας σεβασμό στην συναισθηματική αλήθεια του εσωτερικού μου κόσμου. Οι εμπειρίες της ζωής μου τιμώνται και μπορώ να συνδεθώ με τις ιστορίες και τις ζωές των άλλων με ένα δημιουργικό και κοινωνικό τρόπο.

Διάρθρωση του σεμιναρίου
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν τις βασικές αρχές και τις βασικές αυτοσχεδιαστικές τεχνικές του Playback Θεάτρου τηρώντας τα δομικά στοιχεία της PB Διαδικασίας (τελετουργία, αφήγηση ιστοριών, αυτοσχεδιασμό, ασκήσεις δυναμικής ομάδας).
Επιπλέον οι συμμετέχοντες μέσα σε ένα γόνιμο έδαφος εξερεύνησης της ομαδικής Playback διαδικασίας:
-θα έρθουν σε επαφή με τη δημιουργικότητα και τον αυθορμητισμό τους,
-θα διδαχθούν εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας και διαλόγου,
-θα δουλέψουν μέσα από ασκήσεις που μπορούν και να χρησιμοποιήσουν ως υλικό σε άλλες δικές τους εφαρμογές.κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ
για περισσότερες πληροφορίες και κατοχύρωση της θέσης:
Kyklos Art Studio
Ιουστινιανού 11 & Βενιζέλου γωνία
[email protected]
2310 277691 | 6988686588

https://www.facebook.com/events/977475972288568/
http://kyklosartstudio.org/playback-seminar/
Προηγούμενο άρθροΔημοτικό Θέατρο Πειραιά - Αλληλεγγύη, μια ανάσα τέχνης
Επόμενο άρθροΚαταχειροκροτήθηκε από πλήθος επισήμων ο «Ισορροπιστής αεροσκαφών»